Slovenija

Poudarki

  • Rešitev za tožbe podrejencev, znižanje DDV-ja
  • Vsi trije predlogi v prvo obravnavo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 27 glasov Ocenite to novico!
Poslanci večinoma niso naklonjeni zakonskima predlogoma SDS-a. Foto: DZ/Borut Peršolja

Dodaj v

Poslanci nenaklonjeni prihodu Uberja in znižanju DDV-ja

Redna decembrska seja DZ-ja
13. december 2017 ob 08:25,
zadnji poseg: 13. december 2017 ob 15:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Poslanci so izrazili naklonjenost predlogu zakona za vložitev tožb zaradi izbrisov v bankah, medtem ko le poslanci NSi-ja podpirajo zakonska predloga SDS-a glede znižanja DDV-ja in delitvene ekonomije na področju prevozov.

DZ je začel obravnavo predloga zakona za vložitev tožb zaradi izbrisov v bankah, ki po navedbah vlade popravlja neustavnost podlage za izbris ob izrednih ukrepih Banke Slovenije konec leta 2013 v delu, ki ni omogočal učinkovitega sodnega varstva. Predlogu v prvi obravnavi ne bo oporekal, a ga je treba po mnenju večine v nadaljevanju izboljšati.

"S predlogom se določa postopek sodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti, ki upošteva ustavno odločbo, s čimer se odpravlja ugotovljena protiustavna praznina," je poudarila ministrica za finance Mateja Vraničar Erman. Povzela je, da je v njem opredeljena pravica do dostopa podatkov, da je dokazno breme na Banki Slovenije in da je predvideno združevanje postopkov, na kar se je nanašala v ustavni odločbi ugotovljena protiustavna praznina.

Poslanske skupine, razen NSi-ja, so predlogu v prvem branju, o čemer bo DZ glasoval v četrtek, napovedali podporo oz. to, da mu ne bodo nasprotovali. Po mnenju večine bi zakon moral biti sprejet, da bi se vendarle razrešil spor med Banko Slovenijo in razlaščenci v bankah. K temu jih napotuje tudi ustavno sodišče, ki je odločilo, da mora biti takšen zakon uveljavljen do sredine letošnjega maja.

Nenaklonjenost predlogom SDS-a
SDS-ov zakonski predlog, s katerim želijo odpreti vrata delitveni ekonomije na področju prevozov, npr. Uberju, podpira še NSi, druge poslanske skupine pa ga zavračajo.

Kot je v imenu predlagateljev predloga novele pojasnil Žan Mahnič (SDS), s predlagano rešitvijo odpirajo vrata delitveni ekonomiji tudi v Sloveniji. "Za kaj gre? Gre za to, da lahko ti svojo zasebno lastnino uporabiš v tržne oz. komercialne namene," je dejal in dodal, da danes obstajajo številne platforme, prek katerih lahko svojo zasebno lastnino ponudiš na trgu kot storitev, ena teh je prevozno sredstvo.

V SDS-u predlagajo takšno spremembo zakona, da določbe ne veljajo za posredovanje prevoza med fizičnimi osebami ali med podjetjem z licenco in fizično osebo. Postavljajo pa sicer nekatere pogoje - da teh prevozov ne bi smeli opravljati vozniki začetniki oz. mladi vozniki, da bi morali imeti zavarovane tudi sopotnike in da teh prevozov ne smejo opravljati tisti, ki imajo kazenske točke.

"Menimo, da bi s tem predlogom odprli nekaj novega, da bi stopili v korak s časom, da ne moremo več zapirati oči pred modernizacijo," je poudaril Mahnič. Zadeva bi bila po njegovih pojasnilih pregledna, in sicer tako, da bi bil Uber povezan s strežniki finančne uprave, da bi za Uber in druge platforme, ki bi prišle v Slovenijo, vozili na način, da se plačujejo vsi davki in prispevki. Za Uber bi po predlogu, če bi ga spremenili v to smer, lahko vozil nekdo z licenco oz. taksist. Tako bi spodbujali zdravo konkurenco, ki je v Sloveniji potrebna, je še dodal.

Ministrstvo: Predlog izkrivlja konkurenco
Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek je medtem dejal, da predlog zakonske podlage ni primeren za nadaljnjo obravnavo, ker ne zagotavlja enakopravnega dostopa do trga dela, izkrivlja konkurenco na področju upravljanja javnega prevoza potnikov in ne omogoča učinkovitega nadzora.

Predlog poslancev SDS-a o njegovih besedah ne rešuje celovite problematike možnosti najema vozila z voznikom in omogoča možnost opravljanja prevoza na podlagi t. i. aplikacije Uberpop, kar pomeni, da lahko prevoze izvaja vsakdo. Ta možnost se je doslej v večini držav EU-ja izkazala kot neustrezna rešitev.

Predlagana zakonska rešitev ne zagotavlja možnosti nadzora nad izvajalci z vidika delovne in davčne zakonodaje, tudi ni usklajena z zakonom o prevoznih pogodbah v cestnem prometu, ki urejajo pogodbeni odnos med naročnikom prevoza in prevoznikom. Po tem zakonu mora prevoznino prevozniku plačati potnik, če bi v tem primeru dodatno uvedli posrednike, bi morali prilagoditi tudi zakon o prevoznih pogodbah, je še dejal Potisek. Za večino poslanskih skupin, razen NSi-ja, je predlog novele zakona neprimeren.

Seja DZ-ja do zdaj:
- Ponedeljek
- Torek

Za nižji DDV
SDS je tudi predlagal noveliranje zakona o DDV-ju. Z njim želi stopnje DDV vrniti na predkrizno raven, torej splošno stopnjo z 22 na 20 odstotkov, nižjo stopnjo pa z 9,5 na 8,5 odstotka, in uvesti novo znižano stopnjo. Ta bi v vrednosti petih odstotkov veljala za kruh, sir, jajca, sadje, zelenjavo, otroška oblačila, obutev, šolske potrebščine, gasilsko in medicinsko opremo, dobavo vode, zdravila in še za nekatere druge stvari.

Vlada predloga ne podpira, saj bi ta ogrozil pot javnofinančne konsolidacije, je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič. Skupen učinek predloga zakona bi znašal približno 550 milijonov evrov, medtem ko v proračunih za prihodnji dve leti nižji proračunski prihodki na račun izpada DDV-ja niso predvideni, je izpostavil. Vlada predlaga, da se poglobljena razprava o sistemu DDV-ja opravi po sprejetju reforme posodobljenega sistema, ki ga Evropska komisija napoveduje v prvem četrtletju prihodnjega leta. Predlog podpirajo le v NSi-ju.

Al. Ma., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
samogledam
# 13.12.2017 ob 08:44
Jaz bi zelel da Vlada koncno prouci realnost med dvigom pokojnine za 1% in znizanjem DDV na 19%...kajti upokojenci do 500€ pokojnine bi od 1% dviga pokojnine imeli bore malo...5€ , ce pa bi znizali DDV iz 22-19% pa bi se to na vsaki poloznici in na vsakem nakupu poznalo za 3% nizji znesek za placilo. Vsekakor bi vsi drzavljani zasluzili nizji DDV.
nonparel
# 13.12.2017 ob 14:32
Če se zmanjša DDV, bo v državno blagajno priteklo manj denarja, torej tudi manj denarja za poslanske plače. Zato predlagam da se takrat zmanjšajo tudi poslanske plače.
Mirko Tipka
# 13.12.2017 ob 09:04
SDS za Uber in nižji DDV

dokler so v opoziciji, ko bodo v koaliciji, pa bo ta pesem popolnoma drugačna
pobrisan
# 13.12.2017 ob 12:53
DeSUS: Zakon namenjen določenemu podjetju
-----------------

Kaj pa zakon o Magni? Ga niste podprli?
tupamaross
# 13.12.2017 ob 09:21
Samogledam,
sramotno je in nečloveško povišati upokojencem pokojnine
meseca januarja za 1,1%, ko pa so se na rednih računih
povišale vse tiste trajne postavke za okrog 12%, ki nimajo
nobene povezave z dejansko porabo vode, elektrike...,

"pravo" zvišanje pa se šele napoveduje v naslednjem letu.

Če se pokojnine januarja ne bodo uskladile vsaj za 3%,
meseca maja pa tudi še za vsaj 3%,ogromno število naših
upokojencev preprosto ne bo moglo preživeti.

Posameznike, ki odločajo o teh povišanjih, bi se dalo resno
premisliti o njihovi kazenski ovadbi. Hočejo biti politiki,
hočejo voditi državo..., niso pa sposobni upokojencem
omogočiti vsaj neko normalno preživetje.
Nikolaj
# 13.12.2017 ob 14:58
Ni Uber tisti, ki izkorošča potnike,
temveč so današnji taksisti tisti, ki izkoriiščajo potnike.
samogledam
# 14.12.2017 ob 06:04
Vse Poslance na zajamceno placo, pa da vidimo koliko jih bo ostalo v hramu korupcije ! jih itak ni narod volil, ampak stranke.
Knight Kant
# 13.12.2017 ob 15:03
ZETAC --- 13.12.2017 ob 14:45
Temu pocesu se ne bomo mogli izogniti, vprašanje je samo ali ga na nek način uzakoniti in pobrati davke ali pa se bodo ti prevozi še naprej opravljali tako, kot se.
---------

Prevoz potnikov z zasebnimi vozili je že urejen z Zakonom o prevozih v cestnem prometu, sobodajalstvo pa z Zakonom o gostinstvu.
AM
# 14.12.2017 ob 07:57
SDS je tudi predlagal noveliranje zakona o DDV-ju. Z njim želi stopnje DDV vrniti na predkrizno raven, torej splošno stopnjo z 22 na 20 odstotkov, nižjo stopnjo pa z 9,5 na 8,5 odstotka,

Ob tem je potrebno povedati, da se kljub nižjemu DDVju izdelki ne bodo pocenili, saj bo denar šel kot dobiček poizvajalcu in prodajalcu, država pa bo ostala brez dela prihodka. Je SDS povedal kateri davek bo uvedel, da nadomesti izpad.

Torej, če ste trgovci, podjetniki in kmetje volite SDS in upajte, da ne bodo uveljavili nepremičninskega davka, ki bi nadomestil izpad dohodkov.
samogledam
# 14.12.2017 ob 06:00
veste kaj, dragi poslanci in vlada...imate sreco da ste narod skregali med seboj, sicer bi vsi tisti upokojenci 350.000 in delavci na minimalcu 250.000 ljudi skupaj stopilo na cesto, bi vas odnesli iz hrama prestiza za zmeraj, da bi se kar kadilo za vami. Tako pa, se lahko smejite revezem, ki apaticno samo kritizirajo vase podvige, med tem ko sebi dolocate vsak mesec po 5.000€ . No, vam ni tezko placevati poloznic z 22% pribitka.
tupamaross
# 13.12.2017 ob 13:58
Samogledam,
pod Tvoj komentar ob 12,12 se podpišem z dušo in srcem.
Tej državi sem kot povprečna Slovenska družina dal okrog
en milijon davkov in prispevkov, ko bom, ali, če bom moral
v dom za starostnike pa naj bi moja hčerka za mene jamčila
s svojo hišo, ki sem ji jo pred skoraj 20 leti prepisal. Z ženo
sva se dogovorila, da bova naredila vse, kar je v naši moči,
da ne bova končala v domu za ostarele.

Tisti, ki so te zakone pisali, bodo imeli zadosti za vse svoje
potrebe, ko bodo ostareli. Kaj pa ostalih 93% upokojencev?
Knight Kant
# 14.12.2017 ob 10:28
kralj matjaž --- 13.12.2017 ob 23:09
Knight Kant ---- Zato ker ne živimo v svobodni državi
--------------

Če si vsakdo (na primer Uber) lahko piše svoje zakone, potem gre za anarhijo in ne za svobodno državo.

Osnova naše svobode je, da se vsi podrejamo zakonom, ki veljajo za vse enako.
kralj matjaž
# 13.12.2017 ob 18:12
Knight Kant
Torej če me Uber stane 5€ in me pripelje v 5 minutah. Taksist 10€ in 10 minut, javni prevoz pa 1€ in 30 min. Zakaj nima pravice da se odločim za najboljšo možnost. Ti boš vzel javni prevoz jaz pa Uber in oba boma srečna.
kralj matjaž
# 13.12.2017 ob 18:08
Delitvena ekonomija. Ekonomija, kjer ljudje prostovolno delimo svoje premoženje med sabo.
Sliši se dobro. Nič čudnega da levica temu nasprotuje, ker ne bi več mogli fevdalno zažirat naroda.
Knight Kant
# 13.12.2017 ob 14:16
"Za kaj gre? Gre za to, da lahko ti svojo zasebno lastnino uporabiš v tržne oz. komercialne namene,"
-------------

In taksisti vozijo avtomobile v državni lasti?

Ali pa gre pri temle esdeesovskemu predlogu za to, da bi "nekateri" radi potnike prevažal s svojimi izasebnimi vozili in ji pri tem ne bi bilo treba spoštovati predpisov, ki sicer veljajo za taksiste?
nonparel
# 13.12.2017 ob 10:41
Nisem vedel, da so v naših ruralnih področjih tako bogati, da se bodo prevažali kar s taksiji.
Vsaj tako meni mlečnozobi poslanec Mahnič.
tupamaross
# 13.12.2017 ob 10:33
Glede izbrisanih podrejenih obveznic in delnic pri določenih
državnih bankah, je katastrofa v tem,da je vse to nekako bilo
namenjeno za stara leta.

Med temi opeharjenimi lastniki podrejenih obveznic in delnic
naj bi jih določeno število naredilo samomore, ker so skoraj
ves svoj prihranek vložili v navedeno.

In ravno tu, kot pravi Šentvid, bi bile nujne kazenske ovadbe.
GORILA
# 14.12.2017 ob 08:23
@samogledam
hvala za tvoje racunsko pojasnilo na Slovenskem....jaz sem zase poskrbel in prejemam nemsko pokojnino in tudi davek je 19%, to bi zelel tudi za rojake, ker ne morem razumeti da moji stanovski kolegi prejemajo za enako delo 2x nizjo placo, trikrat nizjo pokojnino z obremenitvami ki nimajo nikakrsne podlage glede na gospodarsko rast.Kolikor je meni znano je kosarica za prezivetje v znesku 620€...torej 250€ za toplo garsoniero z upravnikom in hrano...tablete,ocala,zobarja in avto, pa starostniki itak ne rabijo, ane?

Glej, jaz sem takoj za to, da so pokojnine takšne da bi upokojenci lažje živeli!
Vendar pa ne s populističnimi forami, ki niti na osnovi osnovnošolske matematike ne vzdržijo!

Seveda pa, da rabijo tudi očala, tablete, zobarja, (avto pač ne)... in kaj hočeš povedati, da bi z nižanjem DDV-ja imeli to ceneje???
GORILA
# 14.12.2017 ob 08:19
Glede na to, da vedno zmaguje leva opcija, bi predlagal, da si levičarji sami plačujejo svoje davke, desničarji pa svoje. Pa vam levičarjem bi dal še kibuce, kjer bi po svoje gospodarili.
Pa pustite naše nepremičnine pri miru!


Jaz sem za!

Jaz sem za!
Glede na to, da je večina infrastrukture še iz časa levega socializma, boste rabili kar visoke davke, da si zgradite svojo!
M-filter
# 14.12.2017 ob 08:11
pa dajte no. ... dajte narodu pustit, da zasluži tako kot se želi dokler s tem ne škoduje drugim ljudem. tole v kletki je kar nekaj.
Homer.
# 14.12.2017 ob 07:59
samogledam
No pa pripelji v Slovenijo kakšno nemško firmo ki bo tu izplačala nemško plačo.
Pa recimo da se pogovarjamo o bruto plači. Tisto razliko v davku bom požrl sam
Vladoska
# 14.12.2017 ob 06:22
Tako bi spodbujali zdravo konkurenco, ki je v Sloveniji potrebna, je še dodal. Žan Mahnič
Zdravo konkurenco med tistimi, katerim je to osnovna dejavnost in med tistimi, ki imajo popoldansko obrt in za njih prispevke plačuje podjetje kjer so zaposleni. Taisti delajo, ko se jim zljubi in še to na črno. Popoldanska obrt je le legalna krinka. Poznamo primere, ko je dopoldan, če se da do dveh v službi kjerkoli, Popoldan pa delo na črno oz. popoldanska obrt. In to naj bo zdrava konkurenca mladenič Žan.
Knight Kant
# 13.12.2017 ob 22:23
kralj matjaž --- 13.12.2017 ob 18:12
Knight Kant --- Torej če me Uber stane 5€ in me pripelje v 5 minutah. Taksist 10€ in 10 minut, javni prevoz pa 1€ in 30 min. Zakaj nima pravice da se odločim za najboljšo možnost. Ti boš vzel javni prevoz jaz pa Uber in oba boma srečna.
------------

Če nas Uber lahko pod enakimi pogoji kot taksisti prevaža toliko ugodneje, zakaj je potem zaradi njega potrebno spreminjati zakonodajo. Pride naj sem in prične poslovati. Tudi jaz se bom poluževal njegovih storitev, če me uspe prepričati v svojo kakovost.
amigo
# 13.12.2017 ob 18:44
Kaj ni Cerarjev minister za gospodarstvo hodil okoli tega UBRA?
Knight Kant
# 13.12.2017 ob 15:06
Nikolaj --- 13.12.2017 ob 14:58
Ni Uber tisti, ki izkorošča potnike,
temveč so današnji taksisti tisti, ki izkoriiščajo potnike.
-----------

Sedaj množica samostojnih taksistov "izkorišča" potnike? Torej tržne zakonitosti ponudbe in povpraševanja ne delujejo? In en monopolni ponudnik te storitve naj bi sedaj naredil red na trgu in postavil poštene pogoje poslovanja?
brezposelni
# 13.12.2017 ob 15:03
garmond

# 13.12.2017 ob 11:49
Zdraharji pa morajo biti hudo podmazani, da si v DZ tako zelo prizadevajo za prihod te tuje taksi multinacionalke v Slovenijo.Glej zgoraj.
semaino
# 13.12.2017 ob 14:58
Poslanci nenaklonjeni prihodu Ubra in sorodnih storitev.

Kasta bedakov nas drzi v nekem stoletju, ko so se dedki prevazali v parni lokomotivi!
mataj
# 13.12.2017 ob 13:47
Dvig pokojnin bo januarja 2,2%. Preveril na spletni strani seniorji.

Varčevalni ukrepi, ki so bili sprejeti z ZUJF-om, še ne bodo v celoti odpravljeni. Se bodo pa pokojnine prihodnje leto uskladile dvakrat, skupno za dobre tri odstotke.


"Že četrto leto zapored v naši državi beležimo gospodarsko rast, mednarodne institucije nas nenehno hvalijo, obeti nadaljnjih pozitivnih trendov dviga bruto družbenega produkta so zelo pozitivni. Varčevalni ukrepi iz zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) se počasi ukinjajo, mene pa seveda najbolj zanima, kdaj se bodo ti ukinili pri pokojninah," je premiera Mira Cerarja septembra v parlamentu spraševal poslanec Desusa Franc Jurša. "Varčevanje pri usklajevanju pokojnin je pustilo velik pečat. V pokojnine se je namreč začelo drastično posegati že leta 2010, torej bistveno prej, kot smo sprejeli ZUJF. Od takrat se pokojnine niso usklajevale tako, kot bi se morale, oziroma so bile celo zamrznjene, kar pomeni, da ima vsak upokojenec dejansko za 8,7 odstotka nižjo pokojnino. Seveda moram tu izvzeti tiste upokojence, ki so imeli starostno pokojnino nižjo od 500 evrov in smo jim jo v letošnjem letu dvignili na borih 500 evrov." Juršo je zanimalo, ali bo upokojencem razlika zaradi neusklajevanja kdaj sploh poplačana.

Najprej za 2,2 odstotka višje pokojnine

Premier mu je odgovoril, da so bile uskladitve pokojnin letos in tudi leta 2016 celo višje od predvidenih rednih uskladitev. Letni dodatek je bil letos ponovno izplačan vsem upokojencem, "prihodnje leto pa je že predvideno njegovo polno izplačilo, takšno, kot je bilo pred uveljavitvijo ZUJF-a. Vsi omejitveni ukrepi na področju pokojnin bodo tako predvidoma popolnoma odpravljeni že prihodnje leto, vladna koalicija je sprejela odločitev, da bomo 2018. pokojnine najprej redno uskladili takoj na začetku leta, januarja, potem pa izredno še aprila."

Cerar takrat še ni govoril o višini uskladitve, zdaj pa je že jasno, da lahko upokojenci januarja računajo na za okoli 2,2 odstotka višje pokojnine, aprila pa za 1,1 odstotka. Ta izredna uskladitev naj bi bila delno nadomestilo za leta, ko se pokojnine niso usklajevale. Za kakršenkoli večji popravek pokojnin za izgubljenih 8,7 odstotka pa, kot je pojasnil, še ni pravi čas. Pri letnem dodatku pa ne bo tako kot pred uveljavitvijo ZUJF-a, ko je bil izplačan le v dveh, a višjih zneskih. Dobili ga bodo res vsi upokojenci, vendar v petih višinah (glej tabelo). Bo sicer nekoliko višji kot letos - za 10 evrov.
Wasabi
# 13.12.2017 ob 13:11
Jaz imam doma eno staro posteljo, pa bi jo rad posodil v Klinični center za 100 EUR na dan. Za kaj gre?

Tovariš Mahnič zna razložiti, da s predlagano rešitvijo odpirajo vrata delitveni ekonomiji tudi v Sloveniji. "Za kaj gre? Gre za to, da lahko ti svojo zasebno lastnino uporabiš v tržne oz. komercialne namene,"

Jaz ne vem, zakaj nočejo upoštevati tovariša Mahniča, a se bojijo, da bi bili najbolj moderniziran narod na svetu?
tupamaross
# 13.12.2017 ob 10:06
Nemčija svojim upokojencem po zakonu redno letno prvega
januarja usklajuje pokojnine za 1%, so pa po zakonu možne
tudi izredne uskladitve in so februarja tudi bile za 5,5% izredno
usklajene. V Avstriji je tudi nekaj podobnega.

Glede pokojnin se naša država strahotno oddaljuje od Avstrije,
kar je za naše upokojence prava katastrofa,saj so cene pri nas
in v Avstriji v glavnem iste.

Zahvaliti se je le Šparu, Lidlu, Hoferju, ki našim upokojencem
prodajajo manjvredno blago po 50% nižjih cenah, kot so za
isto to blago najboljše kvalitete cene v Avstriji.

Bil sem v trgovinah v Avstriji in je pri njih kvaliteta istih artiklov,
ki jih nabavljamo upokojenci, neprimerljiva z kvaliteto pri nas.
samogledam
# 14.12.2017 ob 07:40
Gorila
hvala za tvoje racunsko pojasnilo na Slovenskem....jaz sem zase poskrbel in prejemam nemsko pokojnino in tudi davek je 19%, to bi zelel tudi za rojake, ker ne morem razumeti da moji stanovski kolegi prejemajo za enako delo 2x nizjo placo, trikrat nizjo pokojnino z obremenitvami ki nimajo nikakrsne podlage glede na gospodarsko rast.Kolikor je meni znano je kosarica za prezivetje v znesku 620€...torej 250€ za toplo garsoniero z upravnikom in hrano...tablete,ocala,zobarja in avto, pa starostniki itak ne rabijo, ane?
steiermark
# 14.12.2017 ob 06:08
Ko berem komentarje na enostavne predloge kateri se tičejo gospodarstva mi postane slabo. Ta narod je zabit do konca in mu ni pomoči!
no72
# 13.12.2017 ob 21:59
Dokler bo pač postkomunistična kamarila rovarila po slovenskem, nam ni pomoči, ni upanja, nam ni bodočnosti!

Slovenija pod postkomunisti in Cerarjem še vedno brezupno bivakira v letu 1976.....obeta pa se kvečjemu nova prolevičarska marioneta Šarec....
Bistveno je v medijih in vladi programirano sovraštvo do SDS in njegovo ohranjanje v buticah opranih možganov, za vse drugo pa bodo poskrbeli večni tovariši na oblasti.....

Ps. Kot intelektualec tudi sam obupujem nad slovensko sedanjostjo. Če bi bil 20 let mlajši, niti za trenutek ne bi okleval za odhod v tujino, nad Slovenijo sem dokončno obupal....to je v postkomunitičnem kriminalu in intelektualni brezperspektivi zakleti konec sveta....
Bivši uporabnik
# 13.12.2017 ob 15:01
Presneto, saj ne vem več, ali so v SDS čisto brez kompasa ali kaj? Zdrava pamet je očitno rekla adijo? Pa naceloma nisem proti SDS in (tudi za katerokoli drugo stranko ne navijam), zanimajo me zgolj odlocitve, ki jih podpirajo. Mahnič kvasi traparije na kvadrat.

Sicer pa podpiram, kar je zapisal @tupamaros! Lopovi brez sramu.
brezposelni
# 13.12.2017 ob 15:00
semaino

# 13.12.2017 ob 14:58
Poslanci nenaklonjeni prihodu Ubra in sorodnih storitev.

Kasta bedakov nas drzi v nekem stoletju, ko so se dedki prevazali v parni lokomotivi!


Podpišem
Homer.
# 13.12.2017 ob 14:03
To najbrž šteje v mesečno dozo "sdsizma".....
Kmalu bo mesec naokoli in bomo dobili naslednjo dozo.....
m72
# 13.12.2017 ob 14:00
Jabolko ne pade daleč od drevesa. Izdajalci pa ostanejo izdajalci.
GORILA
# 13.12.2017 ob 13:06
@samogledam
Jaz bi zelel da Vlada koncno prouci realnost med dvigom pokojnine za 1% in znizanjem DDV na 19%...kajti upokojenci do 500€ pokojnine bi od 1% dviga pokojnine imeli bore malo...5€ , ce pa bi znizali DDV iz 22-19% pa bi se to na vsaki poloznici in na vsakem nakupu poznalo za 3% nizji znesek za placilo. Vsekakor bi vsi drzavljani zasluzili nizji DDV.

...če danes nekdo s 500 prihodka vse zapravi za blago z DDV 22%, dobi blaga za 409,84€
...če bo jutri nekdo s 500 prihodka vse zapravil za blago z DDV 19%, bo dobil blaga za 420,17€

Torej je razlika celih 10,32€...če pa upoštevamo, da ti z nizkimi dohodki večino zapravijo za hrano in položnice z DDV z znižano stopnjo in položnice brez DDV stopnje, pa marsikaj tudi ''brez'' računa, so pa že na slabšem - še posebej zato, ker se cene v trgovini enostavno ne bi zniižale za razliko v DDV!
samogledam
# 13.12.2017 ob 12:12
tupamaross...tako je, ko so enim pobrali vrednostne papirje ze na druge ciljajo na njihove nepremicnine v zameno za varstveni dodatek, ker so prebrisani managerji delavce drzali na 70% placi med privatizacijo in danes sociala za tiste prehranske bone zahteva od otrok starostnika da povrne dolg ali vzame hiso.
Starostniki ki so gradili demokracijo na obljubah, bodo kmalu imeli na izbiro, ali samomor ali arest, ker druge alternative nimajo.
božo1
# 14.12.2017 ob 05:40
DDV?
Jožef Horvat naj pogleta magnetogram svoje razprave, da bo videl v kakem nasprotju z dejstvi je predstavljal neko razpravo o dvigu DDV, ki bi jo naj predvajal eden od doktorjev ekonomije.

Kar se tiče tega SDS predloga za znižanje DDV je seveda predvolilni bonbonček. Verjamem, da SDS in NSi "zna" računati in si lahko zračuna, kaj bi znižanje pomenilo za "ubogega" človeka(npr. pod pragom) 250.000 in tistim "iznad vode" 1.750.000. Ve se, da bi enim in drugim znižanje prineslo več v "košarico" (če bi bili trgovci bogaboječi)za cca.5 evrov na mesec. Ogromno več seveda onim "iznad vode" in v tem je največji peh za državo.

In ob tem nesmiselnega(všečnega)udinjanja "ubogim" volivcem se razume, da je ta prihodek za socialno državo nujen, po procentu pa zelo primerljiv z EU.

S katerim predlogom bi res pomagali ubogim in tudi vsem?

To je v dvigu dohodkov ljudi! Se pravi v večjih neto plačah in pokojninah je srž problema in revščine in poganjanja proizvodnih resursev z BDP-jem vred. Gašenje z minimalno plačo ni pravilno, ker se ruši struktura razmerij po zahtevnosti(izobrazbi) in učinku. Znižati je potrebno strošek koverte na strani delojemalca in to prenesti na delodajalca.
Drugo pa je vprašanje regulacije najvišjih plač, tam kjer to ureja država in ne trg.
kralj matjaž
# 13.12.2017 ob 23:09
Knight Kant
Zato ker ne živimo v svobodni državi.
MZ
# 15.12.2017 ob 11:30

Mirko Tipka
# 13.12.2017 ob 09:04

SDS za Uber in nižji DDV

dokler so v opoziciji, ko bodo v koaliciji, pa bo ta pesem popolnoma drugačna


Torej...še kdo tak, ki meni, da je čas med volitvami 4-5 let bistveno predolg in da je postopek za sklic izrednih volitev bistveno prekompliciran?
Pomaga edino ukinitev predolgega časa med volitvami in enostavno glasovanje za odpoklic politikov in vlade (recimo elektronsko, da ne bo izgovorov, kako se nekomu ne da na volišče). Garancija za to pa recimo neodvisni organi pregona, ali še bolje ekvivalent 2. amandmaju ameriške ustave.
RJSlo
# 14.12.2017 ob 22:19
Tao3
# 14.12.2017 ob 15:27
------------------------------------
No ja. Udbovsko dete in petokolonaš, zavajaš in smetiš. Javni sektor je pred enim tednom objavil, da se varčevanje lahko neha, s tem pa odpravijo njihove "anomalije" v glavah, pardon pri njihovih plačah. A to ne velja za celotno Slovenijo? Res ste postali pokvarjeni. Sram vas je lahko.
RJSlo
# 14.12.2017 ob 22:15
komsomolec
# 13.12.2017 ob 13:46
-----------------------------------
No ja. Udbovsko dete in petokolonaš, se boš moral navaditi, da smo v kapitalizmu.
brezposelni
# 14.12.2017 ob 20:33
GORILA

# 14.12.2017 ob 08:19
Glede na to, da vedno zmaguje leva opcija, bi predlagal, da si levičarji sami plačujejo svoje davke, desničarji pa svoje. Pa vam levičarjem bi dal še kibuce, kjer bi po svoje gospodarili.
Pa pustite naše nepremičnine pri miru!

Jaz sem za!

Jaz sem za!
Glede na to, da je večina infrastrukture še iz časa levega socializma, boste rabili kar visoke davke, da si zgradite svojo!


Kot, da desničarji niso prispevali za to infrastrukturo. Ter, kot da je to socialistična lastnost, v Avstriji pa nimajo infrastrukture.

Manjka ti evolucije.
Skippy
# 14.12.2017 ob 19:05
S tem predlogom je SDS hotel uničiti tudi prevoze.org. Kaj, če bi se država manj vtikala v to, kdo se s kom pelje?

V ZDA si celo nagrajen, če voziš poleg sebe naključne potnike, npr. s hitrimi pasovi na avtocesti. Pri nas pa bi samo birokratizirali ...
Skippy
# 14.12.2017 ob 19:02
Država naj regulira, obdavči, kontrolira in usmerja vse gospodarstvo, ekonomijo, bančništvo, storitvene dejavnosti šolstvo, znanost, šport in gozdove.

To je naš glavni problem.
Bivši uporabnik
# 14.12.2017 ob 15:29
Podpiram predlog SDS za 5 % DDV za navedene dobrine, čeprav si mislim, da so itak vedeli, da iz tega predloga ne bo kruha ...
Tao3
# 14.12.2017 ob 15:27
Krizni davek ... tisti, ki ste za to, da se ga ukine, mi razložite ali imate občutek, da so že vse posledice krize odpravljene? Smo odplačali že vse kredite, ki smo jih takrat najeli? Ali namerno hočete škoditi lastni domovini ali pa ste preprosto tep*i? Kaj bo? Populizem?
Warbird
# 14.12.2017 ob 12:31
Pred meseci se je nekaj govorilo o spremembah volilnega sistema, kako kaze kaj s tem ?
Kazalo