Predlogu priporočila vladi za zaščito pravic podjetij do prostega pretoka delovne sile in storitev v Avstriji nasprotujejo le v ZL-ju, saj menijo, da bi morali avstrijski zakon, ki preprečuje socialni damping, pozdraviti. Foto: BoBo
Predlogu priporočila vladi za zaščito pravic podjetij do prostega pretoka delovne sile in storitev v Avstriji nasprotujejo le v ZL-ju, saj menijo, da bi morali avstrijski zakon, ki preprečuje socialni damping, pozdraviti. Foto: BoBo
Violeta Tomič in Matej Tašner Vatovec
V ZL-ju so prepričani, da Avstrija z zakonom zahteva zgolj enako plačilo za enako opravljeno delo. Foto: BoBo

Poslanci so podprli tudi dopolnilo SDS-a, ki vladi priporoča, da pri vseh nadaljnjih ukrepih zoper novo avstrijsko zakonodajo sodeluje z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije ter podpre dejavnosti prevoznikov in napotenih delavcev. Priporočila so podprle vse poslanske skupine z izjemo ZL-ja, ki pozdravlja namero Avstrije po nasprotovanju socialnemu dampingu.

Izredna seja je potekala na zahtevo SDS-a in NSi-ja, ki sta podala predlog priporočila vladi, s katerimi bi lahko hitreje in ostreje zavarovali interese slovenskih podjetij. Z Avstrijo pa si želijo doseči tudi dogovor za lažje poslovanje. Predlog je na torkovi seji potrdil tudi odbor za delo, ki je opozoril, da gre pri novi avstrijski uredbi za nedopusten poseg v pravico do prostega pretoka storitev.

Zakon bo najbolj prizadel gradbenike in prevoznike
Nova določila avstrijskega zakona prinašajo dodatno birokracijo in stroške, za kršenje zakona pa so zagrožene izjemno visoke kazni. Predstavnik predlagatelja Franc Breznik iz SDS-a je povedal, da so ukrepi že v osnovi pretirani in nesorazmerni z evropskimi določili, saj po njegovi oceni nedopustno omejujejo konkurenco.

Direktor združenja za promet pri gospodarski zbornici Robert Sever poudarja, da bo zakon najbolj prizadel gradbena in prevozniška podjetja. "Predvsem avtobusni prevozniki nas opozarjajo, da moraš prevoz smučarjev na avstrijska smučišča najaviti predhodno in zadostiti vsem avstrijskim pogojem, medtem pa prinašaš dobiček avstrijskim smučiščem," je za Radio Slovenija povedal Sever.

Jožef Horvat (NSi) je prepričan, da so novi avstrijski ukrepi ovira prostemu pretoku storitev. Kot je poudaril, mora Slovenija preveriti, ali je nova avstrijska zakonodaja v skladu s pravom EU-ja. Obravnavo prevoznikov je obsodil tudi nepovezani poslanec Franc Laj.

Tožba - skrajni ukrep
Z zadevo se dejavno ukvarjajo tudi na ministrstvih, ki so že sprejela določene ukrepe. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je povedal, da bodo vladi kot skrajni ukrep predlagali tudi tožbo proti Avstriji na sodišču EU-ja, a je treba predtem izkoristiti vsa druga mogoča sredstva.

Vlada ima sicer za zaščito interesov slovenskih podjetij v Avstriji poleg koalicijske tudi opozicijsko podporo. Nima pa podpore opozicijskega ZL-ja. Kot je dejala poslanka Violeta Tomič, je namen avstrijske zakonodaje zagotoviti enako plačilo za enako opravljeno delo. Zelo kritična je bila do "predstavnikov kapitala", ki so po njenih besedah ustvarili socialni damping, zdaj pa hočejo od vlade, da nastopi proti Avstriji.