Ko gre za podporo Samu Omerzelu najbolj omahujejo poslanci PS-ja, saj so prepričani, da je moral
Ko gre za podporo Samu Omerzelu najbolj omahujejo poslanci PS-ja, saj so prepričani, da je moral "njihov" gospodarski minister Stanko Stepišnik zaradi podobnih očitkov vlado zapustiti. Foto: BoBo
Teš 6
Projekt Teš 6 je spet vroča tema na političnem parketu in tudi eden izmed očitkov v interpelaciji ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Samo Omerzel si je za pogovor s poslankami in poslanci Pozitivne Slovenije vzel dobri dve uri časa. Po temeljiti predstavitvi argumentov na vseh šest točk interpelacije, ki so jo vložili v SDS-u in NSi-ju, so poslanci PS-ja, ki so Omerzelu med vsemi koalicijskimi najmanj naklonjeni, saj so prepričani, da je moral gospodarski minister Stanko Stepišnik vlado zapustiti zaradi podobnih očitkov, priložnost izkoristili tudi za širšo razpravo o delu ministrstva.

Odločitev prihodnji teden
Za zdaj še niso odločeni, ali jih je Omerzel prepričal ali ne. Vodja poslancev Jani Möderndorfer je tako pojasnil: "Samo razpravo o tem bomo opravili prihodnji teden, Verjamem, da bo to tista prava odločitev, ki bo potrebna za to, da lahko koalicija funkcionira še naprej." Odločitev bo tako znana prihodnji teden, interpelacija pa bi se lahko na dnevnem redu parlamenta pojavila konec meseca, je za Radio Slovenija poročal Tomaž Celestina.

Očitki so brez osnove, zato ima "pravico delati naprej"
Minister Omerzel je še naprej prepričan, da dela prav in dobro. "Mislim, da lahko na strateški in operativni ravni zelo veliko prispevam za to državo," je dejal na vprašanje, zakaj vztraja na, kot se je izrazil sam, zanj težji poti.

Vztraja pa tudi zaradi svojih osebnih prepričanj: "Vse, kar sem v življenju počel, je bilo pošteno in korektno." Vsi očitki iz interpelacije so brez osnove, je še dejal, zato, je pa prepričan, ima "pravico delati naprej".

Cena premoga ključna za ekonomiko poslovanja Teš 6
Dotaknil se je tudi šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in poudaril, da bo odločitev vlade o projektu "prvič v zgodovini temeljila na podlagi pravih številk - brez politične všečnosti". Omerzel je spomnil, da je bilo pri tej zdaj na 1,428 milijarde evrov ocenjeni naložbi plačanih že skoraj 1,1 milijarde evrov.

Teš je za financiranje projekta pri Evropski investicijski banki (EIB) najel 440 milijonov evrov vredno posojilo z državnim poroštvom in 110 milijonov evrov posojila z bančnim jamstvom, medtem ko je posojilo Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) vredno 200 milijonov evrov.

Država je sicer v zameno za poroštvo pri posojilu EIB-ju postavila več pogojev. Med njimi sta tudi zavezi, da naložba ne sme preseči 1,3 milijarde evrov in da cena premoga ne sme preseči 2,25 evra za gigadžul. Minister je zato zatrdil, da je treba "še ta mesec" razčistiti problematiko cene premoga za Teš 6 - cena premoga je namreč ključna za ekonomiko poslovanja šestega bloka. Potem ko je bila ena izmed zavez za državno poroštvo, da bo cena premoga znašala 2,25 evra za gigadžul, je zdaj jasno, da je ta cena nedosegljiva.