Na novinarski komentar po seji vlade, da je v preteklosti zanikal izdajanje kakršnih koli naročilnic, ni želel odgovoriti. Foto: MMC RTV SLO
Na novinarski komentar po seji vlade, da je v preteklosti zanikal izdajanje kakršnih koli naročilnic, ni želel odgovoriti. Foto: MMC RTV SLO

Najlažje bi pa bilo, da nadaljujejo delo ministri, ki nimajo prtljage, pa tudi novi morajo biti brez prtljage.

Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a in zunanji minister
Karl Erjavec
V izhodiščih koalicijske pogodbe je za zdaj premalo natančno navedeno, v katero smer bo vlada delovala, meni prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Foto: BoBo

Interpelacijo proti ministru sta vložili opozicijski stranki SDS in NSi, podpira jo še SLS ter neodvisni poslanec Ivan Vogrin, a podpore koalicije pri glasovanju v parlamentu nima zagotovljene. Jasno se je za ministra doslej izrekla le njegova stranka, DL.

Kako se je ta podpora spremenila po redni seji vlade, na kateri je na očitke iz interpelacije odgovarjal pred svojimi ministrskimi kolegi in premierko Alenko Bratušek, še ni znano.

Omerzel sam je po seji sicer zagotovil, da ga Bratuškova ni pozvala k odstopu. Občutek ima, da mu ministri verjamejo in da bo interpelacijo politično preživel. Naslednji korak je bitka v parlamentu, je napovedal.

Uradno gradivo po seji vlade pravi, da je Omerzel "temeljito odgovoril na vse očitke ter jih v vseh točkah odločno zavrnil".

Vztraja, da kot minister dela dobro, vsebina interpelacije pa ga utrjuje v prepričanju, da gre za "spretno politično preigravanje in ne za vsebinsko soočanje argumentov, mnenj in dokaznih materialov".

V 18 strani dolgem odgovoru je Omerzel poudaril, da je kot minister, ki pokriva pomembna področja v državi, vse svoje znanje, moči in energijo usmeril v vsebinsko vodenje tega pomembnega resorja, ne pa v politično preigravanje in metanje polen pod noge, je še zapisano v vladnih gradivih.

Pojasnjevanje poslancem koalicije
Omerzel zdaj želi nadaljevati "turnejo" po poslanskih skupinah koalicije. Pričakuje, da se bo s PS in SD lahko sestal prihodnji teden. Z DeSUS se je sestal že decembra lani, a njihov predsednik Karl Erjavec pravi, da so v strani kljub temu še vedno zelo zadržani glede podpore.

Eden izmed očitkov v interpelaciji so tudi posli ministrovega podjetja Lastinski z državo, zaradi česar mu koalicijski partnerji še niso zagotovili podpore. A bremenili naj bi ga še nekateri posli njegovega podjetja z Družbo za z avtoceste RS (Dars). Na novinarsko vprašanje, ali je ministrskim kolegom poročal tudi o poslih, ki jih za Dars izvaja prek naročilnic, Omerzel ni odgovoril konkretno. Dejal je le, da je kolegom pojasnil odgovore na vseh šest točk v interpelaciji.

Poslovanje prek naročilnic?
Na vprašanje, kaj si misli o denimo 20.000 evrov vrednem poslu, ki je lahko predmet javnega naročanja, a se izvaja prek naročilnic, je odgovoril, da je to stvar zakonodaje in da je brez zveze, da to komentira. Prav tako ni odgovoril na novinarski komentar, da je v preteklosti zanikal, da bi v času mandata izdal kakršno koli naročilnico.

Tudi za predkazenski postopek, v katerem se je znašel, je izvedel od novinarjev, je pojasnil Omerzel. Bo pa za te informacije, kot pravi, zaprosil tožilstvo.

Prvak DL-ja Gregor Virant je novinarjem po seji vlade zagotovil, da s temi očitki ni seznanjen in je to zanj čisto nova okoliščina. Od Omerzela ima namreč informacije, da njegovo podjetje ne posluje več z Darsom oz. državo. Ob tej predpostavki mu tudi zaupa, je dejal.

Omerzelov odgovor na interpelacijo je bil po Virantovih ocenah na vladi sprejet dobro. Na vprašanje, ali bo zahteval ministrov odstop, če se izkaže, da je lagal, pa Virant ne odgovarja konkretno oz. pravi, da je to verjetno retorično vprašanje.

Kakšna bo usoda Jakiča?
Vlado obremenjujejo tudi očitki nekaterim drugim ministrom - minister za obrambo Roman Jakič je v predkazenskem postopku. S kakšno prtljago bo šla ta vlada naprej in kakšno sporočilo javnosti je to, se bodo po besedah Karla Erjavca še pred sejo vlade morali pogovoriti tudi v sklopu priprave koalicijske pogodbe in rekonstrukcije vlade. Ali bi Jakič moral odstopiti, se Erjavec ne opredeljuje. "Najlažje bi pa bilo, da nadaljujejo delo ministri, ki nimajo prtljage, pa tudi novi morajo biti brez prtljage," ugotavlja.

Kaj bodo prodali in česa ne?
Pravo mesto za razpravo o koalicijski pogodbi in delu vlade bo sicer po njegovem mnenju predstavitev osnutka poslancem koalicije. Erjavec dodaja, da bodo morali natančno doreči tudi ukrepe na gospodarskem področju, katere naložbe bodo odprli in kaj bodo prodali. "V koalicijski pogodbi se je treba to dogovoriti, sicer bomo zopet tekli prazne kroge. Ves čas govorimo o privatizaciji, zgodi se pa nič," je opozoril in dodal: "Tisti, ki želi nadaljevati delo, mora že danes povedati, kakšno je njegovo stališče. Ne pa, da se bomo junija ali maja spet debelo gledali in bili z različnimi stališči."



Najlažje bi pa bilo, da nadaljujejo delo ministri, ki nimajo prtljage, pa tudi novi morajo biti brez prtljage.

Karl Erjavec, predsednik DeSUS-a in zunanji minister