Minister za infrastrukturo vse očitke zavrača. Foto: BoBo
Minister za infrastrukturo vse očitke zavrača. Foto: BoBo
Jože Tanko
Interpelacijo so pripravili v SDS-u, podpise zanjo pa so prispevali tudi poslanci NSi-ja in nepovezani poslanec Ivan Vogrin. Predstavil jo je vodja poslancev SDS-a Jože Tanko. Foto: BoBo
Omerzelu ultimat: interpelacija ali odstop

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je pojasnil, da bodo poslanci SDS-a in NSi-ja interpelacijo vložili že v sredo, če minister ne bo odstopil sam. Podporo interpelaciji so že napovedali tudi v SLS-u.

Omerzel je ob napovedi interpelacije ponovil, da ne bo odstopil s položaja in da bo interpelacijo komentiral, ko bo vložena. A ga interpelacije "tudi malo ni strah", je sporočil STA-ju.

Opozicijske stranke moti predvsem to, da podjetje Lastinski, ki je v lasti ministra Omerzela, posluje z državo. Podjetje je sicer že prekinilo ekskluzivno licenčno pogodbo za vzdrževanje cestnovremenskih postaj, ki jo je imelo sklenjeno z Darsom.

Lastinski bi moral biti na seznamu podjetij z omejitvami
A kljub temu v SDS-u Omerzelu očitajo kršitev zakona o integriteti, ker ni prijavil svoje družbe Komisiji za preprečevanje korupcije. Tega ni storil ne kot funkcionar ne kot lastnik, opozarja Tanko in dodaja, da bi moralo biti Omerzelovo podjetje uvrščeno na seznam podjetij, za katere veljajo omejitve poslovanja z državo. A se to ni zgodilo, poudarjajo v SDS-u. Še več - Omerzelovo podjetje je sklenilo nove posle z Darsom, še pravijo.

Vlagatelje interpelacije moti tudi to, da Omerzel že več kot osem mesecev ni objavil javnega natečaja za mesto generalnega direktorja Geodetske uprave RS, ki jo tako vodi oseba, ki ima samo začasen mandat. Očitajo mu tudi stanje na področju avtošol in to, da je na razpisu za izbor dobavitelja avtomobilskih registrskih tablic izbral družbo, katere ponudba je bila dvakrat dražja od ponudbe konkurenta.

Projekt Teš 6 bo spet dražji?
Zrelo za interpelacijo pa je tudi ministrovo neporočanje o Tešu 6 in velika verjetnost, da se bo ta projekt podražil, je še dejal Tanko in dodal, da je DZ julija letos vladi naložil, da mora do 30. novembra poročati o izvrševanju sklepov, ki jih je sprejela na seji 15. julija. "Poročila o tem ni, napovedi o izvajanju projekta Teš 6 pa so vedno slabše," je izpostavil Tanko.

Vodja poslanske skupine SDS-a sicer ne izključuje možnosti, da bodo besedilo interpelacije dopolnili še s kakšnim argumentom. Kot pravi, imajo podpisov v podporo interpelaciji dovolj. Zagotovili so jim jih že v poslanski skupini NSi-ja, svoj podpis je obljubil tudi nepovezani poslanec Ivan Vogrin. "Ključni dan je jutrišnji. Če odločitve ne bo, bo gradivo z naštetimi poudarki vloženo v postopek," je dodal Tanko.

Minister očitke zavrača
Minister sicer vse očitke zavrača in ne namerava odstopiti, kljub temu pa še nima zagotovljene podpore v koaliciji. Za zdaj je Omerzelu podporo zagotovila le Državljanska lista, ki ga je tudi predlagala za ministra. Omerzel je sicer dejal, da se je pripravljen sestati z vsako poslansko skupino in predstaviti svoje argumente, vendar ga ni sprejela še nobena. Za zdaj je znano le, da se bo predvidoma v sredo sestal s poslansko skupino DeSUS-a.

Poslanska skupina PS-ja se bo z ministrom morda sešla, ko se bodo termini sprostili, "a ta hip so stvari prenatrpane in to ni izvedljivo", je pojasnil vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer in dodal, da bo za vse to še čas. "Pred nami so izredne seje, naslednji teden redna seja DZ-ja, in verjamem, da se bodo vse te zadeve lepo razčistile," je dejal. Napovedi interpelacije zoper Omerzela še ne komentira, ponavlja pa, da so bila z odstopom ministra Stanka Stepišnika postavljena visoka merila.

V koalicijskem SD-ju so dejali, da jim za zdaj zadošča podpora predsednice vlade, z ministrom pa se bodo sešli, ko bo interpelacija zoper njega tudi vložena. Dokončnega stališča o podpori ministru, saj se želijo še seznaniti z argumenti. Poslanec SD-ja Matjaž Han pa je ob tem dejal, da je nekorektno od predsednice vlade, da je odgovornost za zadevo z ministrom Omerzelom preložila na poslanske skupine.

Omerzelu ultimat: interpelacija ali odstop