Vsebino obtoječih tiskanih izdaj bo treba napisati na novo. Foto: BoBo
Vsebino obtoječih tiskanih izdaj bo treba napisati na novo. Foto: BoBo
Spremembe ustave stopile v veljavo
DZ potrdil ustavne spremembe


Osemdnevni rok po sprejemu ustavnih sprememb, v katerem bi najmanj 30 poslancev lahko zahtevalo razpis ustavnega referenduma, se bo iztekel šele v soboto. Ker pa se je več kot 61 poslancev tej možnosti pisno odpovedalo, bo razglasitev ustavnih sprememb mogoča (in izvedena) še danes.

Ustava skupno doživela 12 sprememb
Gre za enajsto in dvanajsto spremembo ustave od njenega sprejetja. V aktualnih dveh spremembah gre najprej za poseg v 148. člen in v njem zapisano fiskalno pravilo, ki določa, da morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku.
Fiskalno pravilo: manjka izvedbeni zakon
Od tega načela je mogoče začasno odstopiti samo v izjemnih okoliščinah za državo. Kakšne so lahko te okoliščine, pa bo določil izvedbeni zakon, ki ga bo moral Državni zbor - tako kot ustavne spremembe - potrditi z dvetretjinsko večino.
Ukinitev poslanske referendumske pobude
Nova bodo tudi referendumska pravila - spremenjeni so 90., 97. in 99. člen ustave. Referendum bo lahko zahtevalo le še 40.000 volivcev. Referendumi o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu o izvrševanju proračuna ne bodo dovoljeni. Prav tako ne bodo dovoljeni referendumi o zakonih za nujne ukrepe za zagotovitev obrambe države, varnosti ali poprave posledic naravnih nesreč, o zakonih o ratifikacijah mednarodnih pogodb in o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic oziroma drugo neustavnost.
Zavrnitveni referendum
Uveljavljen je model zavrnitvenega referenduma. Zakon bo padel, če bo proti glasovala večina na referendumu, ki bo predstavljala najmanj petino vseh volivcev. Državni zbor pa ne bo več vezan na izid referenduma in bo lahko takoj po zavrnitvi predlagal boljši zakon.

Spremembe ustave stopile v veljavo
DZ potrdil ustavne spremembe