Bo katero izmed navedenih podjetij dobilo novega lastnika. Foto: MMC RTV SLO
Bo katero izmed navedenih podjetij dobilo novega lastnika. Foto: MMC RTV SLO


Matični odbor za finance je sicer zeleno luč prvemu privatizacijskemu svežnju že prižgal, očitno pa bo dobil zadostno podporo tudi na plenarni seji. Trenutno so najbolj negotovi glasovi SD-ja, a vodja poslanske skupine stranke Matjaž Han je že napovedal, da bo več kot sedem od desetih poslancev glasovalo za soglasje.

Pri preostalih koalicijskih strankah se podpora ne zdi vprašljiva. V opozicijskih SDS-u, NSi-ju in SLS-u pa privatizacijo sicer podpirajo, a bi prej želeli sprejem klasifikacije državnih naložb in drugih korakov za vzpostavitev Slovenskega državnega holdinga.
Upravljavska strategija do septembra
V opoziciji se namreč bojijo, da bi privatizacija brez klasifikacije lahko potekala nepregledno. Podobno mnenje so imeli tudi v SD-ju, zato so v zameno za svojo podporo vztrajali pri izpolnitvi določenih pogojev. Med drugim naj bi postopke prodaje nadzirala Komisija za preprečevanje korupcije in Računsko sodišče. V SD-ju sicer v vsakem primeru zahtevajo sprejem strategije za upravljanje z državnimi naložbami. Ta naj bi bila pripravljena do konca septembra.

Vlada je na program za prodajo uvrstila deleže v Adrii Airways, Aeru, Elanu, Fotoni in Heliosu, za katere se je postopek prodaje že začel, ter dodatno še v desetih podjetjih. To so Aerodrom Ljubljana, Adria Airways Tehnika, Nova Kreditna banka Maribor, Telekom Slovenija, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito.