Foto:
Foto:
Vseh poškodovanih objektov je v Posočju po zadnjem štetju 1.770.

Vlada bo sicer naslednji delni program sanacije obravnavala že na prihodnji dopisni seji. Minister Kopač je pojasnil, da na ministrstvu pripravljajo vse potrebno za začetek nadomestnih gradenj.

Vseh poškodovanih objektov med nedavnim potresom je 1.770, število ljudi, ki nimajo strehe nad glavo, pa se je povzpelo že na 190. V Posočju sicer še vedno prosijo za apartmaje, kamor bi začasno naselili potresnike. Nekaj jih bodo morali naseliti tudi v zabojnike, ki jih bodo v Posočje prepeljali v naslednjih dneh.

Kmalu spisek izvajalcev in cenik
Kopač je še poudaril, da so smernice, ki jih bodo morali upoštevati projektanti novogradenj glede zunanjosti stavb, že pripravljene. V prihodnjih dneh bo pripravljen tudi seznam vseh izvajalcev del, ki so na razpolago, in nov cenik. Kopač še poudarja, da bo v primeru, da sta objekt prizadela oba potresa, torej tako tisti leta 1998 kot tudi leta 2004, celotne stroške obnove krila država.

Sicer pa naj bi z ocenjevanjem povzročene škode končali naslednji teden, če ne bo novih prijav zaradi popotresnih sunkov.