Informativni dnevi bodo potekali na srednjih šolah praviloma v petek ob 9. in 15.00 ter v soboto ob 9.00, na fakultetah pa ob 10.00. Na pot se odpravite dovolj zgodaj, saj se v okolici izobraževalnih ustanov pričakuje gneča. Foto: BoBo
Informativni dnevi bodo potekali na srednjih šolah praviloma v petek ob 9. in 15.00 ter v soboto ob 9.00, na fakultetah pa ob 10.00. Na pot se odpravite dovolj zgodaj, saj se v okolici izobraževalnih ustanov pričakuje gneča. Foto: BoBo
Na informativne dneve so pripravljeni tudi v LPP-ju, na glavni ljubljanski avtobusni postaji in na SŽ-ju. Foto: BoBo
Avtobus v Mariboru
V Mariboru bo v petek zjutraj bodočim študentom na voljo tudi brezplačen avtobusni prevoz od železniške postaje do fakultet. Foto: BoBo
Tudi letos so na fakultetah primorske univerze za dijake iz bolj oddaljenih slovenskih krajev organizirali brezplačni avtobusni prevoz na Primorsko oz. na relaciji Murska Sobota-Maribor-Celje-Ljubljana-Postojna-Koper-Izola-Portorož in nazaj. Foto: BoBo
Prijave na srednjih šolah do 3. aprila, na fakultetah do 5. marca. Foto: BoBo

Za prihodnje dijake je namreč na voljo 23.648, za bruce 19.760 mest, tisoči izmed njih pa bodo šolsko pot nadaljevali zunaj kraja, v katerem živijo, in bo pot na informativni dan prvi stik z izbranimi izobraževalnimi ustanovami in tudi mesti, kjer te stojijo.

Informativni dnevi bodo potekali na srednjih šolah praviloma v petek ob 9. in 15.00 ter v soboto ob 9.00, na fakultetah pa ob 10.00.

Naval na prestolnico
Ljubljanska univerza je za prihodnje študijsko leto razpisala 10.204 mesta za redni in izredni študij, zato se bo v prestolnico zgrnilo največ informacij željnih bodočih študentov.

Študentska organizacija (ŠOU) v Ljubljani je izdala brošuro Info dnevi 2015, ki so jo dijaki že prejeli na srednjih šolah. V njej so med drugim koristne informacije o visokošolskih zavodih v Ljubljani in opisi poti do njih.

Na najbolj prehodnih točkah v Ljubljani bodo v času informativnih dnevov na voljo tudi ŠOU-informatorji, ki bodo na glavni avtobusni in železniški postaji ter na nekaterih postajališčih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP).

LPP: "Parkiraj in se pelji z avtobusom"
Na informativne dneve se pripravljajo tudi v LPP-ju. "Tudi letos bodo vozniki opremljeni s shemami linij, v katerih so vrisane izobraževalne institucije, tako da vam bodo lahko, medtem ko se avtobus ustavi, pomagali z nasvetom, kako najhitreje do vaše izbrane izobraževalne ustanove," sporočajo učencem.

V času informativnih dni bodo na bolj obremenjenih linijah dodajali zgibne avtobuse, vse tiste, ki bodo pripotovali v Ljubljano s starši, pa pozivajo, da parkirajo na večjih parkiriščih P + R in se nato v mesto odpeljejo za avtobusom.

Vnaprejšnji nakup vozovnic in kartice urbana
Avtobusna postaja (AP) Ljubljana je prav tako pripravljena na povečano število bodočih dijakov in študentov. Tako bodo v petek in soboto odprte vse blagajne, povečano bo število zaposlenih v klicnem centru na številki 1991.

Da bi se izognili veliki gneči in nepotrebnemu čakanju v čakalnici glavne avtobusne postaje, svetujejo vnaprejšnji nakup vozovnic in urbane prek svoje spletne strani - urbana bo v tem primeru na posameznikovo ime že čakala pri blagajni avtobusne postaje, da se z njo lahko takoj napoti na avtobus mestnega prometa, so sporočili iz AP-ja Ljubljana.

Dodatni vlaki za Ljubljano
Tudi v Slovenskih železnicah (SŽ) zatrjujejo, da so se na informativne dneve temeljito pripravili. "V petek bodo poleg rednih vlakov in avtobusov (na primorski progi), ki vozijo po veljavnem voznem redu, peljali tudi trije dodatni vlaki iz smeri Celja, Litije in Sežane proti Ljubljani," so sporočili.

Vlak iz Sežane bo proti Ljubljani odpeljal ob 7.10, v Ljubljano pa bo pripeljal ob 9.00. Tudi vlak iz Celja bo odpeljal ob 7.10, v Ljubljano pa bo pripeljal ob 8.31. Dodatni vlak iz Litije pa bo proti Ljubljani odpeljal ob 7.50 minut, v Ljubljano pa bo prispel ob 8.20.

V Mariboru brezplačni prevoz s kolodvora
Mariborska univerza pa je za leto 2015/16 razpisala skupaj 5.142 vpisnih mest za redni in izredni študij.

Tudi v Mariboru bodo dijake oz. bodoče bruce pričakali informatorji mariborske študentske organizacije (ŠOUM). Ti bodo med drugim razdelili simbolične "vstopnice", ki bodo dijakom služile kot usmeritev k pomembnejšim informacijam, ki jih kot bodoči študenti potrebujejo. Na njihovi spletni strani je na voljo tudi BRUC priročnik, ker lahko dijaki najdejo vse informacije o študiju, socialnih pravicah in obštudijskih dejavnostih.

V Mariboru bo v petek zjutraj bodočim študentom na voljo tudi brezplačen avtobusni prevoz od železniške postaje do fakultet.

Dijaki iz oddaljenih krajev na Primorsko brezplačno
Primorska univerza je v študijskem letu 2015/2016 razpisala skupno 1.575 mest za redni študij in izredni študij.

S podrobnimi informacijami o možnostih nadaljnjega šolanja bodo postregle tudi fakultete primorske univerze. Tudi letos so sicer za dijake iz bolj oddaljenih slovenskih krajev organizirali brezplačni avtobusni prevoz na Primorsko oz. na relaciji Murska Sobota-Maribor-Celje-Ljubljana-Postojna-Koper-Izola-Portorož in nazaj.

Informacije iz prve roke bodo bodoči bruci dobili od primorskih študentov v okviru tamkajšnje študentske organizacije.

Informativnim dnevom se pridružuje tudi novogoriška univerza, ki je za prihodnje študijsko leto sicer razpisala skupno 190 mest za redni in izredni študij. Informativni dnevi bodo potekali tudi na Fakulteti za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu in ljubljanski teološki fakulteti ter v katoliških srednjih šolah.

Prijave na srednjih šolah do 3. aprila, na fakultetah do 5. marca
Vpisna mesta na srednjih šolah so bila objavljena 23. januarja, bodočim dijakom pa jih je na voljo 23.648. Šole bodo prijave sprejemale do 3. aprila, prav tako dijaški domovi. V teh je za novince predvidenih 2.369 mest.

Konec januarja je izšel razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2015/16, kjer je razpisanih 19.760 vpisnih mest za redni in izredni študij. Zadnji dan za prvo prijavo je 5. marec. Vpis sprejetih v prvem roku bo od 27. julija do 14. avgusta.