Vlado Miheljak in Matevž Tomšič za MMC komentirata zadnje dogodke v vladni koaliciji. Foto: MMC RTV SLO
Vlado Miheljak in Matevž Tomšič za MMC komentirata zadnje dogodke v vladni koaliciji. Foto: MMC RTV SLO
Miheljak pravi, da iz Veselinovičevih protislovnih izjav ni jasno, kdo naj bi nanj pritiskal: tisti, ki so želeli, da je kredit odobren ali tisti, ki so bili proti temu. Vse skupaj pa naj bi kazalo, da je prišel namig v smer odobritve kredita v luči »nacionalnega interesa«. Foto: MMC RTV SLO

Vse skupaj kaže na to, da vlada sploh nima predstave kaj storiti, oziroma, kaj je pravilno in kaj ne. Pri tem pa jim ne more pomagati nobena PR-služba. Ta namreč besede lahko bolj primerno obrne, ne more pa nadomeščati jasnih stališč, če jih že v principu ni.

Vlado Miheljak
Miheljak meni, da se Pahor kljub drugačnim željam zaveda, da bi bila velika koalicija z SDS-om zanj politična smrt; končni razkol s njegovim volilnim telesom. Foto: MMC RTV SLO
Miheljak meni, da je bilo že od začetka jasno, da bodo pustili Šrota preživeti, da si ne bi nakopali novih težav. Zato se mu postavlja vprašanje, zakaj so to tematiko tako napeli. Slej ko prej zaradi kazanja mišic koalicijskih partnerjev. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Golobič
Tomšič poudarja, da je že celotna koalicija štartala iz odpora do Janševe vlade, ne pa iz nekega pozitivnega programa. Konfilkti so zato neizogibni, pa tudi Golobič nima Pahorja za samoumevnega vodjo koalicije. Foto: MMC RTV SLO

Miheljak s FDV-ja je polega tega za MMC povedal, da grožnja z izstopom Zaresa iz koalicije ni mišljena čisto zares, se pa s tem kaže okrnjena koalicijska motivacija, saj partnerji očitno ne vidijo neke skupne volje.

Miheljak: Problemi so se nabirali, ne pa tudi razreševali
Miheljak sicer poudarja, da so bile pred tem veliko spornejše zadeve, kot na primer imenovanje Dimitrija Rupla, ki pa niso proizvedle tolikšnega konflikta. Tokraten izbruh pa kaže, da so se težave nabirale ne pa tudi razreševali. Točka okoli kredita se mu namreč ne zdi dovolj, čeprav sam meni, da je očitek upravičen. Potezo je zato označil kot ustrezno, čeprav se je Lahovnik malce prehitel z izjavami o odstopu.

Kot ključno vprašanje pa izpostavlja, kaj se je v četrtek in petek dogajalo okoli prvega moža NLB-ja Draška Veselinoviča, čigav interes je ščitil. Predvsem iz njegovih protislovnih izjav ni jasno, kdo bi naj nanj pritiskal: tisti, ki so želeli, da je kredit odobren ali tisti, ki so bili proti temu. Vse skupaj naj bi sicer kazalo, da je prišel namig v smer odobritve kredita v luči "nacionalnega interesa".

Miheljak: Pahor se zaveda, da je koalicija z SDS-om zanj politična smrt
Še manj resna pa se mu zdi teza Boruta Pahorja in Patricka Vlačiča, da bodo šli na predčasne volitve, kar je bolj predstava kot vsebinski razmislek. Miheljak namreč meni, da že tisti, ki to izjavi, ve, da ni resno, kaj šele vsi drugi. Novih volitev namreč ne bo, zato se bodo pač morali pogovoriti med seboj.

A vseeno se mu zdi, da vsi želijo s takšnimi izjavami v resnici koalicijo ohranjati. Pahor pa se kljub drugačnim željam vsemu zaveda, da bi bila velika koalicija z SDS-om zanj politična smrt; končni razkol z njegovim volilnim telesom.

Miheljak: Janša preveč pod mizo, zdaj vse preveč javno
Poleg tega Miheljak poudarja, da je zelo neracionalno in nevešče, da se odpirajo stvari, s katerimi bi se morali ukvarjati za zaprtimi vrati. Če je namreč Janez Janša preveč reševal pod mizo, se tukaj vse preveč stvari dogaja javno, od tega pa izgublja vso moč celotna koalicija.

Vse skupaj pa naj bi kazalo na to, da vlada sploh nima predstave, kaj storiti, oziroma, kaj je pravilno in kaj ne. Pri tem pa jim ne more pomagati nobena PR-služba. Ta namreč besede lahko bolj primerno obrne, ne more pa nadomeščati jasnih stališč, če jih že v principu ni.

Miheljak: Že spočetka je bilo jasno, da bodo pustili Šrota preživeti
Vse to se vidi tudi v razmerju do (ne)reševanja Boška Šrota in njegovih družb okoli Pivovarne Laško. Vseeno pa meni, da je bilo že spočetka jasno, da bodo pustili Šrota preživeti, da si ne bi nakopali novih težav. Zato se mu postavlja vprašanje, zakaj so to tematiko tako napeli. Slej ko prej zaradi kazanja mišic koalicijskih partnerjev.

Tomšič: Zares se želi zaradi padca ratingov narediti bolj prepoznavnega
Matevž Tomšič
s FUDŠ-ja pa meni, da Zaresova grožnja z izstopom iz koalicije, če jo vzamemo dobesedno, ni resna, in na ta način tudi ni mišljena. Lahko pa jo razumemo kot neko obliko pritiska. Do trenja je prišlo že okoli imenovanja Veselinoviča na vodstvo NLB-ja, zdaj pa se gre za nadaljevanje nezadovoljstva okoli reprogramiranju kreditov. Ker ji ratingi padajo, se želijo narediti bolj prepoznavne in se zato kažejo kot protitajkunska stranka. Prav tako pa gre tudi za neke zamere v odnosu do prvega moža Laškega Šrota.

Tomšič za MMC dodaja, da ima Zares glede na prejete glasove na volitvah relativno močan položaj, a predsednik stranke Gregor Golobič je človek močnih ambicij, zato želi svoj položaj še bolj utrditi.

Tomšič: Golobič nima Pahorja za samoumevnega vodjo koalicije
Sicer pa Tomšič poudarja, da je že celotna koalicija štartala iz odpora do Janševe vlade, ne pa iz nekega pozitivnega programa. Konfilkti so zato neizogibni, pa tudi Golobič nima Pahorja za samoumevnega vodjo koalicije.

SD-jevo izjavo, da razpad koalicije prinaša predčasne volitve, pa razume kot obliko pritiska na koalicijske partnerje, saj jim ankete ne kažejo prav dobro. Ker SD ohranja prednost do "malih" strank, naj se te ne bi upale iti na predčasne volitve.

Tomšič: Premier ima specifičen odnos komuniciranja z javnostjo
Na vprašanje, zakaj se v zdajšnji koaliciji vse stvari obračunavajo javno, pa Tomšič odgovarja, da ima premier specifičen odnos komuniciranja z javnostjo, saj nima svojega predstavnika za stike z javnostjo. Zato prihaja do pretirane transparentnosti, s katero se tudi kaže večje soliranje vseh vpletenih.

Blaž Kosovel
blaz.kosovel@rtvslo.si

Vse skupaj kaže na to, da vlada sploh nima predstave kaj storiti, oziroma, kaj je pravilno in kaj ne. Pri tem pa jim ne more pomagati nobena PR-služba. Ta namreč besede lahko bolj primerno obrne, ne more pa nadomeščati jasnih stališč, če jih že v principu ni.

Vlado Miheljak