Pozive Eve Irgl ima ZZB NOB za neosnovane, pravno nevzdržne in politično hudo žaljive. Foto: MMC RTV SLO
Pozive Eve Irgl ima ZZB NOB za neosnovane, pravno nevzdržne in politično hudo žaljive. Foto: MMC RTV SLO

Izrecni poziv organizaciji po mnenju ZZB NOB-ja namreč predstavlja "nedostojno namigovanje o soudeleženosti zveze borcev v kriminalnih dejanjih", so sporočili iz zveze. Če policija ali pa predsednica komisije DZ-ja za človekove pravice Eva Irgl menita, da je državljane treba opozoriti, da so "odvezani zaveze molčečnosti, potem bi se morala obrniti na vse državljanje Slovenije, in ne izključno na člane ZZB NOB-ja, in vse pozvati k pričanju, menijo v borčevski organizaciji.

Borčevska organizacija večkrat obsodila poboje
ZZB NOB izpostavlja, da so povojne poboje večkrat javno "najodločneje obsodili kot dejanja, ki so v ostrem nasprotju s partizansko moralo in partizanskim vojnim sodstvom," in se zavzeli, da se dogajanja po vojni znanstveno-zgodovinsko in kazenskopravno raziščejo.

Povod: pismo Eve Irgl
Predsednica komisije DZ-ja za človekove pravice Eva Irgl je predsedniku ZZB NOB-ja Janezu Stanovniku pretekli mesec poslala pismo, v katerem je zapisala, da je nerazumljivo, da zveza "ne zmore toliko moči in poguma, da bi svoje člane, za katere krimninalistična policija ve, da poznajo natančno resnico o povojnih pobojih, odvezala molčečnosti".

A. K. K.