Na shodu so izrazili nujnost uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Na shodu so izrazili nujnost uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
protest
Duhovnik Dušan Egidij Kubot je pozval k uvedbi socialističnega humanizma. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
protest
Shoda se je udeležil tudi Andrej Magajna. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

Socialna kapica bo pripeljala do socialne kapi.

Dušan Egidij Kubot

Plohl, predsednik Neodvisnih sindikatov Slovenije, je na shodu Udarec na prvi marec, za spremembo ureditve pred DZ-jem povedal, da je kriza posledica ne najbolj posrečenih strukturno-ekonomskih in lastniških sprememb družbene ureditve po osamosvojitvi ter laži, da zasebno gospodarstvo uravnava samo sebe.

"Pred četrt stoletja je bila Slovenija na desetem mestu na lestvici svetovne razvitosti in je imela neprimerno večjo kupno moč, kot jo ima zdaj, tudi nezaposlenosti ni bilo. Posledica tranzicije je zmanjšanje ali celo prenehanje proizvodnje življenjsko pomembnih proizvodov in hrane v smislu samooskrbe in presežkov kot čistega zaslužka iz naslova mednarodne menjave blaga in dela z veliko zadolženostjo sedanjih generacij," je poudaril.

Po njegovem mnenju bi lahko delali za izvoz, kar bi prinašalo dobiček, s tem pa bi se zmanjšal odliv denarja, najemanje posojil v tujini, hkrati pa bi dosegli osnovno samooskrbo, s tem pa tudi suverenost in neodvisnost kot cilj osamosvojitve. "Smo za revolucijo, smo za upor, smo za tretjo republiko," je sklenil.

"Uvedba socialističnega humanizma"
Dušan Egidij Kubot
je vlado, Janeza Janšo in Gregorja Viranta pozval k reviziji lastninskega preoblikovanja podjetij in obenem dal pobudo po vzpostavitvi demokratično-socialističnega humanizma, da bodo ljudje v Sloveniji zaživeli v demokratični državi. Vojko Kogej je na to dodal, da je treba uvesti neposredno demokracijo.

Kubot dvomi o uspešnosti predlaganih vladnih ukrepov za izhod iz krize, saj meni, da so usmerjeni proti malemu človeku. "Za realizacijo socialnega in ekonomskega ravnovesja v državi, je treba demokratizirati srca tistih, ki pripravljajo zakonodajo," je izpostavil in dodal, da je treba pri pripravi strukturnih reform poslušati sindikate, ki zavračajo določene vladne ukrepe, omenil je uvedbo socialne kapice. "Socialna kapica bo pripeljala do socialne kapi," trdi.

K pobudi za novo družbeno ureditev je pozval tudi medije, naj se dejavno vključijo v proces in naj ne bodo več glasila politike.

Predlagajo spremembe pokojninske reforme po modelu Avstralije, kjer temelji na solidarnosti med generacijami. Država pa ima po tem modelu predvsem skrb, da vsem zaposlenim državljanom, ki so dopolnili vsaj 40 let delovne dobe, zagotovi dostojno življenje.

Zavzemajo se tudi za univerzalni temeljni dohodek (UTD), ki zagotavlja vsakemu posamezniku minimalni nivo dohodka ne glede na premoženje ali zaposlenost ter tako učinkovito preprečuje širjenje revščine, zagotavlja avtonomijo posameznika in njegovo delovno motiviranost ter iniciativnost, medtem ko hkrati poenostavlja vladne socialne politike.

Poudarjajo, da UTD ne odvrača od pridobitne dejavnosti, ampak promovira individualno svobodo in pušča nedotaknjene pozitivne vidike tržnega kapitalizma.

Alternativa Tešu 6
Protestniki so med drugim kritizirali tudi slovensko energetsko politiko, "ki je planirana za dve leti naprej, namesto za petdeset let". Prepričani so, da bo Teš 6 proizvajal predrago elektriko. S tem pa se bosta po njihovem mnenju zmanjšali kupna moč prebivalstva in konkurenčnost gospodarstva. Alternativo šestemu bloku vidi Vili Kovačič v posodobitvi četrtega in petega bloka.

Socialna kapica bo pripeljala do socialne kapi.

Dušan Egidij Kubot