Minister za javno upravo Gregor Virant je pred kratkim predstavil predlog projekta reorganizacije občin. Ta predvideva, da občine ne bi smele imeti manj kot 5.000 prebivalcev, tako bi bilo občin okoli 120 namesto današnjih 212. Foto: MMC RTV SLO
Minister za javno upravo Gregor Virant je pred kratkim predstavil predlog projekta reorganizacije občin. Ta predvideva, da občine ne bi smele imeti manj kot 5.000 prebivalcev, tako bi bilo občin okoli 120 namesto današnjih 212. Foto: MMC RTV SLO
Miro Cerar
Ukinjanje občin bi bil po Cerarjevem mnenju pravno zahteven proces, potreben bi bil referendum. Foto: BoBo

Cerar trdi, da je ukinjanje občin nujna predpostavka za ustanavljanje večjih - če se torej želi občine povezati, je treba manjše ukiniti. Skladno z načelom lokalne samouprave, ki je temeljno ustavno načelo, bi se torej z ukinitvijo morali strinjati prebivalci občine na referendumu.

Pravnik priznava, da kriza včasih omogoči določene rešitve, ki jih sicer v normaliziranem času ni mogoče izpeljati, vendar pa bo po njegovem mnenju ukinjanje oz. združevanje težko izpeljati "ob tej konstelaciji političnih sil in tudi ob že porajajočem se precejšnjem nasprotovanju občin".

Ob tem je opozoril na še vedno neizpolnjeno ustavno določbo o povezovanju občin v pokrajine, zato se mu zdi ideja politike o ukinjanju občin paradoksalna. Dodal je, da se lahko s takšnimi predlogi porabi ogromno časa in energije, na koncu pa ne bo pravega rezultata. Sicer pa se ob morebitni ukinitvi občin sprožajo tudi drugi zahtevni postopki, kot je vprašanje prenosa premoženja in ali to privede do novih volitev, je še dejal.

Občine ne bi smele imeti manj kot 5.000 prebivalcev
Minister za javno upravo Gregor Virant je pred kratkim predstavil predlog projekta reorganizacije občin. Ta predvideva, da občine ne bi smele imeti manj kot 5.000 prebivalcev, tako bi bilo občin okoli 120 namesto današnjih 212. Načelno podporo za projekt je že dobil od predsednikov koalicijskih strank in koalicijskih poslanskih skupin, medtem ko ga v SDS-u, SLS-u in NSi-ju pozivajo, naj od te namere odstopi.

Predlogu nasprotuje tudi združenje občin
Zmanjševanju števila občin nasprotujejo tudi v združenjih občin. Predsedstvi Skupnosti občin Slovenije (SOS) in Združenja občin Slovenije (ZOS) nasprotujeta tako predlaganemu zmanjševanju števila občin, kot predlogoma sprememb zakona o financiranju občin in zakona o davku na nepremičnine.

Ocenjujejo, da vse skupaj vodi v večjo centralizacijo države, in opozarjajo, da se "ruši eden redkih sistemov, ki v tem trenutku še kolikor toliko stabilno deluje".