Minister Klemenčič je opozoril, da odrejeni nadzor ne bo pomenil pritiska na sodišče, saj se o vsebini ne bo odločalo. Foto: BoBo
Minister Klemenčič je opozoril, da odrejeni nadzor ne bo pomenil pritiska na sodišče, saj se o vsebini ne bo odločalo. Foto: BoBo

Kazenski pregon zoper višjo državno tožilko Dragico Kotnik, ki je bila v kazenskem postopku zaradi suma dveh zlorab uradnega položaja, je zastaral. Nekdanja vodja posebnega oddelka pri vrhovnem državnem tožilstvu za pregon policistov je bila obtožena, da je novinarju Mitji Lomovšku poslala še nepravnomočno obtožbo v zadevi SCT. Lomovšku naj bi izročila tudi tožilsko dokumentacijo v aferi Baričevič. V več kot šestih letih od kaznivega dejanja pa na ljubljanskem okrajnem sodišču sojenja niso niti začeli.

"Takoj ko bo znana dokončna odločitev v zadevi Kotnik, ko bo denimo zastaranje postalo pravnomočno, bomo odredili maksimalne nadzorne ukrepe. Ne zato, ker bi imeli kaj proti tej tožilki, ampak ker je res težko razumeti, kako se lahko v takem času na določeni zadevi zamenja toliko sodnikov, se ne odloča o predlogih tožilstva, odreditvi pripora in privedbah," je povedal Klemenčič.

Glede Igorja Bavčarja, ki je okrožno sodišče v Ljubljani zaprosil za odlog začetka prestajanja zaporne kazni v zadevi Istrabenz, pa je minister pojasnil, da Bavčar ima to pravico. A po spremenjeni zakonodaji je bistveno težje priti do odložitve nastopa kazni denimo zaradi zdravstvenih razlogov, je pojasnil.