Referendumska kampanja se mora končati najpozneje 24 ur pred začetkom glasovanja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Referendumska kampanja se mora končati najpozneje 24 ur pred začetkom glasovanja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Po zakonu o volilni in referendumski kampanji se mora referendumska kampanja končati najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. Med volilnim molkom je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju. Za kampanjo pa štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev.

Prijava kršiteljev volilnega molka
Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank in pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo.

Na ministrstvu za notranje zadeve deluje dežurna služba, kjer lahko državljani prijavijo domnevne kršitve volilnega molka. Podatke o domnevnih kršitvah lahko v nočnem času, in sicer v nedeljo od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj, sporočijo operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00.

Čez dan, torej od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave kršitev volilnega molka po telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve. Za kršitev volilnega molka so predvidene globe od 120 do 1.200 evrov.

Izidi predčasnega glasovanja že v nedeljo ob 19. uri
V nedeljo se bo ob 7. uri odprlo več kot 3.400 volišč, na katerih bo lahko svoj glas oddalo 1,7 milijona volilnih upravičencev, ki bodo odgovarjali na referendumsko vprašanje: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 20. oktobra 2010?".

Ob glasovanju v Sloveniji bo glasovanje potekalo tudi na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih, kjer bodo volišča odprta med 9. in 17. uro po tamkajšnjem času. Na diplomatsko-konzularnih predstavništvih lahko glasujejo slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini, ki se jim za glasovanje ni bilo treba posebej prijaviti, poleg njih pa je takšno glasovanje zahtevalo 185 volivcev, ki so v tujini začasno. Po pošti iz tujine pa bo glasovalo 1868 volivcev, ki so zahtevali takšno glasovanje.

Po zaprtju volišč bodo volilni odbori začeli šteti glasovnice, na spletni strani Državno-volilne komisije pa bodo sproti objavljali preštete glasove. Že ob 19. uri bodo objavljeni izidi predčasnega glasovanja. Dan po glasovanju bodo glasovnicam prišteli še tiste, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije, teden dni pozneje pa še glasovnice iz tujine. Celoten postopek ugotavljanja izidov bo predvidoma končan do 28. decembra.