DZ je pet nadzornikov RTV-ja razrešil 26. septembra. Foto: MMC RTV SLO
DZ je pet nadzornikov RTV-ja razrešil 26. septembra. Foto: MMC RTV SLO

Za še dva člana (DZ jih mora v nadzorni svet RTV Slovenija imenovati pet) pa bo poslanske skupine vnovič pozvala, naj ji posredujejo predloge, saj predloga poslanskih skupin SDS-a in Pozitivne Slovenije ob izteku roka nista bila popolna in zato o teh dveh niso odločali.

Bogomirja Eržena je sicer predlagala poslanska skupina SD-ja, Damijana Knapa poslanska skupina DL-ja, Gordano Višinski pa poslanska skupina DeSUS-a, je na seji komisije pojasnila njena predsednica Sonja Ramšak. Omenjene tri kandidate so potrdili brez razprave.

Poslanske skupine morajo zdaj do vključno 19. oktobra posredovati nove predloge kandidatov za preostala dva nadzornika. Ramšakova je pri tem opozorila na določbe zakona o RTV-ju, da mora DZ pri imenovanju petih članov nadzornega sveta zavoda upoštevati zastopanost političnih strank v DZ-ju.

DZ je pet nadzornikov javnega zavoda razrešil na seji 26. septembra.

V iskanje novih članov DVK-ja
Člani komisije o nadzornikih niso razpravljali, razprave pa ni bilo niti pri drugih točkah dnevnega reda. Med drugim je komisija začela kandidacijski postopek za imenovanje članov Državne volilne komisije, saj se obstoječim članom s koncem predsedniških volitev izteče mandat - DZ jih je namreč imenoval 16. decembra 2008 za štiri leta. MVK bo tako pozval sodni svet - in o tem obvestil tudi vrhovno sodišče -, da predlaga kandidate za predsednika in namestnika predsednika DVK-ja, poleg tega bo objavil tudi javni poziv za dva člana in namestnika članov DVK-ja izmed pravnih strokovnjakov, poslanske skupine pa pozvala, da predlagajo kandidate za tri člane in njihove namestnike. Kandidate bo mogoče predlagati do vključno 16. novembra.

Še v tem mandatu oz. do njegovega izteka pa bo, kot kaže, Dušana Strnada nadomestil Miha Klun. Strnad je namreč državni zbor 9. oktobra obvestil, da odstopa z mesta člana komisije. Ker je bil vanjo imenovan na predlog poslanskih skupin, je tako tudi pri Klunu, ki ga je predlagala poslanska skupina SDS-a.

Komisija tudi o članih sveta Fundacije za šport
Člani mandatno-volilne komisije so se dotaknili še vprašanja imenovanja članov sveta Fundacije za financiranje športnih organizacij. Z novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije je bila namreč na novo določena sestava sveta, ki ima 17 članov, od katerih enega imenuje in razrešuje vlada, druge pa DZ.

Predloge strokovnega sveta vlade za šport za 14 članov je komisija danes sicer že imela na mizi, a so se odločili, da bodo o njih odločali, ko bodo dobili tudi predloga Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije. Obe združenji občin bodo pozvali, da predloga posredujeta do vključno 6. novembra.

Sicer pa bo MVK protikorupcijsko komisijo pozval, naj ji do 30. oktobra predloži poročilo o delu za leto 2011 in tudi dopolnitev letnega poročila za leto 2010. Po besedah Ramšakove mora namreč protikorupcijska komisija v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije DZ-ju predložiti letno poročilo najpozneje do konca maja tekočega leta za preteklo leto. A poročila za leto 2011 še niso prejeli, prav tako tudi ne dopolnitve poročila za leto 2010, kar je MVK zahteval s sklepi, ki jih je sprejela na seji aprila.