Finski policisti bodo svojo pozornost usmerili še na prodajo oklepnikov Hrvaški. Foto: MMC RTV SLO
Finski policisti bodo svojo pozornost usmerili še na prodajo oklepnikov Hrvaški. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Erjavec ne bo upošteval pozivov Sistemske tehnike, naj prekliče posel in odstopi. Foto: MMC RTV SLO
Cvikl je prepričan, da je bila ustanovitev preiskovalne komisije prava odločitev, Erjavec pa zagotavlja, da je bil nakup transparenten. Foto: MMC RTV SLO
Sistemska tehnika zahteva Erjavčev odstop

Pregledovanje poslov finskega podjetja, ki je slovenskemu obrambnemu ministrstvu prodalo oklepnike 8 x 8, se torej nadaljuje. Hrvaški časnik Novi list namreč piše, da naj bi finski organi pregledali tudi kupčijo, ki jo je Patria sklenila z državo Hrvaško, ko ji je za 122 milijonov evrov prodala 84 oklepnih vozil. Pogodbe so namreč sklepali isti ljudje, ki so se dogovarjali tudi s Slovenijo.

Sistemska tehnika zahteva preklic pogodbe
Medtem je dogajanje okoli nakupa oklepnikov še vedno vroča tema tudi v Sloveniji. Milan Švajger, direktor Sistemske tehnike, ki na razpisu za nakup oklepnikov ni bila izbrana, je namreč ministra za obrambo Karla Erjavca javno pozval, naj nemudoma razdre pogodbo za nakup vozil 8 x 8 z družbo Rotis in nepreklicno odstopi s funkcije. Po njegovih besedah je namreč Erjavec večkrat izjavil, da bo v primeru nepravilnosti ali suma korupcije pri poslu odstopil oziroma prekinil pogodbo.

Švajger meni, da bi se minister moral sklicevati na t. i. protikorupcijsko klavzulo in brez kakršne koli odškodninske odgovornosti za Mors ali vlado poskrbeti, da "z omenjenega posla odpade vsaka senca". Ob tem direktor ravenske družbe Erjavcu tudi očita, da je na mesto boja proti korupciji raje izbral metodo ignoriranja in diskreditacije Sistemske tehnike. Z neukrepanjem naj bi minister po Švajgerovih besedah kršil ustavo in zakone.

Erjavec Švajgerja ne jemlje resno
Na te pozive se je že odzval tudi minister Karl Erjavec in jih označil za neresne. Prav tako ne namerava upoštevati poziva, da naj razdre pogodbo za nakup oklepnikov. "Bolje bi bilo, da bi Švajger razmišljal, kako bodo zaposleni dobili plače in kako se bo podjetje razvijalo," je povedal. Po njegovih ocenah poziv k odstopu mesec dni pred volitvami ni resna zadeva in dodaja, da razume Švajgerjevo stisko, ko je "pripravil tako slabo ponudbo, da ponudba Sistemske tehnike ni uspela."

Erjavec je ponovil svojo trditev, da je bil nakup oklepnikov 8 x 8 najbolj transparenten nakup v zgodovini obrambnega sistema do zdaj. Tudi preiskava na Finskem ni povezana z ministrstvom za obrambo in očitno gre za povsem drugo zadevo, je dodal. Zagotovil je tudi, da nihče na ministrstvu ni dobil nobene provizije.

Erjavcu se zdi zanimivo, da se noben od finskih ali domačih preiskovalcev še ni obrnil na njega. "Jaz sem namreč tisti, ki je podpisal pogodbo, in če bi bil kdo lahko osumljen, da je dobil kakršno koli korist za podpis takšne pogodbe, bi bil lahko to samo minister za obrambo," je končal.

"Ustanovitev komisije prava poteza"
Tudi na političnem prizorišču zgodba s patriami še sproža polemike. Poslanec SD-ja Milan M. Cvikl je izrazil prepričanje, da so njegova poslanska skupina in poslanske skupine opozicijskih strank imele prav, ko so zahtevale ustanovitev preiskovalne komisije. Pri tem se sklicuje na zadnje dogodke v zvezi s poslom oziroma na ukrepe finskih preiskovalnih organov.

Koalicija je po njegovih besedah zaustavila delo komisije ravno v času, ko bi se lahko člani srečali s finskimi preiskovalnimi organi in ko bi lahko zaslišali še preostale priče. Dodal je, da se preiskava na Finskem nedvomno širi, medtem ko se "v Sloveniji ne dogaja skoraj nič".

Sistemska tehnika zahteva Erjavčev odstop