Predsednik vlade Marjan Šarec govori na Strateškem forumu Bled 2. septembra 2019. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Predsednik vlade Marjan Šarec govori na Strateškem forumu Bled 2. septembra 2019. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predsedniku slovenske vlade Marjanu Šarcu se to niti ne zdi bistveno, je povedal novinarjem ob prihodu na letošnji Strateški forum Bled. "Govorila sva že dvakrat, enkrat takoj po tistem, ko je bila potrjena, drugič prejšnji teden. Ta teden pa namerava po mojih informacijah opraviti še en krog pogovorov in po teh pogovorih se bo verjetno odločila."

Sorodna novica Šarec: Ni časa za parcialno delovanje, nujen je globalen odziv

Na vprašanje, ali je dobil kakšen namig, kateri resor bi lahko pripadel slovenskemu kandidatu Janezu Lenarčiču, je odgovoril, da "na namige se ni za zanašati". "Bomo videli, kaj bo, ko bo sporočila. Še pomembneje kot sam resor pa je, da imamo svoje ljudi tudi po drugih resorjih, da komunikacija poteka in da bo naš član komisije dejaven ter bo bo kot član komisije tudi kdaj pomagal Sloveniji," je dejal premier.

Razdelitev ostaja skrivnost

V Bruslju so glede sestavljanja nove ekipe Evropske komisije še vedno zelo skrivnostni. "Nič ni odločeno, dokler ni vse odločeno," je poudarila govorka komisije Mina Andreeva in opozorila, da ne bodo nujno vsi, ki se pojavljajo v medijih, dejansko komisarski kandidati.
Ključen manjkajoč košček sestavljanke je Italija, ki komisarskega kandidata zaradi procesa oblikovanja nove vlade še ni niti predstavila.

Andreeva je pri tem opozorila, da je za zdaj edini znani časovni okvir 1. november, ko bi morala začeti delati nova komisija.

V Bruslju tudi ne želijo govoriti o podrobnostih pogovorov Ursule von der Leyen s komisarskimi kandidati. Tako ni znano, koliko pogovorov je nova predsednica opravila, s kom se je že sešla in kdaj so pogovori. Neuradno se sicer kot morebiten dan pogovorov z več komisarskimi kandidati omenja sreda.