Premier Marjan Šarec pričakuje odstope tudi drugih akterjev v aferi makete 2. tira. Foto: BoBo
Premier Marjan Šarec pričakuje odstope tudi drugih akterjev v aferi makete 2. tira. Foto: BoBo

Premier Marjan Šarec je sprejel odstop ministra za okolje Jureta Lebna, o nadaljnjem sodelovanju Lebna v vladi pa se bo odločil po tem, ko bodo znani izsledki kriminalistične preiskave glede makete 2. tira.

Vsaj 15 let nismo imeli takšnega ministra na resorju okolja in prostora, on je prvi po dolgem času, ki je začel zadeve premikati, prvi, ki je šel na teren, prvi, ki mi je redno poročal o vseh aktivnostih, pa naj je bila sobota ali nedelja ali kateri koli drugi dan.

Šarec o ministru Lebnu

"Če se bo pokazalo, da je to, kar ves čas govori Leben, res, bom z veseljem z njim sodeloval v kakršni koli drugi obliki še naprej, zato to ni zaključek, ampak ohranjava stike naprej," je pojasnil in dodal, da "smo bili žal znova priča temu, da je bil nekdo že vnaprej obsojen". Šarec je dejal, da ga objava različnih elektronskih sporočil v medijih ni prepričala, da je Leben komur koli naročil, kateri izvajalec naj bo izbran.

Odločitev je bila po Šarčevih besedah izjemno težka, saj zelo ceni Lebnovo operativnost. "Odločitev sva sprejela skupaj, odločila sva se, da bi v teh pregretih razmerah, ki so nastale, težko opravljal svoje delo naprej," je dejal premier in dodal, da Lebna izjemno ceni, saj ima rad "operativnost, ne mara pa dolgega filozofiranja in kvazistrokovnjakov, ki v teoriji vedo vse, v praksi pa ne naredijo nič".

"Z njim sva vedno dobro sodelovala in se vedno tudi pogovarjala, nanj nisem gledal kot na člana stranke SMC, ampak kot na ministra, ki dobro dela," je dejal premier.

Jure Leben se je izkazal kot izjemno aktiven minister. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Jure Leben se je izkazal kot izjemno aktiven minister. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Pohvala za ministra Jureta Lebna

"Vsaj 15 let nismo imeli takšnega ministra na resorju okolja in prostora, on je prvi po dolgem času, ki je začel zadeve premikati, prvi, ki je šel na teren, prvi, ki mi je redno poročal o vseh aktivnostih, pa naj je bila sobota ali nedelja ali kateri koli drugi dan," je pohvalil ministra Lebna in dodal, da si je resnično prizadeval za spremembe.

Zadeva, ki se že lep čas vrti v medijih, je zadeva preteklega mandata, gre za afero z maketo in zgodbo 2. tira. "Čudim se, da je to šele po toliko časa prišlo na plano. Če so bili vsi tisti tako dobro obveščeni, da so tudi v različnih televizijskih oddajah razlagali različne stvari, zakaj se ni ukrepalo že prej?" se je vprašal Šarec.

Pričakujem odstop gospoda Topolka, če odstopa ne bo, pričakujem od resorne ministrice njegovo razrešitev, pa tudi vseh drugih, ki smo jim bili priča v raznoraznih korespondencah. Od ministrice pričakujem, da bo poskrbela, da ne bo samo Jure Leben nosil odgovornosti, da bodo psi lajali, karavana pa bo šla dalje.

Šarec pričakuje odstop Topolka

Šarec pričakuje odstope Topolka in drugih akterjev

Premierju se ne zdi prav, da bi breme nekega dejanja iz preteklega mandata nosil samo Leben, zato pričakuje, da bodo odstopili tudi vsi drugi vpleteni v afero makete 2. tira, vključno z direktorjem direkcije za infrastrukturo Damirjem Topolkom. Če ta ne bo odstopil, Šarec pričakuje, da bo ukrepala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

"Pričakujem odstop gospoda Topolka, če odstopa ne bo, pričakujem od resorne ministrice njegovo razrešitev, pa tudi vseh drugih, ki smo jim bili priča v raznoraznih korespondencah. Od ministrice pričakujem, da bo poskrbela, da ne bo samo Jure Leben nosil odgovornosti, da bodo psi lajali, karavana pa bo šla dalje," je sklenil Šarec in dodal, da če se že temeljito išče odgovornost, "jo iščimo ne samo pri ministru in državnih sekretarjih, pač pa tudi pri direktorjih".

Kdo bo novi minister?

Šarec si želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje; če SMC ne bo ponudil ustreznega človeka, ga bo treba iskati zunaj politike, je poudaril.

Premier si pridržuje tudi pravico, da bo sam odločil, ali je kandidat primeren ali ne. "Minister Leben je delo opravljal odlično, svoje delo bo opravljal do imenovanja novega ministra," je poudaril premier. Glede na to, da je Leben bil in je še, kljub poškodbi noge, zelo operativen minister, bo tudi od njegovega naslednika zahteval enak tempo.

Šarec si želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje. Foto: BoBo
Šarec si želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje. Foto: BoBo

Cerar zaupa Lebnu

"Verjamem, da minister Jure Leben ni naredil ničesar nezakonitega. Ugotovil je, da je na njem takšno breme, ki onemogoča delo ministrstva," je po sestanku s premirjem Šarcem povedal predsednik SMC-ja Miro Cerar.

Cerar je povedal tudi, da sta s predsednikom vlade govorila tudi o ministru Lebnu, ki je bil zaradi poškodbe noge hospitaliziran v jeseniški bolnišnici, vendar naj bi se popoldne pogovoril tudi s premierjem Šarcem.

Leben je zagotovil, da je pri maketi ravnal v dobri veri in da ni storil nič narobe, je povedal Cerar, ki razume njegov ponujeni odstop. Afera z maketo drugega tira obremenjuje Lebnovo delo kot tudi delo vlade. Leben pa želi z odstopom razbremeniti te pritiske.

Ugotovil je, da je na njem takšno breme, ki onemogoča delo ministrstva, je dejal Cerar in dodal, da je Leben trdno določen, da bo javnosti dokazal, da pri maketi drugega tira ni naredil ničesar nezakonitega.

Leben: Moja vest je čista

"Okoljska politika je zame temelj vsake suverene države in tozadevno je okoljsko ministrstvo zame ključen državotvoren resor. Kot sem povedal ob prevzemu mandata, na področju varovanja okolja kot civilizacija pademo

Sorodna novica Afera maketa 2. tira: Cerar zanika navedbe o nezakonitem financiranju stranke SMC

ali obstanemo. Ministrstvo za okolje in prostor je preveč pomemben resor, da bi ga pri izvajanju njegovega dela in poslanstva oviral takšen dvom, ki se je zdaj umetno zasejal vame. Kljub temu da je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim," je v pojasnilu, zakaj je ponudil svoj odstop, v sporočilu za javnost zapisal okoljski minister Jure Leben, ki meni, da je njegova ekipa na okoljskem ministrstvu naredila 'ogromno' in da 'ni niti pošteno niti odgovorno, da bi projekte, 'ki so ključni za Slovenijo dolgoročno, ovirala senca dvoma'.

Sporna dogovarjanja pri poslu z maketo

Dobro leto po predstavitvi makete drugega tira med Divačo in Koprom so se v medijih pojavila dopisovanja odgovornih za projekt, ki so razkrila, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Vpleteni pa so odgovornost prelagali drug na drugega.

Dopisovanja razkrivajo, da so se dejavnosti o domnevnem dogovarjanju posla začele, še preden so bili objavljeni razpisi. Agencija Futura je tako osem dni pred razpisom za komunikacijske dejavnosti in 33 dni pred razpisom za maketo v kabinet takratnega premierja Mira Cerarja in na ministrstvo za infrastrukturo, ki ga je vodil Peter Gašperšič, njegov

Sto znanstvenikov iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in drugih držav podpira trajno zaščito reke Mure in je zadovoljno z namero okoljskega ministra Jureta Lebna, da prepreči gradnjo jezov na tej reki. Slovensko vlado pozivajo, naj čim prej potrdi uredbo za odvzem koncesije za gradnjo elektrarn na Muri.

državni sekretar Jure Leben pa je bil vodja projekta drugi tir, pošiljala cenike.

Leben je kot glavno akterko razkritih obremenilnih dopisovanj glede makete označil Natašo Pelko, češ da je kot takratna predstavnica za odnose z javnostjo ministrstva za infrastrukturo delala na lastno pest. Pelkova pa je krivdo za afero prevalila na Lebna, takratnega vodjo projekta in zdaj ministra za okolje.

"Razumem tudi, da sem – čeprav v jasni liniji poveljevanja ‒ danes najbolj prikladna tarča in žrtev jaz, čeprav nedolžen po svojih in policijskih kriterijih. Ponujam se na tnalo in nakovalo ter pozivam h koncu te za lase privlečene zgodbe. Naj zadnji vendarle ugasne luč," je še navedel Leben.

Posel preiskuje policija

Posel v povezavi z maketo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom je pod drobnogled vzela policija, ki preiskuje domnevna kazniva dejanja med 1. julijem 2017 in 30. junijem 2018. V preiskavi so se znašli direktor direkcije za infrastrukturo in še trije uslužbenci direkcije, več medijev pa je v zadnjih dneh objavilo dokumente oz. spletna dopisovanja, ki kažejo, da so se pogovori glede posla vodili na precej višjih ravneh.

Erjavec: Leban storil prav

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je presodil, da je Leben glede na očitke o odgovornosti pri poslih z maketo drugega tira storil prav, saj bi težko nadaljeval svoje delo. Erjavec je izrazil pričakovanje, da bo premier Šarec potegnil potezo, ki bo najboljša za vlado. "Glede na to, da je minister sam ponudil odstop, menim, da je odločitev predsednika vlade precej predvidljiva," je povedal Erjavec.

Mešani odzivi opozicije

V opoziciji različno komentirajo ponujeni odstop okoljskega ministra Lebna zaradi afere maketa in odločitev premierja Šarca, da ga sprejme. SDS, v katerem so bili pred nekaj dnevi kritični do glavnih akterjev v aferi pri poslih z maketo drugega tira, se še niso formalno odzvali. Je pa prvak SDS-a Janez Janša na Twitterju ocenil, da "vzpostavljeni tempo padanja gnilih jabolk iz vlade nakazuje končni razkrojni čas največje gnilobe tam nekje spomladi 2020".

Opozicijski poslanci so se odzvali z mešanimi občutki. Foto: DZ/Matija Sušnik
Opozicijski poslanci so se odzvali z mešanimi občutki. Foto: DZ/Matija Sušnik

V Levici upajo, da se je z zadnjo odločitvijo predsednika vlade kadrovsko aferaštvo te vlade prenehalo. "V Levici nas zanima predvsem program in iz tega sledi, da je v ospredju vprašanje, kaj bomo letos naredili," je v izjavi novinarjem dejal poslanec Miha Kordiš. Po njegovih besedah se je Šarec odločil pravilno, postopke v povezavi s to afero pa naj nadaljujejo organi pregona.

Poslanka NSI-ja Ljudmila Novak meni, da pri dogajanju okoli makete gotovo ni sodelovala le ena oseba, zato se ji zdi prav, da tudi drugi sprejmejo odgovornost. Postavlja se vprašanje, ali bo ta vlada oz. različne afere kar naprej odstavljale ministre ali bo začela reševati vsebinske težave, je dejala.

Prvak SNS-a Zmago Jelinčič je spomnil, da je Šarec izgubil že tretjega dobrega ministra. Leben se je po njegovih besedah pokazal kot dober delavec. "Medtem pa Šarec še vedno drži slabe ministre," je dejal Jelinčič in med drugim izpostavil zunanjega ministra in predsednika SMC-ja Cerarja, ki je po njegovem mnenju glavni krivec za afero glede makete.

Okoljevarstveniki večinoma naklonjeni Lebnu

Predstavniki okoljevarstvenih organizacij večinoma obžalujejo ponujeni odstop ministra za okolje in prostor Lebna, ki ga je premier sprejel. Po njihovih besedah je Leben pokazal dobro poznavanje resorja in ambicije po spremembah okoljske politike. Menijo, da je delo, ki vključuje sodelovanje z nevladniki, treba nadaljevati.

V Greenpeaceu Slovenija so pohvalili Lebnova prizadevanja. Foto: EPA
V Greenpeaceu Slovenija so pohvalili Lebnova prizadevanja. Foto: EPA

Leben se je po navedbah organizacije Greenpeace Slovenija na čelu ministrstva v nekaj mesecih delovanja lotil reševanja težav, ki v zadnjih treh vladah niso bile naslovljene, "hkrati je naredil več pomembnih korakov za soočanje z največjimi civilizacijskimi izzivi, kot so podnebne spremembe".

Mreža Plan B za Slovenijo, ki združuje več okoljevarstvenih organizacij, med drugim Umanotero in Focus, je dejala, da je imelo ministrstvo za okolje in prostor z Lebnom po dolgem času ministra, ki je področje tudi strokovno obvladal.

Da strokovnosti Lebnu ne gre očitati, je poudaril tudi predsednik okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green Vojko Bernard, "bilo mu je pa za očitati predvsem strankarsko naravnanost".

Zeleni Slovenije medtem obžalujejo, da se je Leben zapletel v afero z maketo drugega tira, vendar menijo, da je dejavnosti na področju okolja treba nadaljevati.

Afera maketa odnesla ministra Lebna

Predstavnik Rova Gorazd Marinček pa je dodal, da je imel Leben doslej najustreznejšo izobrazbo in kompetence za delo okoljskega ministra. Po njegovih besedah se je odločno lotil

Zakaj odhaja minister Leben?

odpravljanja ključnih okoljskih groženj, zato meni, da gre pri aferi z javnim razpisom za maketo drugega tira za umetno napihovanje brez dokazljivih finančnih tokov in v "režiji tistih, ki jim dihajo za ovratnik in jemljejo mero zapestij".

Šarec in Leben sta se za odstop odločila skupaj