V Stični poteka tradcionalni festival mladih. Foto: Videa video produkcija
V Stični poteka tradcionalni festival mladih. Foto: Videa video produkcija

V Stični je potekal največji slovenski tradicionalni festival mladih katoličanov Stična mladih, na katerem se je zbralo okoli 6000 udeležencev. Letošnje geslo festivala je bilo Pojdite in naredite vse narode za moje učence.

Festival pripravljajo mladi za mlade, projekt pa vodi Društvo SKAM - Skupnost katoliške mladine, ki je vse udeležence festivala pozvala k prostovoljnemu prispevku za organizacijo festivala v višini pet evrov. Petino zbranih sredstev namenjajo trem programom: Družinskemu centru Sveta Gora, Oskrbi otrok s smetišča s hrano v centru Akamasoa na Madagaskarju in projektu Botrstvo v Sloveniji.

Na festivalu so pripravili tudi številne delavnice o zasvojenosti, medsebojnih odnosih, družinskem življenju, misijonarstvu, aktivnem državljanstvu in krščanskem življenju, družbenih omrežjih in vprašanju, kako do zaposlitve.

Pred sklepnim koncertom so na samostanskem dvorišču pripravili skupno mašo, ki jo je daroval novomeški škof Andrej Glavan, ki tudi predseduje Slovenski škofovski konferenci, med mašo pa je pridigal ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je mladim prenesel blagoslov papeža Frančiška, s katerim je Jamnik v Riu spregovoril nekaj besed.

Tako je izpostavil tudi "temeljno resnico našega življenja, in sicer "da nismo zapisani uničenju, ampak da naša pot vodi v neskončna obzorja bivanja, v domačo hišo, kjer bo človek našel svoj mir in svojo polnost bivanja."

Škof Jamnik je tudi poudaril pomen tega, da mladi svojo vero živijo v občestvu ter skladnosti posameznikove vere z njegovimi dejanji.

Srečanje mladih v Stični
Srečanje mladih v Stični