Znanje otrok bodo odslej preverjali trikrat v času osnovne šole. Foto: BoBo
Znanje otrok bodo odslej preverjali trikrat v času osnovne šole. Foto: BoBo
Znanje bodo preverjali tudi v 3. razredu

Ministrstvo za šolstvo je namreč pripravilo nov model nacionalnega preverjanja znanja, po katerem nacionalno preverjanje uvajajo tudi na koncu tretjega razreda. Preverjali bodo znanje iz slovenščine in matematike, izvedba NPZ-ja pa bo državo stala 200.000 evrov.

In kaj je razlog za uvedbo še enega preverjanja že v 3. razredu? Na ministrstvu pravijo, da bo tako lažje spremljati napredek učenca, pa tudi kakovost šol, ki se razlikujejo.
Novost je tudi to, da bo dosežek pri nacionalnem preverjanju znanja v 9. razredu od zdaj ocenjen, ocena pa se bo vpisala v redovalnico kot ena izmed ocen predmeta. Znano je, da se nacionalno preverjanje znanja izvaja v zadnjem razredu osnovne šole pri slovenščini, matematiki in tujem jeziku. Kaj bo s četrtim predmetom, se na ministrstvu še niso odločili, je za TV Slovenija poročala Tadeja Anžlovar.
Novosti bodo uvede s šolskim letom 2017/2018, poroča Slovenska tiskovna agencija. Cilj nove uredite: da zagotovijo stabilen sistem NPZ-ja, ki bo zagotavljal preverjanje napredka učencev skozi celotno devetletko, da sistem oblikujejo tako, da bo koristil tako učencem, učiteljem kot staršem, in da zagotovijo, da bo sistem učence motiviral.
Po besedah ministrice Maje Makovec Brenčič s tako spremenjenim modelom motivirajo učitelja, da spremlja napredek učenca v triletnem obdobju, hkrati pa učenca postopno peljejo do tega, da v 9. razredu NPZ dobi svoj smisel z eno izmed ocen pri obveznih predmetih. Tako spremenjen model naj bi državo letno stal dodatnih 200.000 evrov, še poroča STA.




Znanje bodo preverjali tudi v 3. razredu