"Še naprej bomo tudi skrbeli za to, kar je temeljna usmeritev vlade - to sta višja pravna in politična kultura, in s tem za strpno družbo, ki želi prebivati v miru," je cilje za letos na novinarski konferenci po seji vlade predstavil Cerar. Foto: BoBo

Na področju javnih financ si bo vlada po besedah premierja Mira Cerarja prizadevala za preglednejšo in učinkovitejšo javno porabo, pravičneje namerava razporediti tudi davčna bremena, za kar pripravlja t. i. mini davčno reformo. Spodbujati namerava zaposlovanje, zlasti mladih, ter povezovanje med gospodarstvom in znanostjo.

Vlada ima v načrtu "intenzivne korake" za zgradnjo drugega železniškega tira, inventivno pa se pripravlja tudi na gradnjo tretje razvojne osi. Pri tem imajo po besedah premierja za gradnjo drugega tira jasno strategijo, "saj si ne smemo privoščiti, da bi šli v avanture, ki so se zgodile pri gradnji avtocest in Tešu 6".

Obljube o skrajšanju čakalnih dob
Na področju zdravstva vlada načrtuje nekatere ključne zakonodajne in druge premike k zdravstveni reformi, pri čemer Cerar pričakuje, da se bodo že jeseni ali pozimi precej skrajšale čakalne dobe. Intenzivno si prizadevajo tudi za izboljšanju vodenja v zdravstvu in pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi, s katerim želijo pomoč starejšim narediti dostopnejšo.

Na področju varnosti osrednja naloga ostaja obvladovanje migracij. "Tu je za vlado ključno, da ob humanitarnem pristopu še naprej zagotavljamo varnost državljanov," je dejal. Hkrati s tem se namerava vlada po njegovih besedah dodatno vključevati v iskanje evropske rešitve za prebežniško krizo.

Za strpno družbo, ki želi prebivati v miru
Na področju pravosodja so po besedah premierja nekatere zakonske spremembe v zaključni fazi, nekateri zakoni pa že gredo v državni zbor. "Cilj je, da bo sojenje potekalo v razumnih rokih ter da bodo ljudje in podjetja pravočasno prišli do pravice na sodišču," je dejal.

Veliko dejavnosti letos bo po besedah Cerarja tudi na področju varovanja okolja, "kjer se bo vse stekalo v to, da bomo skušali preprečevati vse, kar onesnažuje okolje v Sloveniji". Pri tem se nameravajo usmeriti v obnovljive vire energije in energetske obnove stavb.

"Še naprej bomo tudi skrbeli za to, kar je temeljna usmeritev vlade - to sta višja pravna in politična kultura, in s tem za strpno družbo, ki želi bivati v miru," je cilje letos na novinarski konferenci po seji vlade predstavil Cerar.