Lilijana Kozlovič je poudarila, da je tudi ustavno sodišče potrebovalo pol leta za odločitev, kar pomeni, da ni bila lahka. Foto: BoBo
Lilijana Kozlovič je poudarila, da je tudi ustavno sodišče potrebovalo pol leta za odločitev, kar pomeni, da ni bila lahka. Foto: BoBo
ZaAB
V ZaAB-ju poudarjajo, da že poskušajo poskrbeti za rešitev situacije: zakonodajne spremembe, ki bi takšne primere preprečevale. Foto: BoBo

bili takrat pred "težko odločitvijo.

Poslanka SMC-ja Lilijana Kozlovič je poudarila, da so bili poslanci ob odločanju o prenehanju njegovega mandata pred izjemno težko odločitvijo. Na to kaže tudi dejstvo, da je ustavno sodišče za odločitev potrebovalo več kot pol leta, je dejala.
Kozlovičeva je v izjavi za medije še pojasnila, da je ustavno sodišče ugotovilo neskladnost zakona o poslancih z ustavo. "Ugotovilo je, da gre za protiustavno pravno praznino, zato je tudi odpravilo sklep državnega zbora, na podlagi katerega je bila sprejeta odločitev," je izjavila.

Več o temi:
Ustavno sodišče je odločilo
Komentar pravnika Udeta

V ZaAB-ju niso presenečeni
Zaradi predhodnih odločitev so v opozicijski stranki ZaAB tak razvoj dogodkov pričakovali in nad njim niso presenečeni. Ustavno sodišče se je postavilo na stališče, da lahko funkcijo poslanca opravljajo tudi pravnomočno obsojeni posamezniki, ki prestajajo kazen zapora, če so bili obsojeni pred kandidaturo na volitvah oziroma pred nastopom funkcije poslanca, so sporočili iz ZaAB-ja. "Razlog za takšno stališče sodišča je dejstvo, da zakon o volitvah v DZ ne določa, kdo ne sme biti izvoljen za poslanca," so navedli.
Treba je zagotoviti primerno sodno varstvo poslancev glede na naravno pasivne volilne pravice in z vidika nemotenega delovanja zakonodajne veje oblasti; prav tako pa je treba v zakonu o volitvah v DZ natančneje določiti pogoje neizvoljivosti, so zapisali v izjavi za javnost.
Poudarili so, da so v sodelovanju s koalicijo že pred časom v obravnavo DZ-ja vložili paket volilne zakonodaje, s katerim želijo preprečiti ponovitve takšnih primerov. Z novelo zakona o poslancih tako ustrezno urejajo pravno varstvo, z zakonom o volitvah v DZ pa natančneje določajo pogoje neizvoljivosti, so še pojasnili.
Druge poslanske skupine za zdaj odločbe še ne komentirajo, večinoma namreč pravijo, da se morajo z njo najprej podrobneje seznaniti.