Na lanski slovesnosti pri kapelici se je zapletlo zaradi nesojenega govornika Pirjevca. Foto: BoBo
Na lanski slovesnosti pri kapelici se je zapletlo zaradi nesojenega govornika Pirjevca. Foto: BoBo
Doku Zavgajev
Zavgajev je razkril, da Rusi želijo postaviti nov spomenik na slovenskem ozemlju. Foto: EPA

Slavnostna govornika bosta zunanji minister Karl Erjavec in podpredsednik zgornjega doma ruskega parlamenta Jurij Vorobjov. S slovenske strani so udeležbo med drugim že potrdili predsednik republike Borut Pahor, premierka Alenka Bratušek, predsednik državnega zbora Janko Veber in predsednik državnega sveta Mitja Bervar, je na tiskovni konferenci razkril ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev.

V Sloveniji široka ruska delegacija
Že v četrtek sta v Slovenijo pripotovali delegaciji Ruske pravoslavne cerkve in spodnjega doma parlamenta, dume, danes pa pričakujejo še delegacijo zgornjega doma parlamenta, sveta federacij. Na obisku bodo tudi predstavniki različnih ruskih regij, je pojasnil Zavgajev. Po besedah veleposlanika je bila organizacija dogodka velik zalogaj, veliko dela pa sta pri tem opravila društvo Slovenija Rusija in Občina Kranjska Gora.
Sicer pa je zanimanje za ta dogodek iz leta v leto večje, tudi med mladimi, je dejal Zavgajev. Tako v Rusiji kot v Sloveniji po njegovih besedah dozoreva pobuda, da bi ta dan vsakoletnega srečanja razglasili za državni praznik.

Čez tri leta 100. obletnica kapelice
Prav tako obstaja dogovor med najvišjimi voditelji Rusije in Slovenije, da bi čez tri leta ob 100. obletnici Ruske kapelice odkrili spomenik vsem Rusom, ki so na ozemlju Slovenije umrli v svetovnih vojnah, je povedal veleposlanik. Kot je pojasnil, je že ustanovljena komisija, ki naj bi izdelala splošen koncept spomenika.

Prisotne bodo različne cerkve
Predsednik Društva Slovenija Rusija Saša Geržina se je veleposlaniku zahvalil za njegov prispevek v pripravah na slovesnost. Izpostavil je, da je letos zanimiva tudi sestava obeh cerkvenih delegacij. Z ruske strani bo na slovesnost prišel rektor moskovske teološke akademije, nadškof Evgenij Verejski. Slovensko Katoliško cerkev pa bo zastopal celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je po besedah Geržine zelo dejaven v ekumenizmu.

Kranjskogorskemu županu Juretu Žerjavu je v posebno čast, da bo dogodek politično tako visoko podprt, saj se ga bo udeležil celoten slovenski politični vrh. Ne gre pa pozabiti, da gre predvsem za spominsko slovesnost, ki jo posebej zaznamuje Ruska pravoslavna cerkev, je še povedal Žerjav.

Konference se je udeležila tudi Julija Mesarič, vodja projekta Sklada Toneta Pavčka Ruska kapelica, simbol slovensko-ruskega prijateljstva. S pomočjo ruskega sklada Ruski mir je letos organizirala obisk že 550 učencev in dijakov pri Ruski kapelici.

100. obletnica 1. svetovne vojne
Geržina pa je povzel še priprave na slovesnosti ob Ruski kapelici v prihodnjih letih. Prihodnje leto bo ta minila v znamenju 100. obletnice začetka svetovne vojne, leta 2015 bo namenjena gospodarskim stikom, leta 2016 pa bodo, kot omenjeno, zaznamovali 100. obletnico kapelice, zato upajo, da bodo pod Vršič privabili tudi najvišje predstavnike Rusije.

Slovenski in ruski gardisti
Pred nedeljsko slovesnostjo sta sicer garda Slovenske vojske in garda ruskih oboroženih sil že danes obiskali Mestno občino Nova Gorica. Ruske in slovenske gardiste je pred nastopom na osrednjem novogoriškem trgu sprejel predstavnik odbora občine za mednarodne odnose Štefan Cigoj. V nagovoru je poudaril, da se na Goriškem spominjajo ruskih vojakov, ki so se v večjem številu borili na Goriškem med prvo in drugo svetovno vojno. V spomin na padle bodo gardisti pred grobnico 9. korpusa na Trnovem nad Novo Gorico položili venec ter se poklonili 128 rojakom, ki so padli na tem območju.