Tarcisio Bertone (na fotografiji levo, desno je papež Benedikt XVI.) je vatikanski državni sekretar. Papež ga je določil za obisk slovenskega evharističnega kongresa. Foto: EPA
Tarcisio Bertone (na fotografiji levo, desno je papež Benedikt XVI.) je vatikanski državni sekretar. Papež ga je določil za obisk slovenskega evharističnega kongresa. Foto: EPA

Po besedah ljubljanskega nadškofa in metropolita Antona Stresa je to znamenje papeževe izjemne pozornosti. Kongres, na katerem pričakujejo okoli 25.000 ljudi, bo potekal pod geslom Evharistija - božji dar za življenje.

Trije temeljni poudarki kongresa bodo pomen nedeljske maše za vsakega vernika, vključenost in sodelovanje vsakega vernika ter solidarnost. Hkrati naj bi na srečanju za blaženega mučenca razglasili Lojzeta Grozdeta. Dekret o mučeništvu je papež potrdil sredi marca, ne pa tudi datuma slovesne razglastive. Kot meni novomeški škof Andrej Glavan, se bo razglasitev zelo verjetno zgodila na kongresu.

Dogajanje se bo začelo kar tri tedne prej
Vodja odbora za mlade Gregor Kumej pa poudarja, da kongres ne bo le enodnevni dogodek. Dogajanje se bo začelo že tri nedelje pred samim kongresom. Potekalo bo romanje milostne podobe z Brezij, ki bo večer pred kongresom prispela v Celje. Mladi bodo vso noč pred kongresom bedeli ob podobi, zjutraj bodo podobo prenesli na stadion Arena Petrol, kjer bo že od 9. ure dalje potekal spremljevalni program.

O organizacijski plati kongresa pa je spregovoril Jure Levart, odgovorni za logistični del dogodka. Pojasnil je, da so v priprave vključene vse službe, tudi policija in gasilci, zagotovili so že parkirna mesta za več kot 100 avtobusov, prijavljenih pa je kar devet vlakov.

Ker pričakujejo toliko ljudi, obiskovalce že zdaj pozivajo, naj na prireditev ne prihajajo z osebnimi avtomobili, temveč naj uporabijo javni prevoz. Obiskovalcem bodo delili vodo, v primeru slabega vremena pa pelerine. Na samem dogodku bo poskrbljeno tudi za invalide, zanje je predviden poseben parkirni prostor in del parterja.