Aleš Primc poziva ustavno sodišče, naj dovoli referendum. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Aleš Primc poziva ustavno sodišče, naj dovoli referendum. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
družina
V civilni iniciativi pozivajo k "prazniku očetovstva in materinstva" 3. januarja. Foto: BoBo

"V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok upamo, da bo Ustavno sodišče na prvi seji po volitvah po skoraj stotih dneh vendarle odločilo in dovolilo družinski referendum.

Po našem trdnem prepričanju ter mnenju uglednih pravnih strokovnjakov Ustavno sodišče nima ustreznih pravnih argumentov, da bi zavrnilo družinski referendum, na katerem se bo odločalo o pomenu materinstva in očetovstva ter otrokovi potrebi, da ima skrbna in ljubeča mamo in očeta.

Za odločanje o teh temeljnih vrednotah namreč ni noben organ v državi bolj pristojen kot ljudstvo samo oz. vsi državljanke in državljani na referendumu," so zapisali.

Referendum skupaj z volitvami
Ob tem dodajajo, da so že pripravljeni, da začnejo 3. januarja znova zbirati podpise za podporo referendumu. Vse, ki podpisa še niso oddali, tako vabijo, da se "3. januarja in naslednje dni udeležijo praznikov materinstva in očetovstva pred upravnimi enotami in krajevnimi uradi po vsej Sloveniji".

Za konec dodajajo, da bi bilo ekonomsko najbolj smotrno referendum razpisati skupaj z nadomestnimi občinskimi volitvami v mesecu marcu.

Ustavno sodišče je sicer na današnji seji znova obravnavalo zahtevo DZ-ja glede presoje ustavne dopustnosti referenduma o družinskem zakoniku, vendar javnosti "o dokončni rešitvi zadeve še ne more obvestiti", so zapisali za STA. Generalni sekretar ustavnega sodišča Erik Kerševan tako ni ne potrdil ne zanikal, ali je sodišče o referendumu odločilo. Po neuradnih informacijah pa naj bi sodniki, sicer dokaj neenotno, referendum dovolili, je poročala TV Slovenija.