Grof in grofica Wesseška s predsednikom Pahorjem in njegovo partnerico Tanjo Pečar. Foto: Twitter
Grof in grofica Wesseška s predsednikom Pahorjem in njegovo partnerico Tanjo Pečar. Foto: Twitter
Borut Pahor, Tanja Pečar, japonska princ in princesa Akišino
Borut Pahor in Tanja Pečar sta japonskima princu in princesi razkazala vrtove gradu Strmol. Foto: Twitter
Grof in grofica Wesseška, Zoran Janković
Grofa in grofico Wesseška je po Borutu Pahorju sprejel še ljubljanski Zoran Janković. Foto: MMC RTV SLO/T. K. B.

Njuni visokosti, grof in grofica Wesseška, sta se že v sredo srečala s predsednico vlade Alenko Bratušek in se udeležila delavnice trajnostnega modnega oblikovanja. Pri pripravi omenjene delavnice namreč sodeluje tudi prestižna londonska šola modnega oblikovanja London College od Fashion, katere pokroviteljica je Sophie. Večer sta sklenila z večerjo na Ljubljanskem gradu.

Danes ju je najprej sprejel predsednik republike Borut Pahor, sledilo je srečanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem v mestni hiši, nato pa sta si gosta v "kavalirju" ogledala središče Ljubljane.

Popoldne se bosta na Bledu udeležila sprejema udeležencev "turneje" britanskih avtomobilov Rolls Royce - člani avtomobilskega kluba 20 Ghost Club so namreč ob stoletnici vozniške preizkušnje pripravili popotovanje po alpskih cestah Avstrije, Italije, Slovenije in Hrvaške -, in si ogledala Blejski grad.

Častni govorec na temo podjetništva mladih
Obisk bosta najmlajši sin britanske kraljice Elizabete in njegova žena sklenila v petek, ko bo princ Edward najprej častni govorec na poslovnem zajtrku na temo podjetništva mladih, nato pa bo podelil še zlata priznanja udeležencem Mednarodnega priznanja za mlade - MEPI, programa za spodbujanje dosežkov mladih, ki deluje pod okriljem fundacije Duke of Edinburgh's Award.

Sophie Wesseška bo medtem obiskala rehabilitacijski inštitut Soča, kjer se bo udeležila predstavitve košarke na vozičkih, se srečala z najmlajšimi uporabniki rehabilitacijskega centra Soča in si ogledala razvojni oddelek inštituta. V Kamniku si bo ogledala tudi predstavitev terapevtskega jahanja.

Pri predsedniku tudi japonska "modra kri"
Sočasno se v Sloveniji na povabilo Boruta Pahorja mudita mlajši sin japonskega cesarja, princ Akišino, in njegova žena, princesa Kiko. Predsednika vlade in parlamenta sta ju že sprejela, popoldne pa bosta tudi onadva spoznavala lepote Ljubljane in se zvečer udeležila koncerta v Slovenski filharmoniji. Slovenijo sta obiskala ob 20-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Japonsko.

V petek bosta princ in princesa obiskala univerzo v Ljubljani, kjer se bosta med drugim srečala s študenti japonologije. Nato si bosta ogledala Postojnsko jamo, čipkarsko šolo v Idriji in idrijski mestni muzej na gradu Gewerkenegg. Zadnji dan bo cesarski par na gradu Brdo sprejela še predsednica vlade Alenka Bratušek, nato pa ju čaka še ogled Bleda, kjer bosta obiskala grad in otok ter zasadila japonsko češnjo.

Nekaj fotoutrinkov obeh obiskov si lahko ogledate v fotogaleriji spodaj.