Otroci se bodo vrnili k staršem, je odločilo ministrstvo. Foto: MMC RTV SLO
Otroci se bodo vrnili k staršem, je odločilo ministrstvo. Foto: MMC RTV SLO
Otroci se bodo vrnili škofjeloškima staršema

Otroke je zakoncema Center za socialno delo (CSD) Škofja Loka decembra lani začasno odvzel, po odločitvi ministrstva kot drugostopenjskega organa pa vse nadaljnje postopke zdaj vodi ravno CSD Škofja Loka.

Spomnimo, CSD Škofja Loka je škofjeloškima staršema decembra lani začasno odvzel vseh sedem otrok, saj naj zakonca zaradi izkrivljenega in patološkega verskega prepričanja ne bi bila sposobna zagotavljati ustreznega psihofizičnega razvoja in čustvene opore. Ponujeno strokovno pomoč naj bi par vztrajno zavračal.

Primer je obravnavala tudi socialna inšpekcija, ki v nadzoru CSD-ja Škofja Loka ni ugotovila pomanjkljivosti ali nepravilnosti iz svoje pristojnosti. Inšpekcija je nadzirala izvajanje strokovnih nalog, h katerim so centri za socialno delo zavezani pred morebitnim odvzemom otrok oziroma se neposredno navezujejo na izvajanje javnih pooblastil za zaščito ogroženih otrok. Inšpekcija pa ni ugotavljala procesnih pravilnosti ob izdaji začasnih odločb centra.

V CSD-ju presenečeni
Odločitev ministrstva je bila nepričakovana in presenetljiva, pa je dejala direktorica CSD-ja Škofja Loka Ivana Košir Erman. "Še toliko bolj smo bili presenečeni nad odločitvijo, ker sta tako varuh človekovih pravic kot socialni inšpektor v svojih poročilih povedala, da pri svojem delu nismo naredili strokovnih napak ter da pri našem delu ni bilo pomanjkljivosti. Ugotovljeno je bilo, da smo delali strokovno, s ciljem maksimalno zavarovati koristi otrok," je dejala Košir Ermanova.

V CSD-ju so skupaj s policijo in ministrstvom za pravosodje razvili zelo visok standard varovanja otrokovih koristi, ki jih zasledujejo tudi v praksi, je dejala. "Na žalost pa se bojimo, da nekateri odločevalci temu ne sledijo in morda sledijo katerim drugim interesom," je dejala direktorica. Prepričana je, da ministrstvo pri svoji odločitvi ni upoštevalo nekaterih ključnih dokazov iz dokumentacije, na katerih je temeljila odločba o odvzemu otrok.

Poleg tega je zavrnila očitke, da naj bi na centru med drugim premalo raziskali okoliščine v družini. "Naše strokovne delavke in jaz sprejemamo vso odgovornost za svoje odločitve," je dejala in dodala, da ima popolno zaupanje v svoje strokovne službe.

Ivana Košir Erman trdi, da so na centru v popolnosti ugotovili dejansko stanje in da je to pojasnjeno tudi v dokumentaciji. Napovedala je uporabo pravnih sredstev za dokazovanje, da je bilo tako.

Zakonca vendarle sprejela strokovno pomoč
Kot smo zapisali, sta zakonca ponujeno strokovno pomoč vztrajno zavračala. Odkar so jima odvzeli otroke, pa sta se za strokovno pomoč vendarle odločila. Vključila sta se v družinsko terapijo in psihiatrično obravnavo, je povedala Košir Ermanova.

Kot je dodala, so otroci dozdajšnje dogajanje prenesli dobro, ne ve pa, kako so otroci sprejeli dejstvo, da se vračajo domov. Kot je povedala, pri otrocih ob odvzemu ni bilo zaznati posebnih travm, ugodna so bila tudi poročila rejnikov. "Otroci so dobro, lepo napredujejo, so v šoli. Kar se tega tiče, smo lahko pomirjeni," je dejala.

Otroci se bodo vrnili škofjeloškima staršema