Foto:
Foto:
Zakon o omejevanju kajenja
Uvedbe t. i. kadilnih kabin predlog zakona ne predvideva, saj naj na tem področju ne bi bila na voljo tehnologija, ki bi določilom zakona v popolnosti ustrezala. Foto: RTV SLO
Razen na meji s Hrvaško bodo zapornice in druge ovire 1. januarja 2008 padle. Foto: RTV SLO
Delovanje zdravilcev naj bi nadzorovala in usklajevala področna zbornica. Foto: EPA
Število slovenskih pripadnikov Isafa se bo povzpelo na 75. Foto: EPA
Vlada o protikadilskem zakonu in zdravilcih

S tem bo odpravljena nedoslednost sedanje ureditve, ki po eni strani daje zaposlenim pravico, da delajo v čistem zraku, po drugi strani pa dovoljuje kajenje v javnih prostorih, denimo v barih, kjer so zaposleni proti svoji volji izpostavljeni dimu, je zapisano v utemeljitvi.

V vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah ter slaščičarnah in mlečnih restavracijah ne bodo dovoljene niti kadilnice, zanje se bo lahko odločil le lastnik, najemnik ali upravitelj javnih in delovnih prostorov.

Kadilnica bo morala biti fizično ločena od drugih zaprtih prostorov, tako da iz nje ne bo mogoč pretok s tobačnim dimom onesnaženega zraka v drug prostor, ne bo smela presegati več kot 20 odstotkov skupne površine, strežba in uživanje hrane ali pijače pa v prostoru ne bodo dovoljeni.

Še dodatek šolskega ministra
Zakon po predlogu ministrstva za šolstvo in šport prepoveduje kajenje tudi v nekaterih odprtih prostorih, če so del pripadajočih funkcionalnih zemljišč prostorov, kjer se opravlja dejavnost vzgoje in izobraževanja. Predlagana novela zvišuje starostno mejo za nakup tobačnih izdelkov, in sicer z dosedanjih 15 let na 18 let, in uvaja starostno mejo 18 let tudi za tiste, ki prodajajo tobačne izdelke. Poleg zdravstvenih opozoril pa bo treba na podlagi novele na tobačnih izdelkih natisniti še številko telefona za pomoč pri odvajanju kajenja.

V teh dneh praznuje prvo obletnico delovanja telefon CINDI, svetovalna linija, ki pomaga ljudem pri opuščanju kajenja. V prvem letu so imeli 252 klicev, med njimi 60 odstotkov žensk. Telefonska linija na številki 01 230 73 70 deluje ob ponedeljkih, sredah in petkih med 17. in 20. uro.

Pred vlado sveženj zdravstvenih zakonov
Kadilski zakon je bil le eden v svežnju zdravstvenih zakonov, ki je na dnevnem redu vlade. Ministri so potrdili tudi spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, s katerimi se opredeljuje obseg podatkov, ki ga morajo izvajalci zdravstvenih storitev posredovati zavarovalnicam, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, s tem pa tudi delovanje izravnalnih shem, ki jih je uvedla novela ZZVZZ-ja.

Izvajalci prejemajo za zagotavljanje teh podatkov 0,75 % sredstev od obračunanih škod, kar znaša 3 miloijone evrov letno. Podatke določa Pravilnik o vrsti podatkov za izvajanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Dolčeno je bilo tudi besedilo predloga Zakona o zdravilstvu, ki določa, da mora imeti zdravilec določeno medicinsko znanje, pridobljeno na medicinskih šolah, in da povpraševalca po njegovih storitvah ne sme odvračati od medicinskega zdravljenja. Zdravilci bodo združeni v zbornico, ki bo pristojna za podeljevanje licenc. Zdravilska dejavnost pa se bo lahko izvajala le v obliki gospodarskih družb ali v obliki samostojnega podjetnika posameznika, vendar le pod določenimi pogoji.

Ministrski zbor je potrdil še zakon o kakovosti in varnosti človeških tkiv in celic, ki naj bi zagotovil visoke standarde kakovosti in varnost pridobivanja, testiranja, obdelave, shranjevanja, dodeljevanja in razdeljevanja tkiv in celic ter boljše pogoje za izmenjavo darovanih tkiv in celic za bolnike. Pridobivanje tkiv in celic dovoljuje samo na podlagi prostovoljnega in neplačanega darovanja, kar preprečuje možnost trgovanja z deli človeškega telesa.

Dogovor o višini regresa za letni dopust za leto 2007
Vladna in sindikalna skupina sta se na pogajanjih dne 11. 4. 2007 uskladili glede višine regresa za letni dopust za leto 2007 v višini 646,00 evrov. Regres se bo izplačal vsem zaposlenim v javnem sektorju v mesecu maju, skupaj s plačo za mesec april.

Na predlog ministrstva za javno upravo je bila sprejeta tudi sprememba Uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju. Vloga za izdajo soglasja bo po novem morala vsebovati poslovno poročilo in utemeljitev izplačila dela plače za delovno uspešnost na podlagi meril, ki so določena s pravilnikom pristojnega ministra, kar do zdaj ni bilo posebej navedeno.

Schengen po schengenu
Z opustitvijo mejnega nadzora na notranjih mejah EU-ja bo treba na teh mejnih prehodih in v stavbah odstraniti ovire, zapornice, kabine, postaviti table z oznakami EU-ja in določiti nadaljnje uporabe objektov po zapustitvi policije. Vlada je v ta namen imenovala medresorsko delovno skupino, katere delo bo usklajevalo ministrstvo za javno upravo.

Vlada je določila besedilo Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o preoblikovanju Univerze v Mariboru, v katerem je predlagana ustanovitev Fakultete za energetiko v Krškem, ki lahko izvajanje študijskih programov začne v študijskem letu 2008/09.

V Afganistan dodaten ducat
Sprejet je bil tudi sklep o napotitvi dodatnih 12 vojakih na območje afganistanskega Herata, kjer v okviru Isafa trenutno že služi 53 pripadnikov SV-ja. Predvidena okrepitev obstoječega motoriziranega voda je prilagojena našim zmogljivostim in obstoječim nalogam enot Isaf na tem območju. Povečanje bo realizirano istočasno z menjavo obstoječega kontingenta Slovenske vojske, v mesecu avgustu 2007, še piše v utemeljitvi sklepa.

Vlada o protikadilskem zakonu in zdravilcih