Alenka Bratušek je vodenje vlade prevzela konec februarja. Foto: BoBo
Alenka Bratušek je vodenje vlade prevzela konec februarja. Foto: BoBo

Medtem ko je še prejšnji mesec ocena dela vlade, ki jo je vodil Janez Janša, znašala 1,99, je vlada Alenke Bratušek prejela oceno 2,87, kar je več, kot je znašala ocena Janševe vlade na začetku mandata - 2,73.

Dozdajšnje delo kot zelo pozitivno ocenjuje 1,3 odstotka vprašanih, 37,8 odstotka anketiranih pa delo vlade ocenjuje kot pozitivno. Po drugi strani 31,5 odstotka vprašanih delo ocenjuje negativno, 10,5 odstotka pa zelo negativno. Kot srednje dobro je delo vlade ocenilo 13,4 odstotka anketiranih, 5,5 odstotka pa jih je neopredeljenih, kaže anketa, ki jo je za časopis Delo med 8. in 11. aprilom na vzorcu 610 odraslih državljanov opravil oddelek že tržne raziskave Dela Stik.

SD pred SDS-om in PS-jem
Na volitvah bi sicer zmagal SD, ki ga podpira 15,5 odstotka vprašanih, sledi SDS, ki bi na volitvah dobil 11,6 odstotka glasov vprašanih, na tretjem mestu je PS, ki bi ga volilo 8,7 odstotka vprašanih. Sledita SLS s 6,7 odstotka in NSi s petimi odstotki, volilni prag pa bi za las zgrešila DeSUS (3,9 odstotka) in DL s 3,6 odstotka podpore.

Trije odstotki vprašanih so odgovorili, da bi volili katero drugo stranko, 9,8 odstotka pa jih ne bi volilo nobene. Volitev se ne bi udeležilo 18,4 odstotka upravičencev, neopredeljenih pa jih je 13,8 odstotka.

Najbolj priljubljen še vedno Pahor
Na vrhu barometra priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor z oceno 3,53, sledita mu nekdanji predsednik SLS-a Radovan Žerjav (3,47) in evropski komisar za okolje Janez Potočnik (3,40). Na četrto mesto barometra se je uvrstila premierka Alenka Bratušek (3,16), za njo pa nekdanja ministra za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak (3,13) ter za finance Janez Šušteršič (3,09) in predsednik SLS-a Franc Bogovič (3,01).