Postopek bo potekal na ljubljanskem okrožnem sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Postopek bo potekal na ljubljanskem okrožnem sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Sonja Bukovec na kraju dogodka
Kako se je Bukovčeva znašla znotraj varovanega območja? Foto: MMC RTV SLO

Po pisanju časopisa Delo je ljubljansko okrožno tožilstvo na okrožnem sodišču vložilo obtožni predlog, neuradno zoper nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo, Sonjo Bukovec, sicer družinsko prijateljico Baričevičevih. Obtoženi osebi tožilstvo očita zlorabo položaja ali uradnih pravic po prvem odstavku 257. člena kazenskega zakonika.

Tožilstvo je namreč že pred časom zavrglo ovadbe zaradi postopka vračanja psov Saši Baričeviču po napadu na Stanislava Megliča. Takrat so bili ovadeni nekdanji kmetijski minister Milan Pogačnik, direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič ter dva pravnika na istem ministrstvu, Tanja Hofman in Roman Pečjak.
Zaradi "novih podatkov, ki so se pojavili v oddaji Pogledi Slovenije", pa je tožilstvo na lastno pobudo ponovno odprlo preiskavo in se osredotočilo na postopek vračanja psov. Po pisanju Dela naj bi to "zmotilo ministrico za notranje zadeve", kar naj bi sprožilo kratek stik med policijo in vrhovnim državnim tožilstvom. Kateri novi podatki in dejstva iz oddaje so vodili k ponovnemu odprtju preiskave, ni znano.

Kako je prišla Sonja Bukovec v varovano območje?
Ko so Baričeviča raztrgali lastni psi, je bila Bukovčeva med prvimi na kraju dogodka - sporno je bilo, ker se je gibala po s policijskim trakom zavarovanem območju. To sicer ni predmet novega obdolžnega predloga, je pa Bukovčeva že po dogodku zanikala kakršno koli vpletenost in pritiske v postopku vračanja psov, še navaja Delo.

Specializirani tožilci se medtem ukvarjajo z videoposnetki, ki so prišli v javnost
Medtem pa se specializirani oddelek skupine državnih tožilcev ukvarja s preiskavo, kako so posnetki s prizorišča napada psov na Baričeviča prišli v javnost. Zanima jih, če je kateri izmed policistov zlorabil pooblastila, zadeva pa je še vedno v predkazenskem postopku.

Postopek tudi proti Rotnerju in Senici
Po pisanju časopisa preiskava še vedno poteka tudi proti članoma strokovne komisije, ki je za ministrstvo presodila, da se psa pod določenimi pogoji lahko vrneta lastniku. Kinolog Rajko Rotner in Alenka Černe, vodja komisije, sta domnevno ponaredila listine, ko sta na enem izmed psov opravila pregled. Preiskovan je tudi partner notranje ministrice Miro Senica zaradi domnevne krive ovadbe. Njegova odvetniška pisarna je namreč zastopala pokojnika in veterinarskega inšpektorja kazensko ovadila, ker naj bi v preiskavi po napadu na Megliča deloval pristransko, ter zahtevala njegovo izločitev iz postopka.