Svet za odziv na sovražni govor, ustanovljen je bil v okviru projekta
Svet za odziv na sovražni govor, ustanovljen je bil v okviru projekta "Z (od)govorom nad sovražni govor", želi opozarjati javnost na primere sovraženega govora, ki so vredni kazenskega pregona, kot tudi na tiste, ki niso kazensko pregonljivi. Foto: BoBo

Članice in člani Sveta za odziv na sovražni govor so Mitja Blažič, Zlatan Čordić – Zlatko, Ciril Horjak – dr. Horowitz, Metka Mencin Čeplak, Lija Mihelič, Brankica Petković, Lea Širok, nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek.

"Včeraj sem povedal, da načrtujmo romska naselja v drugih naseljih vsaj toliko stran, da bodo zunaj puškinega dometa," je o urejanju romskih naselij dejal poslanec SDS-a Zvonko Lah. Foto: BoBo
Spletna stran, ki poziva k bojkotu izvajalcev "kulturocida nad slovenskim narodom". Foto: MMC RTV SLO

Svet za odziv na sovražni govor, ustanovljen je bil v okviru projekta "Z (od)govorom nad sovražni govor", želi opozarjati javnost na primere sovraženega govora, ki so vredni kazenskega pregona, kot tudi na tiste, ki niso kazensko pregonljivi. Njihova glavna vloga pa je, navajajo, da opozarjajo na zanikanje pravic manjšin in marginaliziranih skupin, katerih glas je v večinski družbi v deprivilegiranem položaju.

"Članice in člani Sveta za odziv na sovražni govor se zelo zavedamo množice izzivov, ki jih prinaša obravnava problematike sovražnega govora v Sloveniji. Zakonodaja na več mestih prepoveduje spodbujanje sovraštva in nestrpnosti, vendar se zdi za razumevanje javnosti pogosto preveč kompleksna, razhajanja glede definicije sovražnega govora pa obstajajo tudi med strokovnjakinjami in strokovnjaki. Celo pravno gledano gre za izmuzljiv pojav, ki ga poleg kaznivega "sovražnega govora" tvorita tudi "nesprejemljiv govor", za katerega prav tako obstaja določena pravna podlaga za sankcioniranje, in "neprimerni govor", ki ga ni mogoče sodno preganjati," so zapisali v sporočilu za javnost.

Svet zbira tudi zunanje pobude glede primerov, ki se ljudem zdijo sporni in vredni javnega odziva. Konstruktivnih komentarjev in strokovne kritike ne zavračamo, temveč sprejemamo vsakršne odzive, ki lahko prispevajo k dodatnemu premisleku in uspešnemu delovanju sveta, pravijo. V prvem mesecu delovanja pa so obravnavali pet pobud.

Islamofobno hujskaštvo
Ena izmed njih je bil članek Pavla Ferluge iz Demokracije z naslovom Antisemizem kot dogma, kjer avtor članka po mnenju sveta razširja in spodbuja predsodke in sovraštvo do islama in muslimanov ter jih prikazuje jih kot grožnjo obstoju "krščanske civilizacije" v Evropski uniji in poziva k njihovi odstranitvi iz evropskega prostora.

Glede na to, da je kolumna Pavla Feruge objavljena v tedniku Demokracija, ki ga izdaja podjetje v lasti politične stranke – Slovenske demokratske stranke (SDS), imajo sovražni govor in hujskaški pozivi, uperjeni proti pripadnikom manjšinske skupnosti v Sloveniji, še dodatno težo, so zapisali ob oceni članka in podali mnenje, da bi ga morali obravnavati pristojni organi, da odločijo, ali gre za kaznivo dejanje spodbujanja narodnostnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva …

Poslanec SDS-a o Romih
Obravnavo si je prislužil tudi poslanec največje opozicijske stranke Zvonko Lah, ki je v razpravi o tretjem poročilu o položaju romske skupnosti v Sloveniji glede sprejemanja prostorskih načrtov občin in o zemljiščih, ki bi bila namenjena za romsko gradnjo, dejal, da bi morali načrtovati romska naselja "vsaj zunaj puškinega dometa" stran od drugih naselij.

Svet se ob izrečenih besedah čudi, da ni bilo odzivov predsedujočih matičnega odbora, iz poslančevih razprav pa je mogoče razumeti, da podpira segregacijo, to je ločitev Romov in romskih naselij iz večinske družbe.

Sporna sporočila portala 24kul.si
Svet je tudi analiziral spletno stran 24kul.si oziroma nekaj člankov, objavljenih na omenjeni spletni strani, ki je v lasti Zavoda za družino in kulturo življenja KUL.si, katerega ustanovitelj je generalni tajnik Slovenske škofovske konference in predsednik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci Tadej Strehovec. 24kul.si pa tudi promovira sporočila Civilne iniciative za družino in pravice otrok, ki jo vodi Aleš Primc. Po ugotovitvah sveta objavljena besedila promovirajo legitimnost neenakopravnosti, neenakega obravnavanja, diskriminacije in izključevanja.

Obravnavo si je prislužila tudi spletna stran bojkot.si, ki poziva k bojkotu ustanov in lokalov, ki predvajajo glasbo s področja nekdanje Jugoslavije, ter spodbuja sporočanje imen in naslovov teh lokalov in uradov, pa tudi "vseh in vsega, kdor in kar izvaja raznarodovanje Slovencev". Njihove pozive pa so označili kot skrb vzbujajoče in skrajno neprimerne.

Komentar tedna na spletni strani NSi-ja
Komentar tedna Irene Vadnjal, sprva objavljen na spletni strani NSi-ja in nato umaknjen, so označili kot izrazito homofoben in diskriminatoren. Avtorica je med drugim zapisala: "Če danes dovolimo poroko med dvema istospolnima človekoma, jo bomo morali jutri med tremi ljudmi. Uzakonili bomo poligamijo – v tem primeru bodo kratko potegnile ženske. Dovoliti bomo morali poroko med človekom in živaljo."

Tovrstna diskriminacija je ravnanje, ki ogroža uresničevanje in uveljavljanje človekovih pravic, saj istospolno usmerjene ljudi obravnava manj ugodno kot druge v primerljivi situaciji in na ta način razpihuje in opravičuje sovraštvo, ki temelji na nestrpnosti do istospolno usmerjenih ljudi, kar ustreza definiciji sovražnega govora Sveta Evrope.

Članice in člani Sveta za odziv na sovražni govor so Mitja Blažič, Zlatan Čordić – Zlatko, Ciril Horjak – dr. Horowitz, Metka Mencin Čeplak, Lija Mihelič, Brankica Petković, Lea Širok, nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar in namestnik varuhinje človekovih pravic Jernej Rovšek.