Gaspari se bo v slovensko zgodovino vpisal kot eden glavnih akterjev pri slovenskem prevzemanju evra. Foto: Reuters
Gaspari se bo v slovensko zgodovino vpisal kot eden glavnih akterjev pri slovenskem prevzemanju evra. Foto: Reuters

Gaspari, ki mu poslanci niso hoteli podaljšati mandata, je dva tedna pred iztekom mandata za svojega namestnika imenoval dotedanjega viceguvernerja banke Andreja Ranta, ki se je prav tako zaman potegoval za guvernerski položaj.

Predsednik države Janez Drnovšek je obljubil, da bo novo, že tretje ime poslancem v imenovanje predlagal do aprilske redne seje DZ-ja, tako da bi bil novi guverner lahko znan do konca meseca. Drnovšek vztraja, da se ne bo uklonil željam koalicije in ne bo predlagal "njihovega" kandidata Boštjana Jazbeca, ki je blizu predvsem NSi-ju finančnega ministra Andreja Bajuka.

Je Kranjc pravo ime?
Po nekaterih napovedih izpred časa naj bi se Drnovšek ogreval predvsem za Marka Kranjca, ki bi bil lahko dostojen kandidat tudi za koalicijo. Kranjc je bil med letoma 1990 in 1991 finančni minister, nato pa do leta 1997 viceguverner in član sveta Banke Slovenija.

Gaspariju so za vnovično imenovanje zmanjkali trije glasovi poslancev. Čeprav je imel podporo strokovne javnosti doma in v evropskih institucijah, pa je nekatere člane koalicije zmotilo domnevno sporno pošiljanje tajnih dokumentov o neugodnih makroekonomskih napovedih za slovensko gospodarstvo v Evropsko centralno banko.