Urad premierja je zapisal, da je Drnovšek bodisi kot predsednik republike bodisi kot predsednik Gibanja za pravičnost in razvoj izrekel številne neresnične ali neresne trditve, ki jih nima smisla komentirati. Foto: RTV SLO
Urad premierja je zapisal, da je Drnovšek bodisi kot predsednik republike bodisi kot predsednik Gibanja za pravičnost in razvoj izrekel številne neresnične ali neresne trditve, ki jih nima smisla komentirati. Foto: RTV SLO
Mitja Gaspari
Prvemu Drnovškovemu kandidatu niso pomagale niti uspešna uvedba evra niti pohvale iz tujine. Foto: EPA
Spor predsednikov

Drnovšek je v intervjuju za Mladino zanikal Janševe trditve, da se o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije Jožetu Mencingerju nista pogovarjala.

Očitki Gaspariju privlečeni za lase
Trdi, da je premier izjavil, da Mencinger nima možnosti za izvolitev. Predsednik še meni, da "koalicija očitno ne želi neodvisnega kandidata". Temeljni očitek Gasparijevi vnovični kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije je bila njegova domnevna politična angažiranost v preteklosti, kar pa se zdi Drnovšku privlečeno za lase. Kljub temu je očitek upošteval in za novega kandidata predlagal Andreja Ranta, kateremu po predsednikovem mnenju politične angažiranosti ne more očitati nihče.

Kdo komu žaga vejo?
Napovedi premierja o spremembi zakona, ki bi predsedniku odvzela pristojnost predlagati kandidata za guvernerja, je Drnovšek komentiral, da bi bilo res bolje, da guvernerja ne predlaga predsednik države, če njegove predloge sprejemajo tako kot do zdaj. Vlado oziroma premierja še opozarja, da s tem, ko želi tako odločno vplivati na izbiro guvernerja, žaga vejo, na kateri sedi, in v prostor vnaša nezaupanje.

Janša za posvetovanje s poslanskimi skupinami
Kabinet premierja je sporočil, da je Janša v neformalnem pogovoru z Drnovškom izrazil svoje osebno mnenje o več imenih, ki jih je omenil predsednik države, pri tem pa je premier tudi poudaril, da odločitev ni v pristojnosti vlade.

Premier je tudi menil, da bi veljalo upoštevati uveljavljen posotopek in predlagati bodisi kandidata, ki se je prijavil na javni razpis, ali pa razpis ponoviti. V vsakem primeru pa bi se bilo treba posvetovati s poslanskimi skupinami, kar je bila navada do zdaj.

Trditve, da sta Mitja Gaspari in Jože Mencinger, ki sta oba kandidirala na volivnih listah LDS-a, neodvisna, Boštjan Jazbec, ki ni nikoli kandidiral za nobeno stranko, pa da to ni, je Janšev urad označil za absurdne.

Drnovšek zavrnil Janševo ponudbo
Urad je za neresnične označil tudi Drnovškove trditve o tem, da ga niso obvestili o Janševem obisku v Bosni in Hercegovini ter da niso sprejeli stališča do Kosova. Drnovšek naj bi tudi že lani jeseni zavrnil ponudbo, da bi se z Janšo redno vsak teden posvetoval o odprtih vprašanjih zunanje politike, češ da to ni potrebno.

Predsednik Drnovšek se je odzval na odziv oz. trditve urada premierja Janše. Drnovšek pravi, "da se ne misli odzivati na takšne primitivnosti", so sporočili iz urada predsednika republike.

Spor predsednikov