V PS-ju menijo, da želi Janša DZ-ju naprtiti neuspeh arbitraže. Foto: BoBo
V PS-ju menijo, da želi Janša DZ-ju naprtiti neuspeh arbitraže. Foto: BoBo


Po besedah poslancev PS-ja Janje Klasinc in Romana Jakiča ne želijo, da je Slovenija talec medstrankarskih obračunavanj v koaliciji. Tako sta se odzvala na četrtkovo napoved Janeza Janše, da bosta predmet spora v okviru memoranduma obravnavala odbor za zunanjo politiko (OZP) in verjetno tudi DZ ter da bo odločitev slednjega, ali bo Slovenija do 11. februarja arbitražnemu sodišču predložila memorandum.
Klasinčeva, sicer podpredsednica OZP-ja, je pojasnila, da 4. člen zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma jasno določa, da je za izvajanje sporazuma pristojna vlada, zakon o zunanjih zadevah pa glede mednarodnih pogodb določa, da "DZ mednarodne pogodbe ratificira, sprejema pa jih vlada".
DZ lahko tovrstne zadeve obravnava "samo na sejah OZP-ja, izjemoma na zaprti seji DZ-ja, kjer pa se praviloma seznanimo s problematiko ali pa na izrecno zahtevo vlade podamo neko svoje mnenje", ki pa ni zavezujoče za vlado, je dodala. "DZ torej ne more odločati, tudi če bo o tem govoril, odločiti mora vlada," je poudarila.
Janša šolnik, drugi šolarčki
Opozorila je še, da se je Janša s tem, ko je memorandum označil "kot nekakšno slabo pripravljeno domačo nalogo", postavil v vlogo učitelja, v vlogo šolarčkov pa je postavil več kot 20-člansko ekipo domačih in tujih vrhunskih strokovnjakov, ki je več kot dve leti pripravljala memorandum.
Jakič, sicer predsednik odbora za zadeve EU-ja, se ob tem "ne more znebiti občutka", da želi Janša "našo obrambo načrtno peljati v slepo ulico in ta primer na arbitražnem sodišču izgubiti" ter da "se želi skriti za DZ oziroma OZP, za kar pa nima ne moralne niti pravne podlage".