Tudi v Pozitivni Sloveniji bi omejili funkcionarje, toda ne za nazaj. Foto: BoBo
Tudi v Pozitivni Sloveniji bi omejili funkcionarje, toda ne za nazaj. Foto: BoBo

Možnost odpoklica župana bi uredili po principu referendumske zakonodaje in dvokrožnega volilnega sistema. Najprej bi se zbrali podpisi, ko pa bi se predlog uveljavil na občinskem svetu, bi se razpisal referendumski odpoklic. Odpoklic bi bil dosežen, če bi se zanj odločilo 90 odstotkov tistih, ki so na volitvah izbrali istega župana, je novinarjem pojasnil vodja poslanske skupine PS-ja v DZ-ju Jani Möderndorfer.

Omejitve ne bi veljale za nazaj
PS je predlagal tudi spremembo volilnega sistema v smeri uvedbe preferenčnega glasu in ukinitve volilnih okrajev. Maša Kociper je predstavila Zakon o omejevanju kandidiranja in opravljanja javnih funkcij, ki pa ne bi mogel veljati za nazaj, ampak samo za prihodnje funkcionarje.

Že zdaj zakon določa, da mora funkcionar odstopiti, če je obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šest mesecev. Predlog PS-ja pa predvideva, da mora odstopiti tudi, če je obsojen za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti - glede javnih pooblastil, javnih sredstev, uradne dolžnosti. Odstopiti mora tudi, če je bila vložena pravnomočna obtožnica zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Za funkcionarje prednostna obravnava na sodiščih
Namesto obtožnega predloga (ki ga je kot kriterij omejevanja predlagala Državljanska lista) bi za PS kot kriterij prepovedi veljala samo pravnomočna obtožnica. Prav tako predlagajo, da bi se vsi sodni postopki v primerih funkcionarjev na sodiščih vodili prednostno in naj bi bili pravnomočno končani v dveh letih.

"Pozitivna Slovenija sliši nezadovoljne državljane, vendar pa nobena država s proporcionalnim sistemom nima odpoklica poslanca," je opozorila poslanka in podpredsednica PS-ja Maša Kociper in kot razlog, zakaj tega ne predlagajo niti v PS-ju, izpostavila bojazen, da bi takšna ureditev še okrepila strankarsko kontrolo nad poslanci.