Zoran Janković meni, da državni svet mora obstati, a v drugačni obliki. Foto: BoBo
Zoran Janković meni, da državni svet mora obstati, a v drugačni obliki. Foto: BoBo

Ne smemo pozabiti, da je bil SDS v zadnjem mandatu glavni, ki je podpihoval, podžigal in podpiral referendumsko norijo, trdi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

Svet stranke Pozitivna Slovenija je na seji razpravljal o spremembah referendumske zakonodaje, državnem svetu in o predsedniških volitvah.

"Sprejeli smo predlog, ki je bil podan v skupnem sodelovanju vseh strank na srečanju pri predsedniku vlade. Našim poslankam in poslancem predlagamo, da to spremembo podprejo. DZ-ju pa predlagamo, da ta sklep uveljavi s 1. januarjem 2015," je po seji pojasnil predsednik stranke Zoran Janković.

Gre za predlog, ne pogoj
Razložil je, da so se za tak predlog odločili, ker v civilni družbi obstaja veliko strahu, da bi lahko takojšnja uveljavitev sprememb kazala na onemogočanje pravice do referenduma v času, "ko je med ljudmi veliko nezadovoljstva". Ta strah ljudstva lahko po njegovem mnenju koalicija enostavno odpravi s tem, da se odloči za uveljavitev sprememb referendumske zakonodaje šele z letom 2015.

Janković je ob tem dodal, da ne gre za pogoj, ki mora biti izpolnjen, da bi spremembe poslanci PS-ja podprli, ampak za predlog. Na splošno namreč v PS-ju spremembo referendumske zakonodaje podpirajo.

"Mislimo, da se lahko zmanjša ta referendumska norija. Ne smemo pozabiti, da je bil SDS v zadnjem mandatu glavni, ki jo je podpihoval, podžigal in podpiral. Upam na razumevanje koalicije. To bo preizkus, ali res želijo sodelovati," je dejal.

Stranke dosegle soglasje
Vse stranke, razen NSi-ja, so 28. maja na sestanku pri predsedniku vlade Janezu Janši dale soglasje k 35-odstotnemu kvorumu za veljavnost referendumov. Predlog ustavnih sprememb, o katerem so se stranke poenotile, predvideva tudi, da lahko referendum zahteva samo 40.000 volivcev, ne pa tretjina poslancev in državni svet, kot velja zdaj.

Še vedno pa tudi po tem predlogu velja ureditev, da lahko državni zbor o uveljavitvi zakona, ki ga je sprejel, na lastno pobudo razpiše referendum, in sicer z navadno večino glasov poslancev. V ustavo bi prav tako zapisali prepoved referenduma o nujnih ukrepih, zakonih fiskalne narave in referenduma v primeru protiustavnih posledic.

Janković: Türk je izvrstno opravil mandat
Svet stranke je sicer na seji prav tako soglasno podprl kandidaturo Danila Türka za predsednika republike. Janković je tako vse državljanke in državljane pozval, naj dajo glas Türku, saj naj bi svoj prvi mandat opravil izvrstno.

Sprejeli so tudi sklep, s katerim so se izrekli proti ukinitvi državnega sveta in za njegovo reorganizacijo. Med drugim predlagajo, da se število članov DS-ja zmanjša na 33, pri čemer bi 11 članov prihajalo iz vrst županov mestnih občin.