Notranje ministrstvo, ki ga vodi Vinko Gorenak, bo upoštevalo priporočila Računskega sodišča. Foto: BoBo
Notranje ministrstvo, ki ga vodi Vinko Gorenak, bo upoštevalo priporočila Računskega sodišča. Foto: BoBo

Obstoječi informacijski sistem ministrstva ter način pridobivanja podatkov in njihove obdelave po mnenju Računskega sodišče ne predstavljajo dobre podpore vodstvu pri obvladovanju celotnega poslovnega procesa.

Pri ocenjevanju so revizorji upoštevali tudi napredek pri programskem načrtovanju, ki ga je ministrstvo naredilo pri uveljavljanju k ciljem in rezultatom usmerjenega proračunskega procesa od leta 2005.

Ministrstvo bo upoštevalo priporočila
Računsko sodišče od ministrstva sicer ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, je pa ministrstvu podalo vrsto priporočil za izboljšanje upravljanja s podprogramom urejanja notranjih zadev.

Na notranjem ministrstvu so zapisali, da bodo upoštevali priporočila Računskega sodišča, ki jih je podalo v okviru revizije. Ocenili so še, da je bilo notranje ministrstvo (MNZ) pri uveljavljanju proračunske usmerjenosti k ciljem in rezultatom zastavljenih na podprogramu urejanja notranjih zadev v okviru proračuna za leti 2010 in 2011 delno uspešno.

Ni krovnega starteškega načrta
Revizija je pokazala tudi, da med obsegom finančnih sredstev in vsebino podprograma ni jasne povezave. Kot so v poročilu še zapisali na Računskem sodišču, na ministrstvu ni bil sprejet krovni strateški načrt, ki bi povezal, posodobil, uskladil in nadgradil področne strategije ministrstva in iz katerega bi bili razvidni usklajeni dolgoročni ter kratkoročni cilji za uveljavljanje nacionalnih interesov na vseh področjih notranjih zadev.

Prav tako so kazalniki delovanja v finančnih načrtih v letu 2010 večinoma opredeljeni neustrezno in praviloma nimajo določenih izhodiščnih in končnih vrednosti.

Zastavljeni cilji ter rezultati podprograma v finančnih načrtih za leto 2011 pa so predstavljeni tako, da ne omogočajo merljivosti njihovega doseganja, še opozarjajo na Računskem sodišču.