Foto:
Foto:

Kot sporoča Generalna policijska uprava, je postavitev radarjev prinesla več kazni zaradi prevelike hitrosti, obenem pa znižala delež prometnih nesreč in smrtnih žrtev. Na generalni policijski upravi zato razmišljajo o postavitvi stacionarnih radarjev tudi na regionalnih cestah. Za ukrep se zavzemajo tudi nekatere lokalne skupnosti. Na slovenskih avtocestah je postavljenih 14 ohišij, v katera se radar namešča izmenično.

Ohišja za merilnike hitrosti tako na primer stojijo pred predoroma Podmilj na Štajerskem ter Kastelec na primorskem kraku avtocestnega križa. Ohišji bosta prav tako postavljeni na odsekih Senožeče in Slivnica. Policija meni, da gre za najbolj nevarne odseke avtocestnega omrežja. Dveletne izkušnje radarja pred predorom Golovec so dobre, saj se je število nesreč zmanjšalo.

Mreža se širi
Do konca leta bo na voznike s pretežko nogo prežalo 17 ohišij (6.000 evrov za kos), v njih pa se bo izmenjevalo 5 radarskih merilnikov (9.000 evrov). V katerih bo radar, pa policija zaradi očitnih (preventivnih) razlogov noče povedati.

Lani je na avtocestah v 1.851 nesrečah umrlo 28 ljudi.