Ravnatelj je moral zaradi pasivnosti v primeru nasilja zapustiti položaj. Foto: BoBo
Ravnatelj je moral zaradi pasivnosti v primeru nasilja zapustiti položaj. Foto: BoBo
Razrešitev ravnatelja OŠ Deskle

Vpleteni v postopek za zdaj še ne dajejo izjav, so pa v kratkem pisnem sporočilu tudi uradno potrdili zadevo, je poročala dopisnica TV Slovenija Ksenija Černuta. Tudi Simčič je za medije danes nedosegljiv.

Ministrstvo za izobraževanje odločitve sveta šole še ni prejelo, mu je pa že prej odgovorilo, da lahko glede na predlog in posredovano dokumentacijo nadaljuje postopek razrešitve ravnatelja. Razrešitev je predlagala šolska inšpekcija, ki je ravnatelju očitala nesposobnost v skrbi za varstvo učencev in za zakonito delo šole in neustrezno obravnavo medvrstniškega nasilja.

Nasilje in tiščanje glave v pesek
Spomnimo, na Goriškem je decembra lani odjeknil primer medvrstniškega nasilja na deskljanski osnovni šoli, kjer je skupina desetletnih fantov pretepla svojega sošolca, ki se je v Slovenijo preselil iz Bosne in Hercegovine.

Nasilje nad desetletnim dečkom naj bi se začelo že takoj, ko je prišel na šolo. Najprej v obliki zmerjanja: "Prekleti Bosanec, zakaj si prišel, nimaš denarja za kruh, za obleko. En fant je tako kričal na njega, da je od pretresenosti celo bruhal," je takrat pripovedovala njegova mati.

Takrat je tudi prišlo na dan, da se je v tem razredu že prej pojavljalo nasilje. Deček nato ni več obiskoval omenjene šole, vrstile pa so se kritike o zatiskanju oči. Primer je nato pod drobnogled vzel tudi šolski inšpektorat, ki je ugotovil, da je ravnatelj ravnal malomarno, in predlagal njegovo razrešitev. Simčiču je sicer v bran stopilo združenje ravnateljev, a ni pomagalo, saj se je svet šole sinoči očitno odločil, da ga razreši s položaja.

Razrešitev ravnatelja OŠ Deskle