Predsednik vlade Borut Pahor je po glasovanju na referendumu v Šempetru pri Gorici dejal, da je težko zahtevati od ljudi, da gredo na referendum in glasujejo, da bodo delali dlje. Foto: Reuters
Predsednik vlade Borut Pahor je po glasovanju na referendumu v Šempetru pri Gorici dejal, da je težko zahtevati od ljudi, da gredo na referendum in glasujejo, da bodo delali dlje. Foto: Reuters
Danilo Türk na volišču
Predsednik ni želel ničesar reči o tem, kaj naj vlada stori po referendumih. Foto: MMC RTV SLO
Janez Janša
Janša je volil na predčasnem glasovanju. Foto: MMC RTV SLO

Ob izrekanju na treh referendumih so svoja pričakovanja in upanja izrazili tudi politiki. Predsednik republike Danilo Türk je poudaril, da bi bilo treba razmisliti, kako hočemo razvijati našo domovino. "Preveč smo ujeti v politikantske obračune med strankami. To ni dobro," je dejal.

Glede usode vlade v primeru padca vseh treh zakonov na referendumu, je povedal le, da ne želi "postavljati nobenih hipotetičnih trditev ali se kakor koli ukvarjati z možnostmi za različne izide".

Pahor: Ne gre za glasovanje o vladi
"Menim, da na tokratnem referendumu ne gre toliko za glasovanje proti vladi kot na referendumu o malem delu, da to ni prevladujoč motiv," pa je povedal predsednik vlade Borut Pahor. Za podporo pokojninski reformi bi morali prevladati argumenti, vendar to ni stvar volivcev, pač pa politike, ki je tu svoje delo že opravila, je prepričan.

"Sindikati pa so predlagali referendum za pokojninsko reformo vedoč, da je zelo malo možnosti, da bi le-ta uspel. Menijo namreč, da če uspejo ustaviti to reformo, bodo tudi ostale in verjetno jim bo to tudi uspelo," pravi.

Svetlik bo še iskal rešitve
Tudi minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ob glasovanju ni bil preveč optimističen. Če odločitev volivcev ne bo taka, kot bi si vlada želela, po Svetlikovih besedah ne bo preostalo drugega, kot da še naprej iščejo rešitve.

Janša: Proti zakonom in proti vladi
"Glasoval sem trikrat proti in proti trem slabim zakonom, pa tudi proti slabi vladi, ki nadaljujejo delo, ki Slovenijo vodi proti propadu," pa je že v četrtek povedal predsednik opozicijskega SDS-a Janez Janša, ki se je zaradi službenih obveznosti glasovanja udeležil predčasno.

Janša meni, da je skrajni čas, da se ta agonija konča in da Slovenija ponovno zadiha. SDS sicer ne misli predlagati odstopa vlade, a je Janša prepričan, da če zakoni padejo, bi "vsaka drugačna odločitev vlade lahko pomenila norčevanje iz volivk in volivcev in to bi lahko imelo nepredvidljive posledice".

Jelinčič sprememb ne pričakuje
Da bodo vsi trije referendumi padli, je napovedal tudi predsednik SNS-a Zmago Jelinčič. Političnih sprememb kljub temu ne pričakuje. Napoveduje, da bo sicer morda odstopila katera od ministric stranke Zares v tej vladi, vendar pa "naša ureditev je takšna, da se zaenkrat ne da nič spremeniti".

Širca: Če bi pokukali zunaj našega dvorišča ...
Medtem pa je ministrica za kulturo Majda Širca (Zares) po oddaji svojega glasu dejala, da upa na pozitiven razplet referenduma, a se zaveda, da "danes ni nujno, da je dober dan". "Če bi vsak Slovenec ali Slovenka malo pokukal in stopil izven našega dvorišča in videl, koliko težav je zunaj ali kako so se težavam uprle nekatere skandinavske družbe, ki so samoomejitveni princip uveljavile že pred leti in poskušale sanirati družbeno situacijo z vzgibi samoomejevanja, potem bodo rezultati boljši, kot pravijo napovedi," je izpostavila.

V primeru padca pokojninske reforme na referendumu bo po njenem mnenju vlada bistveno ranljivejša, ker bo morala ugrizniti v druge ukrepe in odpreti druge rešitve, ki bodo pomagali Sloveniji, da se izogne težavam krize.