Slovenska politika dobrih deset dni do roka oddaje gradiva arbitražnemu sodišču ne ve, s katerimi argumenti bo pred njim zagovarjala Slovenijo. Foto: EPA
Slovenska politika dobrih deset dni do roka oddaje gradiva arbitražnemu sodišču ne ve, s katerimi argumenti bo pred njim zagovarjala Slovenijo. Foto: EPA
Ure in ure o memorandumu

Gradivo je pripravila projektna skupina za pripravo na arbitražo na zunanjem ministrstvu. Kot je prejšnji teden dejal predsednik vlade Janez Janša, vlada gradiva še ni potrdila. Šlo naj bi predvsem za predlog predmeta spora za arbitražo, ki ga vlada ni potrdila, "ker zadeve niso bile v redu pripravljene," kot je dejal Janša.

V Bruslju se bosta 30. januarja srečala minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Govorila bosta o možni rešitvi vprašanja varčevalcev nekdanje LB na Hrvaškem, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se z Janševo oceno ni strinjal. Poudaril je, da so predlog pripravili profesionalno. "Res pa je, da nekateri vidijo obrambo drugače, vendar se mi zdi, da je tisto, kar nekateri - in to je manjša skupina - predlagajo, nerealno in da bi težko na arbitražnem sodišču uspeli s takšno argumentacijo," je prejšnji teden dejal Erjavec.

Kot piše Delo, naj bi se v slovenski politiki namreč pojavila dilema, ali naj upošteva argumente strokovne skupine v okviru zunanjega ministrstva ali argumente Zavoda 25. junij, ki jih zagovarjata Marjan Podobnik in Danijel Starman. Zadnji je sicer tudi član svetovalne skupine za pripravo zagovora.

450 strani dolgo gradivo ministrstva z 800 stranmi prilog naj bi se nanašalo predvsem na zagovor stališča, da je Slovenija na dan 25. junija 1991 nadzirala celoten Piranski zaliv in tako imela teritorialni stik z odprtim morjem. V Zavodu 25. junij pa zagovarjajo potek kopenske meje po sredini savudrijskega rta. Tako Podobnik kot Starman sta vabljena na sejo odbora za zunanjo politiko (OZP), tako da se bo na njej očitno primerjalo obe mnenji, torej zagovornikov "realnega" in "maksimalnega" poteka meje, kot so zapisali v Delu.

O nerešenih vprašanjih med Slovenijo in Hrvaško, vprašanju Ljubljanske banke, ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe in arbitražnem sporazumu se bo govorilo v današnji oddaji Studio ob 17h na prvem programu Radia Slovenija.

Ni še znano, ali se bo poleg OZP-ja z zaupnim gradivom seznanil tudi DZ v celoti. Janša je sicer napovedal, da bo verjetno tako. Slovenska agentka pred arbitražnim sodiščem Simona Drenik je pred dnevi dejala, da je bila seznanitev OZP-ja z gradivom predvidena, a memorandum naj bi v celoti potrdila zgolj vlada, tako da se DZ v celoti s tajnim dokumentom ne bi seznanjal. Slovenija mora ta dokument arbitražnemu sodišču in Hrvaški dostaviti do 11. februarja.

Na sejo OZP-ja so poleg članov odbora, predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Janše, zunanjega ministra Erjavca in agentke Drenikove vabljeni tudi predsednik ustavnega sodišča in profesor mednarodnega prava Ernest Petrič, pravnik Miro Cerar, profesor mednarodnega prava s Fakultete za družbene vede Milan Brglez in zgodovinar Aleš Gabrič ter predstavniki Zavoda 25. junij, Marjan Podobnik, Duša Krnel Umek in Danijel Starman.

Ure in ure o memorandumu