Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.4 od 81 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Poslanci bodo obravnavali tudi predlog novele zakona o čezmejnem izvajanju storitev
false
Novela zakona o policijskih pooblastilih uvaja tudi uporabo električnega paralizatorja. Foto: Reuters

Redarji bodo lahko uporabljali fizično silo

Redna seja državnega zbora
14. februar 2017 ob 07:40,
zadnji poseg: 14. februar 2017 ob 22:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Državni zbor je sprejel novelo zakona o občinskem redarstvu, ki spreminja pooblastila pri uporabi telesne sile in plinskega razpršilca. Zavrnil pa je dopolnila glede policijske uporabe električnega paralizatorja.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Nejc Brezovar je v dosedanjih predstavitvah novele v državnem zboru povedal, da gre za prvo novelo zakona o občinskem redarstvu od njegove uveljavitve 1. januarja 2007. V tem času je bilo spremenjenih že kar nekaj drugih zakonov, s katerimi želi ministrstvo uskladiti omenjeni zakon.

Novela občinskim redarjem po njegovih besedah ne širi pooblastil, spreminja pa pogoje uporabe telesne sile ali plinskega razpršilca. Občinski redar bo smel uporabiti telesno silo in plinski razpršilec tudi v primeru, ko oseba ne bo upoštevala njegove ustne odredbe oz. ukaza in bo skušala oditi. Pri tem bo moral redar vedno uporabiti najmilejše prisilno sredstvo, ki je primerno v konkretnem položaju.

Občinski redar bo lahko po predlogu izvedel tudi ugotavljanje identitete posameznika, vendar ne na enak način kot policist, ki ima pravico vpogleda v podatke iz ustreznih evidenc.

Čaka še tretja obravnava
Pri obravnavi novele zakona o nalogah in pooblastilih policije so poslanci in poslanke zavrnili dopolnilo ZL-ja, da bi iz novele črtali možnost, da policija pri delu uporablja električni paralizator. Zavrnjeno je bilo tudi dopolnilo SDS-a, s katerim bi uporabo paralizatorja nekoliko omejili, in sicer le na primere, ko je dovoljena uporaba strelnega orožja oziroma je ogroženo življenje policistov ali tretjih oseb. DZ bo tretjo obravnavo novele opravil v petek.

Novela bo med drugim policiji omogočila zbiranje podatkov o letalskih potnikih, s čimer naj bi policija dobila novo orodje v boju s terorizmom. Prav tako bo policija lahko uporabljala optično prepoznavo registrskih tablic.

Policistom novela daje možnost uporabe električnega paralizatorja in določa pogoje za policijsko uporabo brezpilotnih letal. Uvaja tudi podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah z enega na dve leti ter možnost prekinitve potovanja skupinam navijačev, pri katerih najdejo stvari, ki kažejo, da nameravajo kršiti javni red in mir.

Obema dopolniloma je na seji nasprotovala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je ocenila, da policija paralizator potrebuje za varno delo, kot tudi to, da novela vsebuje dovolj varovalk, da pri uporabi paralizatorja ne bo zlorab.

VIDEO
Policija bo lahko uporabljala tudi vojaško opremo
A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
luckyss
# 14.02.2017 ob 08:18
Policistom ja, redarjem ne !!
SrMaček
# 14.02.2017 ob 08:02
Šel sem na volitve in te izbral med mnogimi, da imaš moj glas, ko boš dal dovoljenje Francu redarju, da me pošprica s solzilcem, ki ga bom plačal kar jaz sam...seveda bom plačal in hranil tudi tebe, dragi izvoljenec, ki mi lepšaš življenja dni.
Raff69
# 14.02.2017 ob 08:22
@samba
Eno je,če policist z orožjem odgovori proti orožju,a drugo.ko strese nekoga z vspodbujevalnikom,ali pa epileptika,a ne ve.Nosečnico?
A redarjem več pooblastil absolutno proti!!! So za pisanje kazni neprvilno parkiranim in nič več. Vse ostalo je olje na ogenj.Nepravilno parkiram ali zamudim,plačam.A naj me raje pusti pri miru.
Že imel slabe izkušnje z prenapetim važičem .ON je zakon.Malo morgen.
džeko
# 14.02.2017 ob 08:21
Krivi smo si pa sami, ker ne znamo sami državljani sestaviti svoje stranke.
severnik
# 14.02.2017 ob 08:26
Jaz bi že zdavnaj spremenil redarje v mesto policijo, kot je tudi drugje po evropi. Seveda bi bilo nujno potrebno šolanje. Vsaj 2 leti. Enako glede šolanja bi moralo biti za policijo, ne pa 3 mesečni pekovski seminar.
Nikec3
# 14.02.2017 ob 08:25
Ne represiji.
generacija56
# 14.02.2017 ob 08:32
Tako nastaja policijska država.
Tako se izrodi oblast, ko dobi vzvode v svoje roke.
Stroka, javno mnenje, vse pod nadzorom. Vse njihovi....
Stroka javni uslužbenci, ki bi v primeru, da ugovarjajo, izgubili službe.
Javno mnenje nekaj medijev, kjer so zamenjali celotna vodstva, da so dobili poslučne agitatorje.
Ali pa so celo lastniku tujci....
Matija Gubec, kje si?
Krimsky
# 14.02.2017 ob 08:29
Tamle zunaj so neki grdi teroristi, ki želijo ogroziti naše blagodati ... in da bi te teroriste lahko uspešno preganjali , se moramo MI odpovedati svoboščinam ... za katere so se borili rodovi, generacije, ...
~
In ... da bi lahko pošpricali te grde teroriste, moramo omogočiti, da ima vsak redar, vratar, varnostnik ... pri sebi tisto, s čemer lahko te teroriste pošprica ... kot koloradske hrošče. In ta sprej za šricanje teroristov, kajpak ne pade iz nebes, prej iz proračuna, kar pomeni iz tvojega in mojega prispevka ... in poslanci morajo samo prikimati, da se nabavi nekaj sto tisoč ton tega spreja ...
~
Včasih smo razmišljali drugače: če imajo ljudje delo, s katerim se lahko dostojno preživljajo, smo se na ta način (s hrbtne strani) rešili kupa problemov: žicarjev, klošarjev, tatov, roparjev ... mogoče celo teroristov ...

A tisti časi so za nami ...
In razhajamo se celo v tem, ali naj ob tem pripomnimo "žal" ali "hvala bogu" ...
Anar Hija
# 14.02.2017 ob 08:19
SD bo spet podprla neoliberalne prijeme discipliniranja družbe, v medijih pa bo Matjaž Han zvečer zopet vpil, da je SD edina prava leva stranka.

Res, ni mi jasno in ne zmorem razumet, kdo lahko voli SD. Ni problema, SDS, NSi, ZL, vse drugo lahko razumem. SD? Samo, če si državni uradnik in ti je stranka uredila dobro plačano službo. Ergo, dober procent stranke SD je dokaz, da imamo politično nastavljenih uradnikov znatno preveč.

Redar NI predviden, da obračunava z nekom s solzilcem. Redar je v prvi vrsti namenjen, da odpravlja kršitve stoječega prometa.
Paralizator v policiji bi moral biti striktno omejen za namene posebnih okoliščin, ne pa v vsakdanji rabi.
Vse skupaj bo privedlo le še do večjega upora ljudi in še večje rabe nasilja. Namesto, da bi odpravljali vzroke za nastanek situacij, zaradi katerih se sploh pogovarjajo o teh ukrepih, grejo ven s tem, butalci.

Cerar in SD-jevi so očitno nedorasli trenutnemu času in dogajanju. Najhuje je, da kaj boljšega pa tudi ne more nastati pa, če gremo še stokrat na volitve. Iz tega bazena politike pač ne.

Zaradi tega je bolje, da gremo namesto na volitve, raje na ulice!
#UPOR
luckyss
# 14.02.2017 ob 08:42
Redar naj ima pravico, do snemanja postopka in da v primeru konflikta pokliče policijo..
Ne verjamem, da so redarji ustrezno usposobljeni za kaj več...
Še celo ti novodobni policisti so v tem pogledu bolj "na hitro skup sklamfani" ;)
bb33
# 14.02.2017 ob 09:02
Sam sistem šolanja in usposabljanja ni dovolj ne za policiste, kaj šele za redarje. Poleg ustreznega znanja bi bilo potrebno preveriti tudi primernost njihovega osebnega/družbenega profila za omenjeno delo. Se pravi, konkretna REDNA varnostna preverjanja, nekdo za katerega 3/4 znancev in 3 bivša dekleta pravijo, da je malo "premaknjen" pač NE MORE biti policist/redar, sedaj pa bi jim radi dali v roke še paralizatorje ? NESPREJEMLJIVO
xes
# 14.02.2017 ob 09:45
Dati redarjem solzivec in pooblastila je kot bi dal opicam v živalskem vrtu skalpel in enciklopedijo anatomije ... nobeden od njih nikoli ne bo sposoben pravilno ravnati z orodjem, ki mu je zaupano.
xnplater
# 14.02.2017 ob 08:34
ko dobiš kazen za parkiranje, gor piše, da si jih ti oškodoval. nikjer pa ne piše, da dnevno oni oškodujejo na stotine ljudi, ker parkomat ne vrača denarja....banda pokvarjena.

kako lahko sploh dajo nedodelane avtomate v uporabo? to je isto kot bi dal v prodajo avto brez gum ali brez motorja
Simba
# 14.02.2017 ob 22:46
Občinski redar bo smel uporabiti telesno silo in plinski razpršilec tudi v primeru, ko oseba ne bo upoštevala njegove ustne odredbe oz. ukaza in bo skušala oditi.

A jaz to prav berem?! Ena butara brez srednje šole te bo lahko pošpricala in prebutala, potem pa še vklenila... Za izgovor pa bo imel zelo priročen stavek: oseba je poskušala oditi...pa tudi če to ne bo res, le kako mu boš dokazal?!?! HALO?!
Te poslance bi moral nagnat, pa to je neverjetno!
Nejko22
# 14.02.2017 ob 22:51
Torej tip ki ima končano osnovno šolo bo šprical okrog zaradi parkirnih listkov? hahahahah
Skippy
# 14.02.2017 ob 09:05
Tako med drugim policiji omogoča zbiranje informacij o letalskih potnikih in optično prepoznavanje registrskih tablic, policisti pa bodo opremljeni tudi z električnimi paralizatorji.

A mi lahko kdo pojasni, kaj od tega potrebujemo?
1. državo nima kaj brigati, kam jaz potujem s svojim denarjem.
2. prepoznavanja registrskih (itak samo slovenskih, ker o drugih nimajo podatka) ne rabimo, ker lahko naredijo vse izpise iz baz.
3. imamo že dovolj orožja proti zlikovcem. Koliko verzij še? V ZDA paralizatorji večinoma služijo lokalni zabavi policajev.
ajvard
# 14.02.2017 ob 23:52
Redarji bodo lahko uporabljali fizično silo

policijo spoštujem. redarjev ne priznavam.
če udarijo, bom udaril nazaj.

redarji in uporaba fizične sile? to je protiustavno!
amigo
# 14.02.2017 ob 09:08
Čudim se vaši kratkovidnosti. Ali vam je znano, da je Cerarjev osebni svetovalec Izraelec. Izrael spada med najbolj nasilne države na svetu in na veliko krši človekove pravice. Kaj lahko pričakujete od takšne vlade in od takšnega Cerarja?
ozi
# 14.02.2017 ob 21:22
kar se policistov tiče, ne bom komentiral, ker so podcenjeni kakorkoli obračaš. dati pooblastila privat regijskim kavbojem, ta je pa dobra. očitno se bo treba mal začet po robu postavljat, ker moje izkušnje z REDARJI so IZREDNO SLABE. kot da bi prišel v gostilno in potalal značke prvim petim pijančkom za šankom. SRAMOTA!
VanDame
# 14.02.2017 ob 10:48
xes
# 14.02.2017 ob 09:45
Dati redarjem solzivec in pooblastila je kot bi dal opicam v živalskem vrtu skalpel in enciklopedijo anatomije ... nobeden od njih nikoli ne bo sposoben pravilno ravnati z orodjem, ki mu je zaupano.


Haha, bravo za ta komentar. Žalostno, a resnično.
42adb24
# 14.02.2017 ob 22:59
Se ena zalitev za pamet...
JJstyle
# 14.02.2017 ob 22:48
V tej državi so vsi padli na glavo.
JackAce
# 14.02.2017 ob 12:13
Oboje opremiti tudi s kamerami! Da se da potem vsaj ugotoviti ali je bila uporaba teh prisilnih sredstev upravičena ali ne.
Kekec99
# 14.02.2017 ob 10:00
Naši poslanci so vedno za nakup, saj si obetajo kakšen procent od kupnine.
galoper
# 14.02.2017 ob 09:49
Kdo je preprodajalec?
ni maitre
# 14.02.2017 ob 22:54
A to, da bi pa okrepil specializirane policijske enote in kakšno finančno policijo, ki se bi ukvarjale z gospodarskim kriminalom in bankirji to pa ne?
JackAce
# 14.02.2017 ob 12:08
No evo kako nas lepo počasi privijajo. Vse pod pretvezo naše varnosti. Rajši buzerirajo cel narod zaradi par posameznikov (in njihovih pravic) kot, da bi bilo ravno obratno.
brehme
# 14.02.2017 ob 09:15
A to bodo privat vojske županov?
Raff69
# 14.02.2017 ob 23:15
Namesto da bolje in moderneje opremijo policijo,oni dajo solzilec in pooblastila za uporabo sile kekcem kateri si niso sposobni najti bolj inteligentne službe. To se ne bo mirno končalo...
firtoh
# 14.02.2017 ob 21:58
Zakaj nimamo večinskega sistema in možnosti odpoklica?V tem primeru bi za svojega poslanca,če bi glasoval za kaj tazga,začel zbirat podpise za odpoklic.
Že tak me ima en redar na piki,pa še moj sosed je bil in sem ga kot mulc večkrat nalomil.No zdaj me bo pa lahko popipsal,ker tega veselja,da bom ponižen mu ne bom dal.
QUENDI
# 14.02.2017 ob 13:57
.....tako si ustavni strokovnjaki predstavljajo demokracijo.....
cairns
# 14.02.2017 ob 10:34
Večanje pooblastil redarjem je nesprejemljivo. Nepreverjeni kadri in večinoma brez nekih moralnih kvalitet se bodo začeli izživljati nad manjšimi kršitelji pri katerih v 99% zaleže opozorilo.

Odgovorni naj se kar pripravijo na tožbe.
fejstbukov
# 14.02.2017 ob 09:35
V Sloveniji že več kot dve desetletji shajamo brez elektrošokov. Metoda s katero so, kvazi, strokovnjaki » psihotera...«, s tako imenovana elektrokonvulzivno terapijo zdravili, malo bilj »impulzivne« paciente- dan današnji smo vsi »MI« malo bolj impulz...

No in sedaj pa naj bi nov zako, ponovno omogočal zg.omenjeno zdravljenje, ki bi ga, za začetek izvajala »Policisti«, kasneje pa Redarji in Železničarji pa Poštarji in pravzaprav vsi uniformirani državni organi, ki bi ocenjevali pretirano in nenadno »impulzivnost« posameznika in ga primerno »lastni presoji« »ELEKTROŠOKIRALI«...

Prijazna, svobodna, predvsem pa »I FEEL SLOVENIA«, kjer iz vladajoče stranke »SSS« (Stranka Sodobne Sredine - slovenski prevod za SMC) prejemamo redna sporočila glede tega kaj je dobro in kaj ni dobro za našo lastno varnost, varnost posameznika »Državljana«; za začetek je to bila »Orbanova ograja« okoli Slovenije» in sedaj "I REALLY FEEL SLOVENIA«!
dopisnik
# 14.02.2017 ob 23:11
Občinski redar bo smel uporabiti telesno silo in plinski razpršilec tudi v primeru, ko oseba ne bo upoštevala njegove ustne odredbe oz. ukaza in bo skušala oditi.

To niso redarska pooblastila temveč policijska pooblastila ''par exellence''. In taka pooblastila dajejo naši predstavniki v parlamentu, ki smo jih volili zato, da zastopajo naše interese, polpismenim in slabo usposobljenim redarjem. Sramota! Za policista se zahteva najmanj V. stopnja izobrazbe, psihološki testi, nekaznovanost, dvoletno šolanje, pripravništvo in še kup drugih stvari.
Da skrajšam. Jutri grem kupit sprej za obrambo proti medvedom. Če kdaj slučajno pridem v situacijo, da me bo tak ''redar'' poizkusil posprejati. Mu vrnem milo za drago z obrestmi vred!
ni maitre
# 14.02.2017 ob 22:59
Se pravi, če boš s telefonom snemal postopek za lastno varnost je lahko špric in bzzzzzzzz?
Pastafarian
# 14.02.2017 ob 22:46
Dajte potem še vsem delavcem v trgovini za blagajno paralizator, da stresejo kakšnega neposlušnega ali dolgoprstnega "kupca", pa vsem delavcem na okencih, ki se morajo dnevno ukvarjati tudi s težaki... Jaz bi jih dal tudi čistilkam, da stresejo in pošpricajo tiste z umazanijo na podplatih...

Ampak resno ne vidim zakaj bi redar potreboval paralizator in solzilec in imel kar ohlapno dovoljenje za uporabo. Če ga kdo ne posluša, naj ga kar lepo prijavi policiji, kot to mora storiti vsak drug državljan ali uslužbenec... Učinkovito ni, je pa za nas navadne državljanje očitno dovolj ? Verjamem pa, da če se to res zgodi in dobijo redarji dovoljenja za paralizatorje in solzilce bo tudi kakšen nastradal, ko bo srečal psihičnega pacienta, ki bi se mu sicer ognil, a bo ves pogumen opravljal svoje "poslanstvo"...
Pikrck
# 14.02.2017 ob 12:22
Prosil bi poslance da nam demostrirajo uporabo paralizatorja in ostalih nečloveških pripomočkov.
glasrazuma
# 14.02.2017 ob 10:17
Paralizatorjev ne bi smeli dopustiti. Lahko povzročijo smrt zaradi odpovedi srca. Če dejanje ne terja strela v nogo, tudi paralizatorja ne terja.
fritaja
# 14.02.2017 ob 09:54
severnik
# 14.02.2017 ob 08:26
Jaz bi že zdavnaj spremenil redarje v mesto policijo, kot je tudi drugje po evropi.


Jaz bi pa policijo spremenil v normalno policijo, kot je drugje po Evropi... ;)
Simba
# 14.02.2017 ob 23:11
očitno si bomo moral navadni ljudje začeti nabavljati orožje. da se zaščitimo pred občinsko sodrgo
Skippy
# 14.02.2017 ob 22:44
Uvaja tudi podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah z enega na dve leti ter možnost prekinitve potovanja skupinam navijačev, pri katerih najdejo stvari, ki kažejo, da nameravajo kršiti javni red in mir.

Sama dodatna represija. Začnejo s pol leta in potem vsako leto to dvigujejo v neskončno. Država je vse bolj v razsulu in bi že lahko videli, da so problemi drugje - oni pa skušajo vse rešiti z bedasto visokimi kaznimi in milijonimi prepovedmi.
shark77
# 14.02.2017 ob 19:39
Glede na to, da imam občutek kot da v naši državi kakšne protikorupcijske komisije sploh nimamo, pričakujem in upam ,da bodo mediji oz. novinarji izbrskali kdo bo dobavljal paralizatorje in solzivec, koliko bo to stalo davkoplačevalce in kakšne povezave ima ta oseba s politiko.
Sramota! Državljani zbiramo prostovoljne prispevke za zdravljenje otrok, vi pa nabavljate stvari s katerimi se boste izživljali nad lastnim ljudstvom.In to naj bi bila demokracija in svobodna država? Včeraj naj bi bil neki manjši protest pred parlamentom.., če bi ta skupina za varnost državljanov naredila malo reklame prej sem prepričan da bi se zbralo precej ljudi.., nisem bil na nobenem protestu do zdaj ampak tukaj pa počasi politiki poiskušajo do katere meje gredo lahko in koliko svobode nam lahko vzamejo.
leonis
# 14.02.2017 ob 16:31
Ameriški policisti imajo že nekaj časa precej pooblastil..., in vsake tok časa nek civilist nastrada, ulice se napolnijo s protestniki ki razbijajo..., podobno je se je začelo tudi v Franciji kjer so tudi ljudje že šli na ulice zaradi policijskega nasilja razbijat in protestirat. Pri nas namesto da bi šli v preventivo in ustvarjal družbo kjer bi med ljudstvom in policijo bilo dobro sodelovanje, hočejo zgleda po poti Amerike,Francije... Drugače pa redar nikakor ne more bit enako kot policist, za redarja je samo blokec in svinčnik, njegovo delo je da ureja promet in piše kazni nepravilno parkiranim.
nonparel
# 14.02.2017 ob 12:45
Dobro bi bilo, da bi te paralizatorje naprej sprobali na politikih. ki so za uvedbo tega sredstva, katero bo vsaka oblast uporabila proti puntarskemu ljudstvu.
Tako se bodo tudi v praksi lahko prepričali kakšen učinek na človeka imajo ti izumi nasilja nad ljudmi.
gogi1231
# 14.02.2017 ob 11:11
Najbolše da jim daste enaka pooblastila kot policajem, mislim a zdaj bo lahko že vsak, ki ma narjeno oš noslil orožje in se izživljal nad narodom.
semaino
# 15.02.2017 ob 00:51
SD, Desus, SMC - ti morajo pasti iz parlamenta.
Simba
# 14.02.2017 ob 23:16
nevem: "plinski razpršilec v rokah policije."

pa kje ti vidiš to?! mi govorimo o tem kaj so redarjem dal... policija je že ok. majo teste, pa šolanje. za redarja se lahk prijav pa tud tist ki je bil oproščen zadnjič ko je enga do smrti zaštihal...
zdej pa takim kerlcem dajejo še večjo moč!
Pastafarian
# 14.02.2017 ob 22:58
@ni maitre: Tako neumni pa spet niso, da bodo ustvarjali preiskovalne organe, ki bi njim gledali pod prste, kje pa je potem smisel biti politik, če se ne moreš "malo" okoristiti "pod mizo" ? Pomagati ljudem ? bwahaha
zabavljac
# 14.02.2017 ob 22:51
Mestni redarji majo ze skor tok pooblastil kot policija. Pa kam smo prsli. Clovek pise kazni za nepravilno parkirane avte... Kak ce mu cmo dat se pistolo, da bo za ziher, sej vse ostalo ze lahk pocne tko k policaji...
Skippy
# 14.02.2017 ob 22:48
Paralizatorji policiji, do neke mere upravičeno, če pomislimo, da je včasih treba posredovati v večji skupi ljudi, ki se jih drugače kot tako ne bi dalo obvladati,

Ravno v množicah so paralizatorji popolnoma neuporabni. A bo policaj najprej uporabil na prvem, potem preveril, če je z njim vse v redu, čez 2 minuti na drugem, čez 4 minuti na tretjem?
Kazalo