Noveli, ki jo je DZ po vetu državnega sveta vnovič potrdil 2. novembra, nasprotujejo zaradi izenačevanja števila predstavnikov invalidskih in humanitarnih organizacij v svetu Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Foto: BoBo
Noveli, ki jo je DZ po vetu državnega sveta vnovič potrdil 2. novembra, nasprotujejo zaradi izenačevanja števila predstavnikov invalidskih in humanitarnih organizacij v svetu Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Foto: BoBo
Glasovanje
Zbiranje podpisov se je sicer začelo 17. novembra, trajalo pa bo do vključno 21. decembra. Pobudniki za razpis referenduma potrebujejo 40.000 podpisov. Foto: MMC RTV SLO

Glavni tajnik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) Štefan Kušar ob tem opozarja na težave pri zbiranju podpisov. Kušar je še pojasnil, da jim gre zbiranje podpisov slabo, ker se je zgodilo to, na kar so predsednika DZ-ja Ljuba Germiča opozarjali že pred določitvijo roka za zbiranje podpisov. Gre namreč za težave pri zbiranju podpisov v predvolilnem času in prazničnem decembru.

Posledično v Ljubljani v skladu z občinskimi akti ne morejo postaviti stojnic tam, kjer so jih želeli, saj so bile stojnice že prej razdeljene med politične stranke za potrebe predvolilne kampanje, nato pa bo občina prostor dala na voljo za predvolilni sejem, je pojasnil Kušar.

Zagon zbiranja podpisov šele v prihodnjih dneh
Po njegovih besedah bo pravi zagon zbiranja podpisov šele v prihodnjih dneh, saj so promocijska gradiva razdelili šele v preteklem tednu. "V tem trenutku številke sicer niso blazno obetavne, ampak počasi se premikamo, tako kot invalidi vedno - potrebujemo nekaj časa, preden se premaknemo, ko pa se premaknemo, takrat pa je to množično," je povedal Kušar.

Spremembe glede izvolitve predstavnikov
Predstavniki NSIOS-ja so sicer za začetek zbiranja podpisov za razpis omenjenega referenduma v DZ vložili več kot 7.800 podpisov. Noveli, ki jo je DZ po vetu državnega sveta vnovič potrdil 2. novembra, nasprotujejo zaradi izenačevanja števila predstavnikov invalidskih in humanitarnih organizacij v svetu Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho). Po mnenju NSIOS-ja gre pri noveli tudi za poseg politike v civilno družbo, saj so do zdaj invalidi v NSIOS-ju avtonomno volili svoje predstavnike v svet Fiho, po novem pa bodo lahko v DZ posredovali le predloge, poslanci pa bodo izbor naredili po svojih merilih.

Nasprotno pa novelo podpirajo v nacionalnem forumu humanitarnih organizacij, YHD - Društvu za teorijo in kulturo hendikepa, Sončku - Zvezi društev za cerebralno paralizo Slovenije, Invalidu - Zvezi društev gibalno oviranih in oseb z invalidnostjo Slovenije in Skladu Silva - Društvu za kakovostno življenje ljudi s posebnimi potrebami.

Še posebej so podprli novo določbo v noveli glede nezdruževanja funkcij, saj bo to po njihovem mnenju preprečilo kolizijo interesov članov sveta Fiho. Novela namreč določa, da člani sveta Fiho ne morejo biti osebe, ki opravljajo nadzor nad delom fundacije, ki so odgovorne osebe oziroma zastopniki v organizacijah, ki izpolnjujejo pogoje za kandidiranje za sredstva Fiho, ali so funkcionarji po predpisih s področja integritete in preprečevanja korupcije.