Začasna dela za upokojence bi po mnenju dela sindikatov  povzročila, da ne bi bilo novih zaposlitev, saj bi dala potuho delodajalcem, ki bi nov institut izkoriščali. Foto: MMC RTV SLO
Začasna dela za upokojence bi po mnenju dela sindikatov povzročila, da ne bi bilo novih zaposlitev, saj bi dala potuho delodajalcem, ki bi nov institut izkoriščali. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve iz predloga novele zakona o urejanju trga dela že umaknilo začasna in občasna dela za brezposelne, vprašanje uvedbe za upokojence ostaja odprto.

"Pravila se kršijo, ker ni nadzora"
Predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen pravi, da v njihovi centrali zavračajo uvedbo kakršnih koli začasnih del, saj naj bi to pomenilo uvedbo novih prekernih oblik dela, delodajalci pa bi lahko to izkoriščali. "Vemo, da se to pri nas z veseljem krši, ker ni pravega nadzora," je dejal. Glede na množico upokojencev bi ta dela lahko postala hujša težava, kot je študentsko delo, dodaja.

ZSSS za, a pod striktnimi pogoji
Tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije se zavedajo, da je mogoče začasna in občasna dela za upokojence primerjati s študentskim delom, a so po besedah Andreja Zorka to vseeno pripravljeni podpreti, če bo pri njegovi uvedbi veljala previdnost. Treba bo vzpostaviti jasno regulacijo, tako da ta dela ne bodo predstavljala konkurence rednim zaposlitvam, določiti, katera dela bi bila lahko začasne narave, ali sistemizirana ali nesistemizirana, vzpostaviti omejitve, kateri upokojenci bi ta dela lahko opravljali.

Na delodajalski strani začasna in občasna dela podpirajo tako za brezposelne kot za upokojence, saj pomenijo večjo prožnost trga dela.

Sporne še višine nadomestil
Vladna stran je zdaj predstavila tudi nekatere kompromisne rešitve pri višini nadomestila za čas brezposelnosti, ki se je po dozdajšnjem predlogu v prvih treh mesecih zniževalo z 80 na 70 odstotkov osnove. Sindikati so temu močno nasprotovali, ministrstvo pa naj bi jim z novo rešitvijo stopilo nekoliko nasproti. Prav višina nadomestila je sicer tista, ki je po Zorkovem mnenju v predlogu novele zakona trenutno najbolj sporna.

Dogovor do marca?
Socialni partnerji imajo za pogajanja, če bo plenarna seja DZ-ja o reformi na začetku marca, kot si želijo na vladni strani, še mesec dni časa. Majcen je pojasnil, da upanje na dogovor še vedno ostaja, da pa ni nikjer zapisano, da se bodo uskladili o vseh členih.

Tudi Zorko je dejal, da streti tako trdih orehov, kot so spremembe na področjih dodatka na delovno dobo, plačanega odmora za malico in potnih stroškov, ne bo mogoče. Ponovil je, da zmanjševanje tovrstnih pravic nima nobene povezave z večjo prožnostjo trga dela, ki si jo sicer želijo delodajalci.