Pravobranilstvo je poleti plačalo najvišjo dosojeno odškodnino v zgodovini zaradi nerazumno dolgega sojenja. Foto: Bobo Foto:
Pravobranilstvo je poleti plačalo najvišjo dosojeno odškodnino v zgodovini zaradi nerazumno dolgega sojenja. Foto: Bobo Foto:
Janez Janša Infohip
Podjetje Janeza Janše (na fotografiji) je prejelo najvišjo odškodnino zaradi nerazumno dolgega sojenja. Foto: arhiv TV Slovenija

Država je podjetju Janeza Janše plačala 3.481.314,19 evra odškodnine, ker mu sodišča niso dovolj hitro pomagala pri deložaciji.

aktovka sodišče
Krivcev za 3,5-milijonsko luknjo zaradi razpršene odgovornosti ne bodo iskali. Foto: Bobo
odvetnik Miha Šipec
Odvetnik Miha Šipec je zadevo pripeljal dvakrat na ustavno in dvakrat na vrhovno sodišče. Foto Bobo

Konec devetdesetih je novi lastnik samskega doma Tektilindus skušal izseliti najemnike in jim je celo odklopil elektriko. Zdaj sodni epilog: odškodnino države dobi lastnik samskega doma.

Podjetnik Janez Janša je namreč pri izselitvi stanovalcev zaman računal na pomoč sodišč. Prav zato je vrhovno sodišče delo nižjih, ki kar pet let niso razpisala glavne obravnave, ocenilo kot protipravno ravnanje države, ki mora poravnati vso škodo, povzročeno z zamudami. Državno pravobranilstvo je v imenu države po nalogu ustavnega in vrhovnega sodišča junija tako plačalo rekordno odškodnino podjetniku, ki so mu pred dvajsetimi leti očitali celo nehumano ravnanje z najemniki, ki jih je zaradi narejenih pogodb skušal spraviti na ulico.

Sto tožb obtičalo pred glavno obravnavo
Podjetje Infohip v lasti podjetnika Janeza Janše je decembra 1995 kupilo Tekstilindusov samski dom v Kranju. V stavbi na Delavski ulici v Stražišču je v 198 sobah stanovalo 125 najemnikov, med njimi številne družine, ki so tam večinoma bivale brez urejenih pogodb. Prav zato je novi lastnik leto pozneje vložil tožbe za izpraznitev in izročitev sob tedaj še preostalim 125 najemnikom.

Sedem let za prednostne zadeve
Vse zadeve so bile po zakonu nujne, s sklepom Personalnega sveta Okrožnega sodišča v Kranju februarja 1998 tudi določene kot prednostne. Kljub temu po ugotovitvah vrhovnega sodišča "v prvih petih letih in pol v več kot 100 zadevah narok za glavno obravnavo sploh ni bil razpisan". Višje sodišče v Ljubljani je o izselitvi zadnjega najemnika odločilo maja 2003, torej so "nujni" postopki trajali kar sedem let.


Velik izpad dohodkov zaradi zamud
V vmesnem času je objekt propadel in večkrat zagorel, kupec Infohip pa tako rekoč nehal poslovati, saj od leta 2005 po javno dostopnih evidencah nima nikakršnih prihodkov. Pred štirimi leti se je v zemljiški knjigi kot lastnik namesto Janševega podjetja vpisal Janez Levstek, ki je imel zaradi slabega pol milijona evrov dolga nad objektom že več let vpisano hipoteko.


Najvišja odškodnina za dolgo sojenje v zgodovini države
Izpad dohodka in povzročeno škodo podjetniku je sodišče priznalo. Na državnem pravobranilstvu so potrdili našo informacijo o izplačani odškodnini. "Sledili smo pravnomočni in izvršljivi sodni odločbi in izplačali odškodnino, ki je bila dosojena. Odškodnina je bila izplačana iz naslova odškodnine zaradi sojenja v nerazumnem roku. To je najvišje dosojena odškodnina iz tega naslova," so potrdili na pravobranilstvu.

O odškodnini za zamudo je kar dvakrat odločalo tudi ustavno sodišče, ki je "popravljalo" tudi odločitve vrhovnega. To je v letošnji sodbi, v kateri je državi na koncu naložilo plačilo rekordne odškodnine, ugotovilo, da bi morale biti vse zadeve podjetnika Janše - z deložacijo vred - končane najpozneje do začetka leta 1998, če bi sodišče sodilo brez nepotrebnega odlašanja.

Kriva je reforma
Na vrhovnem sodišču pojasnjujejo, da zadeva sega v leto 1996, ko je imelo slovensko sodstvo veliko število nerešenih zadev. "Sodišča so se v tistem obdobju znašla v položaju, ko so se soočala s prevelikim številom zadev, ki jih niso zmogla pravočasno rešiti,” so zapisali. S projektom Lukenda in zaposlitvijo dodatnih sodnikov so se stvari popravile, zato danes ni več odškodninskih tožb, ki bi bile posledica kršitve pravice do sojenja v razumnem roku, zatrjujejo.


Škoda brez krivca
Ne glede na ugotovitve ustavnega in vrhovnega sodišča, da na kranjskem sodišču kljub oznaki prednostno in nujno kar pet let niso razpisali obravnav, pa odgovornosti vpletenih ne bodo iskali. Na kranjskem sodišču in ministrstvu za pravosodje zadeve ne želijo komentirati. Na pravobranilstvu pojasnjujejo, da v tej zadevi ne gre za napako pri sojenju. Ustavno sodišče je presodilo, da gre pri zagotovitvi sojenja brez nepotrebnega odlašanja za odgovornost sodišča in vseh treh vej oblasti, torej tudi izvršilne, zlasti prek organizacije pravosodne uprave, in zakonodajne prek sprejetja ustrezne zakonodaje.

Država je podjetju Janeza Janše plačala 3.481.314,19 evra odškodnine, ker mu sodišča niso dovolj hitro pomagala pri deložaciji.