Slovenija
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.7 od 7 glasov Ocenite to novico!
CSD
Eden izmed centrov za socialno delo. Foto: Borut Živulović/BoBo
Skupnost centrov za socialno delo Slovenije podpira predlagano reorganizacijo. Pričakuje pa, da bodo po sprejetju predloga novele zakona o socialnem varstvu, ki določa reorganizacijo, vključena v dogovore o izvajanju vsebine. Skupnost CSD-jev Slovenije prav tako pričakuje, da bodo centri za socialno delo res zaposlili nove kadre in tako uresničili enega izmed ciljev reorganizacije. Ta se glasi Na teren bližje k ljudem, so pojasnili.
Anja Kopač Mrak
Ministrica Anja Kopač Mrak ima pri projektu tudi podporo stroke. Foto: BoBo/Borut Živulovič
VIDEO
Podpora reorganizaciji CSD-jev

Dodaj v

Reorganizacija CSD-jev bo stala 1,5 milijona evrov, centri jo podpirajo

Nekaj novih delovnih mest
1. junij 2017 ob 16:40
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vlada je potrdila načrt reorganizacije centrov za socialno delo, podporo so mu izrazili tudi v Skupnosti CSD-jev. Po novem bodo delovali s 1. oktobrom 2018, proces bo stal 1,5 milijona evrov.

Vlada je na redni seji za obravnavo v DZ-ju po rednem postopku pripravila predlog novele zakona o socialnem varstvu, ki predvideva 16 območnih centrov, zdajšnji centri pa bodo postali enote centrov. "Ohranjene so lokacije vseh zdajšnjih 62 centrov za socialno delo, ki bodo postali enote centra," je po seji vlade dejala ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

"Enote centrov ostajajo v lokalnem okolju in bodo še naprej delale strokovne zadeve," je izjavila. Ravno to je bila ena izmed ključnih zahtev DeSUS-a, to stranko je motilo, da bi reorganizacija centre preveč umaknila iz lokalnega okolja.

Več centrov v en območni center
V posamezni območni center se bo po predlogu spojilo več zdajšnjih centrov za socialno delo. Območni center bo na enem mestu vodil in upravljal delo za celotno območje. Znotraj centra bo delovala skupna splošna služba, ki bo zajemala računovodstvo, administrativne naloge, pravno in kadrovsko službo. Oblikovana bo tudi skupna strokovna služba, v katero bodo ob izvedbi reorganizacije vključeni delavci, ki so zdaj koordinatorji obravnave v skupnosti in koordinatorji za izvajanje nadomestne kazni.

Predvideno je, da bo skupna strokovna služba pozneje vključevala tudi mobilno strokovno enoto, v kateri bodo različni strokovnjaki, denimo psiholog, pravnik in specialni pedagog. Mobilna strokovna enota bo na razpolago vsaki izmed enot centra.

Odločanje o pravicah iz javnih sredstev
Znotraj območnega centra bo ustanovljena enota za odločanje o pravicah iz javnih sredstev oz. t. i. letnih pravicah, ki bo vodila postopke in odločala o otroškem dodatku, znižanju plačila za programe vrtcev, državni štipendiji, dodatni subvenciji malice za učence in dijake in subvenciji kosila za učence.

Pri vsakem območnem centru bo delovala interventna služba, pri nekaterih pa tudi krizni centri za otroke in mladostnike.

62 enot centrov
Območni centri pa ne bodo delovali le na sedežu, ampak tudi zunaj njega, in sicer na svojih enotah. Te bodo poslovale v krajih, kjer imajo sedež zdajšnji centri za socialno delo. Tako bo vzpostavljenih 62 enot centrov, ki jih bodo vodili pomočniki direktorjev.

Centri za socialno delo, njihova teritorialna pristojnost in sedež bodo določeni z vladno uredbo, ki bo določala tudi enote centrov in njihovo območje delovanja.

Eno leto za proces reorganizacije
Nova organizacijska struktura centrov bo po predlogu začela delovati 1. oktobra 2018. Za reševanje kadrovske stiske je po ministričinih besedah predvidenih 20 novih zaposlitev. Poleg tega bodo zaposlili 62 pripravnikov, ki bodo imeli po končanem pripravništvu izhod v zaposlitev, je pojasnila.

Uvedba informativnih odločb
Reorganizacija centrov vključuje poleg nove organizacijske strukture tudi poenostavitev postopkov za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev z uvedbo informativne odločbe. Letne pravice bodo obravnavane avtomatsko in strankam ne bo treba vlagati vloge vsako leto.

Testna oblika avtomatizirane informativne odločbe je načrtovana za konec letošnjega leta. Centri bodo informativne odločbe izdajali na podlagi avtomatiziranega sistema tiskanja in pošiljanja, podobnega sistemu finančne uprave. Prve informativne odločbe naj bi bile po ministričinih besedah izdane jeseni prihodnje leto.

Po izračunih ministrstva za delo bo samo zaradi uvedbe informativne odločbe razbremenjenih približno 70 delavcev.

Poleg tega reorganizacijo centrov sestavlja tudi socialna aktivacija, v kateri bodo celostno obravnavali osebe, ki so na pragu tveganja revščine in socialno izključene.

V okviru poskusnega uvajanja socialne aktivacije bo zaposlenih 48 ljudi, ki bodo delovali na centrih za socialno delo. Usposabljanje zanje se je danes že začelo, je povedala ministrica.

Reorganizacija centrov bo državni proračun za leto 2018 obremenila za skupaj več kot 1,5 milijona evrov.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
sloslehernik
# 02.06.2017 ob 10:02
Ali bodo CSD-ji po novem imeli vpoglede v premoženja tudi tistih, ki so v svoji domovini premožni (npr. hiša, avto, zemlja...), pri nas pa so na socialnih prejemkih?
semaino
# 01.06.2017 ob 21:07
Dokler se decka ne vrneta k babici in dedku bodo CSDji zame osebno in za mnogo postenih Slovencev to navadne barbarske ustanove in njihovi sodelavci brezdusni vampirji.

Ce v njihovih vrstah obstajajo postenjaki, naj dvignejo svoj glas in jasno povedo, da se ne strinjajo z lomastenjem neizobrazenih SDjevih kadrov po centrih CSD.
IndyBob
# 01.06.2017 ob 18:16
Ce CSD-ji podpirajo reorganizacijo, potem taka reorganizacija ni v redu in nas bo gotovo drago stala, oz. bo slo vec denarja za organizacijo na racun sociale. Kajti birokrati niso se nikoli podpirali zmanjsanja sredstev zase ali ukinjanja svojih delovnih mest. Vsak zase misli, da je nadvse pomemben za delovanje druzbe.
April1699
# 02.06.2017 ob 10:05
Centri CSD podpirajo reorganizacijo. Seveda jo saj je stranka SD centre CSD "spremenila" v lokalne odbore stranke. Stranka SD namreč pokriva to ministerstvo že skoraj dva polna mandata! Kdor ni somišljenik SD nima kaj iskati na CSD-jih!
Lluka
# 01.06.2017 ob 18:37
ja ja...................davčne blagajne.... zdej pa treba tistih 81 mio prerazporedit med ožje družinske člane.......
Kazalo