Črna kronika

Poudarki

  • Uporaba izraza koroška dečka upravičena
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 13 glasov Ocenite to novico!
Koroška dečka, CSD  Velenje, odvzem
Odvetnik Velimir Cugmas, ki zastopa stare starše, je prepričan, da gre za krivo ovadbo, ki jo bo tožilstvo zavrglo. Foto: BoBo
VIDEO
Mediji lahko uporabljajo...

Dodaj v

Ovadena odvetnika, ker se je v primeru dečkov v javnosti pojavilo preveč podrobnosti

Cugmas prepričan, da bo tožilstvo ovadbo zavrglo
10. marec 2017 ob 15:58
Celje - MMC RTV SLO, STA

Celjski tožilci preučujejo ovadbo, podano zoper dva odvetnika, tesno povezana s primerom velenjskih dečkov. Sumijo ju kršitve tajnosti postopkov.

Šlo naj bi za kršitve v zadevah, ki se navezujejo na prizadevanja babice, da bi za vnuka po sodni poti pridobila rejniško pravico, poroča časopis Dnevnik.

Gre za primer dečkov iz Velenja, ki ju je Center za socialno delo Velenje pred letom dni namestil v rejniško družino brez vednosti starih staršev iz Koroške, pri katerih sta dečka živela po nasilni smrti njune matere decembra 2015. Babica dečkov si zdaj s tožbo na upravnem sodišču prizadeva dobiti dovoljenje za rejništvo.

Čeprav naj bi bili postopki v tej zadevi zaradi zaščite dveh mladoletnih otrok tajni, pa so v javnost pricurljale številne podrobnosti. Predvsem tiste, ki so se nanašale na prizadevanja babice, da bi ji bili omogočeni stiki z vnukoma in da bi pridobila rejniško pravico, navaja časopis. Pri tem babici dečkov pravno pomagata odvetnika Velimir Cugmas in Andrej Hostnik, po neuradnih podatkih časopisa pa naj bi bila ravno zoper ta dva odvetnika pred kratkim podana kazenska ovadba.

Državnotožilske odločitve še ni
Prejetje kazenske ovadbe zoper dva odvetnika so za Dnevnik potrdili na celjskem okrožnem državnem tožilstvu, a o imenih ne morejo govoriti. So pa potrdili, da se ovadba nanaša na sum storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti postopka.

"Pristojni državni tožilec v obravnavani zadevi še ni sprejel državnotožilske odločitve, saj zadeva terja izčrpno preučitev, vendar predvidevamo, da bo o zadevi odločeno znotraj internih rokov," je pojasnil vodja celjskega tožilstva Ivan Žaberl.

Cugmas prepričan, da gre za krivo ovadbo
Kot še poroča časopis, Cugmas in Hostnik z ovadbo nista seznanjena. "Do zdaj so bili podatki v vseh zadevah javni, razen tistih, ki so posebej zaščiteni. Javnost je bila na primer izključena ravno na zadnjem naroku na mariborskem upravnem sodišču, v vseh drugih postopkih pa ne. In do zdaj, razen na vrhovnem sodišču, noben podatek ni bil take narave, da bi bil tajen. Če gre za uradno tajnost, mora biti namreč o tem izdan ustrezen sklep. Zato ne vidim razloga, da bi lahko bilo pri mojem podajanju dejstev kadar koli in kar koli spornega," je dejal Cugmas. Sam je prepričan, da gre za krivo ovadbo, ki jo bo tožilstvo zavrglo.

Kot še po neuradnih informacijah navaja Dnevnik, naj bi šlo za kršenje tajnosti postopka zlasti v primeru sodbe mariborskega upravnega sodišča, ki je bila izdana maja lani. Javnosti in medijem je bila posredovana celotna sodba, z vsemi osebnimi podatki vred.

Uporaba izraza koroška dečka upravičena
Okrajno sodišče v Ljubljani pa je odločilo, da mediji pri poročanju o dečkih lahko uporabljajo izraze koroška dečka, velenjska dečka ali dečka, ki sta bila marca lani odvzeta babici in odpeljana v rejniško družino, je poročala TV Slovenija. Njuni zastopniki so menili, da sta otroka zaradi tega poimenovanja zaznamovana, saj naj bi ju to povezalo z očetom, ki je bil zaradi umora njune matere obsojen na 13 let zapora.

Sodišče je ugotovilo, da je zahteva zastopnikov za prepoved uporabe poimenovanj neutemeljena, saj je to v interesu javnosti. Ugotovilo je še, da so mediji poročali o za javnost pomembni in aktualni temi, o tej temi pa morajo oz. so morali poročati vseobsežno.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
Godfather11
# 10.03.2017 ob 23:02
Hladnokrvni morilec matere, ki se z njimi lahko celo videva in soodloča o rejništvu, pa je dobil samo 13 leta zapora. Da ne govorimo o tem, na kak način so otroke nasilno vzeli staršem umorjene. Možno samo v Sloveniji
vidim
# 11.03.2017 ob 13:33
Po slovensko se reče fantka. Ja prav da je prišlo v javnost in to da stari straši ne smejo posvojiti je samo sledneje agendi iluminatov za uničevanje družinskih vezi in deformiranje že mladih ljudi na način, ki si ga predstavljajo.
kotzi
# 11.03.2017 ob 11:31
ja drzava se mascuje preko tozilcev..nic novega...
kotzi
# 11.03.2017 ob 09:20
da jih ni sram Tožilce....
smajček
# 14.03.2017 ob 14:29
Mene še vedno bolj skrbi dejstvo, da je tip že sedel in imel kartoteko predno je imel otroke, pa se ni nič naredilo od tega.. CSD bi moral ukrepati strožje proti prestopnikom.. in če bi odsedeli kontkretne kazni mogoče nebi prišel ven in bi dekle lahko danes v miru živelo z drugim partnerjem... usoda te družine je žal res mračna in kruta..
felipesko
# 14.03.2017 ob 09:45
Ovadena odvetnika, ker se je v primeru dečkov v javnosti pojavilo preveč podrobnosti...

Ta zadeva je pa že malo tečna....Ta dva reveža vsi pribijajo na pranger in perejo perilo zavodov,ministrstva,tožilcev,sodnikov..
...skratka,vse drugo je na tapeti,kot pa usoda dečkov.....
lemur3
# 13.03.2017 ob 12:24
Ne vem, koliko je poročanje o vloženi ovadbi v takih primerih sploh smiselno. Vsak lahko poda ovadbo zoper kogarkoli, in policija mora preverit utemeljenost. V tej fazi se še res nič ne ve, in se samo zapravlja čas in živce.
Bi bilo pa dobro videti tudi kakšno obsodbo zaradi krive ovadbe.
amigo
# 13.03.2017 ob 07:24
Prava podoba našega sodstva. Zdaj se bo zapletalo do nezavesti. Padale bodo takšne in drugačne sodbe, a prizadeti pravice ne bodo doživeli.
liliputput
# 11.03.2017 ob 15:34
@Godfather

Takšno pač imamo kazensko zakonodajo.
športek
# 18.03.2017 ob 09:25
Joj to je samo kupovanje časa, naredite že nekaj, da bo pošteno in pravilno!!!
Kazalo