Zaradi vinjet je evropski denar za avtoceste zamrznjen. Foto: MMC RTV SLO
Zaradi vinjet je evropski denar za avtoceste zamrznjen. Foto: MMC RTV SLO
Vlačič in Tajani o vinjetah
Vlačič v Bruslju o vinjetah

Po srečanju z evropskim komisarjem za promet Antonijem Tajanijem v Bruslju je Vlačič dejal, da je Evropska komisija do takrat pripravljena počakati z nadaljnjimi odločitvami glede postopkov proti Sloveniji.

"Dodana vrednost tega sestanka je, da bomo v roku 14 dni ali treh tednov imeli dokončno rešitev," je dejal minister Vlačič.

Obe strani vztrajali pri svojem
Kot je še povedal Vlačič, je komisar ponovil znano stališče komisije, da so vinjete v nasprotju z pravom Evropske unije in da gre za diskriminacijo tujih državljanov. Komisar naj bi podal tudi svoje predloge, med drugim v zvezi s cenami.

Vlačič je s svoje strani komisarju zatrdil, da je to vprašanje pristojnost Slovenije, seveda pa se strinja, da mora biti sistem skladen z evropskim pravom v smislu, da ni diskriminatoren in da obstaja sorazmernost med cenami letnih in drugih vinjet.

Vlada o tem na prihodnji seji
Minister bo o sestanku zdaj poročal vladi, ki bo to vprašanje obravnavala že na naslednji seji. S tem naj bi bila opredeljena podlaga za nadaljnji dogovor slovenskih predstavnikov s komisijo, ki naj bi bil dokončen.

Kot je znano, je Evropska komisija sprožila postopek proti Sloveniji in zamrznila sredstva za avtocestne projekte. Komisija je za Slovenijo sicer predvidela 206 milijonov evrov. Če Slovenija tega spornega vprašanja ne bo ustrezno rešila, ji ne grozi le zamrznitev dodatnih sredstev, temveč se lahko znajde pred Sodiščem Evropskih skupnosti.

B. R./E. S.

Vlačič in Tajani o vinjetah
Vlačič v Bruslju o vinjetah