Slabih 9 milijonov evrov vredna naložba že več kot leto sameva na parkirišču. Foto: RTV SLO
Slabih 9 milijonov evrov vredna naložba že več kot leto sameva na parkirišču. Foto: RTV SLO

Posebna komisija ministrstva za obrambo in vojaška obveščevalna služba skušata odgovoriti na vprašanja ministra Karla Erjavca o upravičenosti nakupa prevelike bolnišnice Role 2, izvoru delovno-bivalnih zabojnikov in ali so ti sploh bili kupljeni novi, o vozilih za premike bolnišnice ter zapisnikih o primopredaji blaga.

Ugotovljeno je, da vozil SV ni potreboval, zabojniki so bili ob nakupu novi, zaradi kadrovskega pomanjkanja pa se zastavlja vprašanje o (ne)organiziranosti vojaške zdravstvene službe, poroča TV SLO.

Po nekaterih predvidevanjih bi se dalo bolnišnico preoblikovati tako, da bi ustrezala potrebam bataljona. V nasprotnem primeru bi jo lahko Slovenija ponudila v uporabo zavezništvu ali pa bi jo uporabljala za lastno nacionalno varnost in civilno zaščito. Bolnišnica je lani pridelala več kot 250.000 evrov stroškov, letos pa bo potrebovala več kot 625.000 evrov. Vrhunska medicinska oprema pa medtem zastareva.

Erjavec: Manjko opreme ni tako velik
Največ prahu je sicer dvignila problematika evidenc materialnih sredstev, saj so nekateri mediji poročali o manjku vojaške opreme v vrednosti nekaj milijonov evrov. Minister Erjavec je zavrnil namigovanja, ker posebna komisija, ki je opravila izredni opis opreme, ni ugotovila nepravilnosti.